Copy
       

We streven ernaar om u regelmatig van actuele informatie te voorzien over alles wat met fietsen in Fryslân te maken heeft. Hebt u zelf ook informatie of een artikel, wat u wel zou willen plaatsen, schroom niet om het naar ons te mailen: fryslan@fietsersbond.nl. Onderaan kunt u ook nog de actuele fietskalender aanklikken, voor fietsevenementen in de regio voor de komende maand.

Veel leesplezier!

De redactie

Onderwerpen:
 Brede banden rollen beter dan dunne
 Louw Bijma uit Hijum fietst van Coast to Coast
 Fietsvrouwen Friesland in het nieuw
 Pontjesroute 8 van Grou onderdeel Duurzaamheidsbeurs Grou
 Fiets ondergeschoven kindje in Heerenveen
 Lauwersland Fietsvierdaagse verloot Ebike
 Rijdt de Speed Pedelec echt zo hard? Meet mee!
 Proef mei feiliger bermstrepen foar fytspaden
 Op Skimerwei worden fietsers gescheiden van landbouwverkeer
 Faillisement Burggraaf leidt tot kortere fietsroute langs het spoor


Fietsfabrikanten willen er nog niet zo aan, maar brede banden zouden voor stadsfietsen veel beter zijn. Ze bieden meer comfort en snelheid.

In het najaarsnummer van de Vogelvrije Fietser dat begin oktober uitkomt, staan de resultaten van onze bandentest. Hieronder een videoverslag van de Bandentest. TestKees heeft naast de brede banden ook de gewone banden voor stadsfietsen getest op rolweerstand en lekbestendigheid. Word lid en ontvang de testen altijd thuis. (bron: vogelvrijefietser.nl)
Meer lezen »
Louw Bijma fietste afgelopen zomer vanuit Vancouver Canada naar Washingston DC in de USA. Hij hield van de tocht een dagboek bij, die door zijn broer werd geplaatst op de site van de fietsclubstiens. Hieruit een stukje:

Vrijdag 26 juni mail om 4.47 u Ned. tijd. Vandaag vanaf Steamboat Springs zeer zware klim van plm. 18 km over Rabbitsear Pass. Hier is de waterscheiding van Amerika. Vanaf hier stromen de rivieren niet meer westwaarts, maar naar het Oosten. Dit heet hier de Continental Divide. Tijdens de klim werd ik ingelopen door een groep racefietsers die begeleiding hadden van twee vrouwen met auto.
Meer lezen »
Het kon natuurlijk niet lang uitblijven. De fietsvrouwen Friesland hebben inmiddels ook een geheel eigen fietstenue ontworpen met een eigen logo en sponsoren. Het logo is ontworpen door Pieter Dijkstra.

Elke zondagochtend om 10.00 uur en soms ook doordeweeks fietsen de fietsvrouwen een tocht van tussen de 40 en 65 km. Afhankelijk van weer, wind, zin en afstand wordt er soms ook een koffiepauze ingelast. Zoals afgelopen zondag bij de Posthoorn in Dokkum (zie foto hieronder).

De fietsvrouwen staan hiermee misschien ook wel symbool voor het lokale en regionale economische belang van fietsen. Niet voor niks is bikenomics het thema van de fietsstadverkiezing volgend jaar.
Meer lezen »
Op zaterdag 10 oktober a.s. vindt in het Aquaverium te Grou van 10 tot 17 uur de eerste beurs ‘Grou Koerst Duurzaam’ plaats. Fietsersbond Leeuwarden zal aanwezig zijn met een stand, een fietsparcours en organiseert ism de stichting Friesland Beweegt een pontjesfietsroute via o.a. de Alde Feanen.

Tusken de Boorne en de Zwette
Een prachtige tocht langs fietsknooppunten door de Alde Feanen en via de pontjes terug naar Grou. Speciaal voor deze tocht zijn ze nog een dag extra in de vaart. U kunt kiezen uit de pontjesroute van 41 km en een Westelijke lus Tusken de Boorne en de Zwette zonder pontjes van 36 km. Deze voert veelal over prachtige fietspaden in de omgeving, waarbij u zich zult afvragen, waarom u hier nooit eerder bent geweest. Uiteraard kunt u ook de volledige 8 van Grou fietsen.
Syb Zeinstra
Meer lezen »
Binnen de gemeente Heerenveen zijn wij al enige tijd bezig met het inventariseren van knelpunten voor fietsers. We zijn de afdeling Heerenveen van de Fietsersbond, regio Fryslân. De fietser is volgens ons het ondergeschoven kindje in het Heerenveense verkeer. Er zijn bijvoorbeeld enkele semi-doorgaande fietsroutes, maar vrijwel nergens heeft de fietser voorrang. Hoog tijd dus om de fietsroutes ook bij de inventarisatie te betrekken. Het gemeentelijk vervoersplan stamt uit 2005 en is volgens ons aan herziening toe. We willen graag meedenken ter verbetering van de positie van de fietser.
Wij hebben meerdere knelpunten beschreven. Hieronder staan enkele. We zouden graag met meerdere fietsers(verkeersdeelnemers) willen overleggen.

