Copy

     


De Fietsersbond Fryslân komt op voor de belangen van de fiets(t)er in Fryslân. Met veel plezier sturen wij u onze nieuwsbrief. We streven ernaar om u regelmatig van actuele informatie te voorzien over alles wat met fietsen in Fryslân te maken heeft. Hebt u zelf ook informatie of een artikel, wat u wel zou willen plaatsen, schroom niet om het naar ons te mailen: fryslan@fietsersbond.nl. Onderaan kunt u ook nog de actuele fietskalender aanklikken, voor fietsevenementen in de regio voor de komende maand.

Veel leesplezier!

De redactie

Onderwerpen:
 Gedrag jongeren t.o.v. fietsende ouderen centraal bij start vriendelijk verkeer 2013
 Toertochtentijd
 Vrienden op de Fiets in Fryslân
 Fytspaad Rie-Berltsum komt er toch
 Friesland fietsland trekt meer toeristen dan de watersport
 11stedenfiets4daagse maakt doorstart
 In Ferwerderadiel wordt het minste gefietst
 Nieuw betonnen fietspaden in Heerenveen
 Ledverlichting in fietspad Harkema
 Fietsen in Dongeradeel kan veiliger
 Spelers vv Eastermar D1 krijgen nieuwe fyts
 Is herinrichting Oosterpoort Sneek fietsvriendelijker?Het gedrag van jongeren ten opzichte van fietsende ouderen staat centraal bij de aftrap van de campagne vriendelijk verkeer 2013. Van welk gedrag hebben fietsende ouderen last in het verkeer?

Op verzoek van de Fietsersbond hebben studenten communicatie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden oudere fietsers daarover geënquêteerd. Voor de vijf belangrijkste thema’s hebben de studenten campagnemiddelen ontwikkeld. De middelen zijn bedoeld om jongeren te stimuleren meer rekening te houden met oudere fietsers. De start van de campagne en presentatie van de middelen is op dinsdag 7 mei in het campus café 3JO aan de Rengerslaan 1 in Leeuwarden tegenover de NHL.


Meer lezen »

Juweel van Leeuwarderadeel
FTTC Leeuwarderadeel
Voor de sportieve recreatieve fiets(t)er zijn april en mei de maanden van de fietstoertochten in Fryslân. De Revalidatietocht, het Juweel van Leeuwarderadeel, de Princenhoftocht, de Elfmerentocht en natuurlijk de Rijwiel Elfstedentocht op tweede pinksterdag behoren inmiddels tot de Friese voorjaarsklassiekers.  De tochten kunnen veelal in verschillende afstanden worden verreden.

De Princenhoftocht

Ruim 950 deelnemers aan de 33e Princenhof fietstocht.

Meer lezen »

Een warm onthaal, een gespreid bed en een stevig ontbijt. Na een mooie wandel- of fietstocht in de gezonde buitenlucht is dat precies waar u behoefte aan heeft. Dankzij Stichting Vrienden op de Fiets hoeft u daarvoor niet eerst naar huis. De stichting heeft namelijk een netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken. In Fryslân zijn er ruim 300 gastadressen en deze liggen vaak langs fraaie fiets- en wandelroutes in Nederland. U kunt op pad door het hele land. En vervolgens bij mensen thuis overnachten en ontbijten tegen een voordelig tarief.
Meer lezen »

Dankzij zeer strijdvaardige dorpsbewoners in Berltsum en Rie komt er dan toch een vrijliggend fietspad tussen de dorpen. Precies een jaar geleden werd er een grote actie op touw gezet mede ondersteund door de Fietsersbond Fryslân. Actievoerder van het eerste uur Hieke Joostema is ontroerd dat het nu definitief is. Zij was een van de auteurs van het onderzoeksrapport naar het fietspad.

(bron: omrop fryslan)
De provinsje lûkt 1,8 miljoen euro út foar de oanlis fan fytspaden by Rie-Berltsum, Noardermar yn Starum en in fytsbrêge by de Tike yn Nijegea.
Meer lezen »


(bron: verkeersnet)
De toeristenindustrie probeert steeds nadrukkelijker buitenlandse fietstoeristen binnen te halen. In een recent onderzoek van het  Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen noemen buitenlandse toeristen het landschap, Amsterdam en ‘Nederland fietsland’ als meest positieve kenmerken van ons land, zo meldt het Fietsplatform waarin een aantal toeristenorganisaties is verenigd.


Meer lezen »

De stichting Friesland Beweegt en de Fietsersbond Fryslân hebben samen de organisatie van de 11-Steden Fiets4daagse weer opgepakt. Van 1 t/m 4 augustus zal deze worden georganiseerd. De stichting mikt vooral op fietsers die de Elfstedentocht niet in 1 dag willen of kunnen afleggen, zoals bijv. Ebikers of fietstoeristen.
  
