Copy
       

We streven ernaar om u regelmatig van actuele informatie te voorzien over alles wat met fietsen in Fryslân te maken heeft. Hebt u zelf ook informatie of een artikel, wat u wel zou willen plaatsen, schroom niet om het naar ons te mailen: fryslan@fietsersbond.nl. Onderaan kunt u ook nog de actuele fietskalender aanklikken, voor fietsevenementen in de regio voor de komende maand.

Veel leesplezier!

De redactie

Onderwerpen:
 Fietsen van kunst naar kunst
 Ondernemers willen fietsers terug in winkelcentrum Joure
 Er mag weer gefietst worden op de Gernierswei
 Meld de watertappunten op het meldpunt
 Fryslân in achterhoede fietsgebruik
 Slechte fietsverlichting komt ook door slechte fietsenstallingen
 Nieuwe knooppunten voor de Elfsteden Fietsvijfdaagse
 Doorkomsttijden van de Kuif op de Velocipede in Fryslân


Stap deze zomer op de fiets voor de Special Award 2015 Kunst Fiets Routes en stap af bij ateliers waar kunstenaars met een handicap werken, unieke horecagelegenheden en culturele hoogtepunten.

Ontdek Leeuwarden en de vele schilderachtige dorpjes in het Friese groen met de Special Award 2015 Kunst Fiets Route in Friesland
van 31 juli t/m 28 augustus 2015


De route bestaat uit twee losse rondes. Route A start en eindigt in Menaam.
Meer lezen »
Wel vrachtwagens, maar geen fietsers in de Midstraat
(bron: LC) Het fietsverbod in de Midstraat in Joure werkt niet. De Fryske Marren draait de afsluiting deels terug. Het winkelen in de Midstraat moest er aantrekkelijker van worden, bedachten burgemeester en wethouders van De Fryske Marren. Ze besloten per 1 mei een groot deel van de winkelstraat in het dorp tijdens winkeltijden tot verboden gebied te verklaren voor fietsers. De beslissing viel verkeerd bij de ondernemers. Het kost hen klanten, mopperden ze. Bovendien vonden veel Jousters het krom dat vrachtwagens wel tot een uur ’s middags in de Midstraat mogen komen om te laden en lossen.

Personeel van Bloemenmagazijn Suurmeijer en Boekhandel Holtrop begonnen een handtekeningenactie, met het doel de proef terug te draaien. In een ommezien werden tweeduizend steunbetuigingen opgehaald.
Meer lezen »
De algemene regel is dat op een erftoegangsweg gefietst en gewandeld mag worden, dus ook op de Gernierswei en Koekoekleane. Daarom zijn alle verbodsborden bij de Gernierswei en Koekoeksleane weggehaald. De kans op een fietsongeval wordt ook verkleind door het afnemen van de verkeerssnelheid tot 60 kilometer per uur, evenals de kans op eenzijdige ongevallen met gemotoriseerde voertuigen. Dus ook verminderde kans op (blijvend ) letsel, minder schade aan openbare eigendommen en peperdure kosten van hulpdiensten.

Zo waren in Kleaster Anjum en op de Gernierswei op beide wegen voorgaande jaren gemiddeld 6 á 10 eenzijdige verkeersongevallen per jaar.
Meer lezen »

Watertappunten
Midden juni startte de Fietsersbond met zijn campagne: Breng watertappunten in kaart. Afdelingen en vrijwilligers riepen we op om bestaande en gewenste watertappunten in kaart te brengen.
We roepen jullie op om zowel bestaande als gewenste openbare watertappunten te melden op het Meldpunt.Meer lezen »
Uit de CBS statistieken blijkt dat er in Fryslân bepaalt niet het meeste wordt gefietst.

Inwoners provincie Utrecht fietsen het meest
Tussen de provincies zijn er nogal wat verschillen. Zo zijn Noord-Holland en Utrecht de enige provincie waar de inwoners  vorig jaar gemiddeld meer dan een kwartier per dag op hun fietszadel doorbrachten, 2 minuten meer dan gemiddeld. In die provincies werden logischerwijs ook de meeste fietskilometers per inwoner  gemaakt. Fryslân staat op een 8e plaats met 2,7 km per persoon per dag, evenveel als "fietsprovincie" Drenthe.
Fytsestalling - Foto: Omrop Fryslân
Veilig Verkeer Nederland warskôget foar mear ûngelokken no't de plysje hieltyd minder boetes útdield oan fytsers dy't sûnder ljocht de dyk opgeane. Yn Fryslân leit de situaasje neffens it Fytsersbûn wat nuansearder. Sa wurket it Fytsersbûn hjir by kontrôles gear mei de plysje.
Minsken sûnder ljocht kinne kieze foar in boete of kinne in nij lampke keapje by it Fytsersbûn. Boppedat drage minne fytsestallingen neffens it Fytsersbûn ek by oan it probleem.
Minsken doarre harren nije fyts dêr net del te setten en brûke âlde fytsen wêrfan de ferljochting faak net doocht.
   00:00            00:00          
Vele duizenden wielrijders hebben de tocht der fietstochten wel eens in één dag gereden. Omdat dit niet voor iedereen haalbaar is, hebben de stichting FrieslandBeweegt en de Fietsersbond Fryslân het initiatief genomen voor een 5-daagse versie. Het is niet alleen een bijzondere fietsmeerdaagse geworden omdat hij in 5 dagen verreden wordt, maar ook omdat het een rondrit via de fietsknooppunten is. 
 
Knooppunten
Voor de routes wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bekende fietsknooppunten. In de praktijk bleken die echter niet overal aanwezig, hierom moest er de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Dokkum extra gepijld worden. In samenwerking met de beheerder van het knooppuntnetwerk, de Marrekrite, zijn hier nu extra fietsknooppunten bijgeplaatst.
Meer lezen »
Simon Groen beter bekend als de Kuif rijdt zondag op zijn Velocipede door Fryslân op weg naar de finishplaats.


 
Doorkomsttijden van Simon Groen en zijn gevolg op zondag 4 juli door Fryslân.


Fiets mee

Meer lezen »

Fietskalender komende maand
 
Oudere berichten:
Historische fietstocht op een Hoge Bi finisht in Leeuwarden
Leeuwarden krijgt fietsstraten
Onderzoek fietsveiligheid langs oostrand binnenstad Leeuwarden
Ineens met de fiets naar school
Doe mee aan de Fietsavond4daagse Leeuwarden
Ook in Sneek de Fietsavond4daagse georganiseerd
Fiets toch in college-akkoord Fryslân
Fryslân nu met Drenthe voor het eerst beste recreatieve fietsregio
Model Aanpak veilig fietsen Leeuwarden voorbeeld voor Fryslân
Ben je dit jaar van de fiets gevallen in Smallingerland?

Friese Fietsrouteplanner     
Ons adres is:
Fietsersbond Fryslân
De Knobben 100
Drachten, Fryslân 9202 XJ
Netherlands

Add us to your address book