Wie wil meehelpen aan een fietsvriendelijke gemeente Heerenveen?
Meer lezen »
Zaterdagmorgen 19 september werd bij Wiersma fietsen in Buitenpost een elektrische  Batavus fiets uitgereikt aan de fam. R van der Land uit Buitenpost. Dit jaar was het voor de zestiende keer dat de Lauwersland Fietsvierdaagse van Burum werd verreden.

Donderdagmiddag 9 juli werd er door sponsoren een fiets verloot van de fietsvierdaagse van Burum en dit keer ging de fiets naar de fam. R van der Land die natuurlijk zeer blij en verrast waren en ze verzekerden de fietsclub volgend jaar weer mee te zullen doen!
(bron: RTV NoordOost-Friesland)
De speed pedelec is een elektrische fiets die in theorie 45 km/u kan rijden. De tweewieler trekt veel aandacht in de media. Door het snelheidsverschil met het overige fietsverkeer is men bang dat het voertuig voor gevaarlijke situaties gaat zorgen. Daarom zijn er al verschillende maatregelen voorgesteld om dit te ondervangen en wordt de speed pedelec vanaf 2017 als brommer beschouwd.

Een gevaar of een zegen
Er is echter weinig kennis over en praktijkervaring met het voertuig om maatregelen op te baseren. Hoe hard wordt er in het echt op gereden? Wordt er bijv. buiten de kom harder gereden dan erbinnen? Past de Pedelecer zijn snelheid aan op het moment dat het druk is of het fietspad smaller wordt? We weten het niet. Misschien zijn de bedachte maatregelen wel onterecht. Dit kan ten koste gaan van de potentie van de Speed Pedelec. Het is een vervoersmiddel wat mogelijk antwoord biedt op verschillende mobiliteitsvraagstukken. Het voertuig is namelijk stil, energiezuinig, stoot geen uitlaatgassen uit, neemt weinig ruimte in en houd je toch in beweging.

Rijd je op een Speed Pedelec, doe dan mee aan het onderzoek
Meer lezen »
Op in fytspaad tusken Snits en Jutryp rint in proef om ynsjoch te krijen yn feiliger fytsen. De Ryksuniversiteit Grins lit dêr proefpersoanen fytse mei in kamera op 'e fyts. De fytsers witte net krekt wêr't it de ûndersikers om giet.

Yn it fytspaad binne ferskillende bermstrepen oanbrocht. Der binne stikken mei giele strepen dy't ljocht jouwe yn it tsjuster en der is in stik mei in soarte fan fyn grint. De ûndersikers wolle witte wat it meast effektyf is om ûngelokken foar te kommen.

De útkomst fan it ûndersyk is mei-bepalend foar hoe't fytspaden der yn de takomst útsjogge sille.
Omrop Fryslân heeft er een video van gemaakt.
Maandag 21 september is gestart met de  werkzaamheden voor het aanleggen van het fietspad langs de Skimerwei. Deze parallelweg ligt langs de nieuwe Westelijke invalsweg tussen Leeuwarden en Deinum. Nu maken zowel fietsers als landbouw- en lokaal autoverkeer gebruik van de weg. Dit zou tot onveilige situaties kunnen leiden. Straks hebben de fietsers hun eigen weg.

Werkzaamheden
Het werk begint met het aanbrengen van een grote hoeveelheid zand.
Meer lezen »
Dinsdag 22 september is het nieuwe fietspad tussen Leeuwarden en de dorpen Boksum en Jellum open gegaan. Dit nieuwe fietspad is een kortere route als alternatief van het huidige fietspad langs de Newtonweg en de Hendrik Algraweg.

Het nieuwe fietspad ligt parallel langs de spoorlijn Leeuwarden/Sneek tussen de Ljochtewei en de Boksumerdyk. In de eerdere plannen kwam dit fietspad niet voor. Door het faillissement van Burggraaf kwam hun grond langs het spoor weer beschikbaar. Adequaat handelen van de gemeente Leeuwarden, zorgde ervoor dat het fietspad langs het spoor kon worden doorgetrokken. Behalve een fraaiere route is deze nu ook 400 meter korter.
Fietskalender komende maand
 
Oudere berichten:
Elfstedentocht met handicap
Fietsknelpunten oplossen en de Buorren in Berltsum verfraaien
App de fiets: het grootste fietsonderzoek ooit
Onderzoek naar een vergevingsgezind fietspad in Sneek
Fietsen van kunst naar kunst
Ondernemers willen fietsers terug in winkelcentrum Joure
Er mag weer gefietst worden op de Gernierswei
Meld de watertappunten op het meldpunt
Fryslân in achterhoede fietsgebruik
Slechte fietsverlichting komt ook door slechte fietsenstallingen

Friese Fietsrouteplanner     
Ons adres is:
Fietsersbond Fryslân
De Knobben 100
Drachten, Fryslân 9202 XJ
Netherlands

Add us to your address book