De route
Bijzonder aan deze tocht der fietstochten is de route, deze loopt namelijk geheel via het bekende knooppuntensysteem. Naast het traditionele, weidse Friese landschap, zullen deelnemers hierdoor kennismaken met de Friese wouden en het coulissenlandschap. Uiteraard worden de historische 11-steden ook allemaal aangedaan en is er in elke stad een stempelplaats ingericht. Na de start op donderdag 1 augustus vanuit Leeuwarden en doorkomst in Dokkum, is de eerste stopplaats in het watersportcentrum Earnewald. Op dag twee vervolgen de fietsers hun weg via Sneek, IJlst en Sloten naar Rijs. Dag drie fietst via Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward naar Harlingen en op de laatste dag zijn Franeker en de finishplaats Leewarden in de route opgenomen.
Meer lezen »

Ljouwerterdyk in Ferwerderadiel
Op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog wordt in Fryslân maar ook in heel Nederland het meeste gefietst. In de gemeente Ferwerderadiel wordt het minste gefietst op afstanden tot < 7,5 km. Dit is de enige gemeente, die in Fryslân in de categorie laag valt. Gemiddeld wordt er in Fryslân veel gefietst. Meer dan de helft van de gemeenten valt in de categorie heel hoog of hoog.
Voor de berekeningen is gebruik gemaakt van de cijfers uit het Mobiliteitsonderzoek Nederland (MON) uit 2010.
Meer lezen »

hobbels in fietspad aan de Zanden
(bron: Heerenveense courant)
De fietspaden aan de Zanden, Ds. Kingweg en Haskeruitgang zijn al enkele jaren een bron van klachten. Hier komt verandering in, want  aannemer Schagen Infra is gestart met de renovatie aan de fietspaden. ‘Ik ben blij dat de overlast nu wordt aangepakt en dat er eindelijk verbetering komt. Een positieve verandering voor ons allemaal’, aldus wethouder Age Hartsuiker.

Dinsdag is de aannemer gestart met de werkzaamheden aan de westzijde van de Zanden, Ds. Kingweg en de Haskeruitgang. Wanneer deze fietspaden weer begaanbaar zijn, start de aannemer met de andere zijde. De planning is dat de afronding van de werkzaamheden langs bovengenoemde wegen in augustus 2013 plaatsvindt. Tijdens de werkzaamheden wordt het fietsverkeer door middel van borden omgeleid.
Meer lezen »

(bron: waldnet)
In April is actieve markering in de vorm van led lampjes geplaatst in het fietspad langs de Feartswal in Harkema. Deze vorm van verlichting is duurzaam en goedkoper dan straatlantaarns.

Duurzaam verlichten openbare ruimte 
De gebruikers van het fietspad krijgen geen felle lichtbundels zoals bij straatlantaarns maar kleine lampjes die de fietsers geleiding geven.
Meer lezen »

Dongeradeel is als enige gemeente in Fryslân niet van plan om de maximum snelheid in het buitengebied terug te brengen tot 60 km. Dit staat haaks op het provinciale beleid en de categorisering van wegen vanuit het concept Duurzaam Veilig. Een en ander blijkt heel duidelijk uit een kaart met daarin verwerkt alle gemeentelijke beleidsvoornemens opgemaakt door de provincie. De groene wegen worden nu aangeduid als Erftoegangsweg 80 km per uur. Een categorie die volgens Duurzaam Veilig niet bestaat.


De Fietsersbond vindt het niet gewenst dat fietsers op wegen moeten fietsen, waar auto's 80 km per uur rijden.
Meer lezen »

(bron: RTVkanaal30)
De D1 pupillen van vvEastermar kunnen vanaf nu op de fiets naar de training. En op wat voor een fiets! Een gloedjenieuwe in de clubkleuren blauw en geel gespoten exemplaar met een echte unieke clubtransfer erop: vv Eastermar. Het kan allemaal omdat woensdagmiddag de hoofdprijs van de 'yellwedstrijd' in het kader van de actie 'veilig uit en thuis' van Veilig Verkeer Nederland werd uitgereikt. Van alle duizenden inzendingen won de D1 van vv Eastermar die hoofdprijs en dat betekende voor alle spelers een nieuwe fiets!

Doutzen Kroes
De zege is mede te danken aan de twitteroproep van topmodel Doutzen Kroes.
Meer lezen »

De driesprong Leeuwarderweg – Jousterkade – Prins Hendrikkade wordt vervangen door een shared Space-achtige minirotonde met dezelfde uitstraling als de rotonde bij het Vismarktplein.

De rijbaanbreedte wordt 6,5 m. vergelijkbaar met de Prins Hendrikkade. Daarnaast is er (in theorie) geen dominante groep verkeersgebruikers en hebben fietsers, automobilisten en voetgangers voetgangers net zo veel rechten. Door het karakter van doorgaande verkeersweg echter weg te nemen in het nieuwe plan denken deskundigen dat een en ander een snelheidsremmend effect zal hebben op het autoverkeer.


Meer lezen »


Fietskalender komende maand

Oudere berichten:
50 vrijwilligers inventariseren fietsknelpunten
Fietstunnel ipv fietsbruggen over rondweg Lemmer
Veeg eerste de fietspaden sneeuwvrij
Miriam de Groot wint IkWilJeZien Fiets
Provincie gaat voor Feilich Fytse in Fryslân
Video animatie nieuw ontwerp Europaplein
Rij2op5 seizoen van start in Leeuwarden
Toch extra fietspad naar school Akkrum
Fietssnelweg Sneek - Woudsend in wording
Lânbouferkear ropt emoasje op

Friese Fietsrouteplanner    
Ons adres is:
Fietsersbond Fryslân
De Knobben 100
Drachten, Fryslân 9202 XJ
Netherlands

Add us to your address book