Copy
       

We streven ernaar om u regelmatig van actuele informatie te voorzien over alles wat met fietsen in Fryslân te maken heeft. Hebt u zelf ook informatie of een artikel, wat u wel zou willen plaatsen, schroom niet om het naar ons te mailen: fryslan@fietsersbond.nl. Onderaan kunt u ook nog de actuele fietskalender aanklikken, voor fietsevenementen in de regio voor de komende maand.

Veel leesplezier!

De redactie

Onderwerpen:
 Niet meer strooien, maar voortaan pekelspuiten in Leeuwarden
 Fietslampjes in de kroeg, naast de condoomautomaat
 Smallingerland krijgt van fietser een 6,5
 Fietsers trotseren regen voorinschrijving winterfietselfstedentocht
 Recreatie-ondernemer wil fietspad langs de Litswei
 Vacature: fietscoaches gevraagd voor vluchtelingen
 Officieus open Frysk kampioensschap slow cycling op hobby- en vrijetijdsbeurs
 Manifestatie ‘Friezen steunen Klimaattop Parijs’
 
 Avondcursus voor een verkeersveilige buurt


Klik op artikel voor volledig scherm

Display Fietslampjes horeca
'Ik woon hier vlakbij', of: 'Het is licht genoeg in de stad'.  Van het uitgaanspubliek maakt slechts 18 procent gebruik van fietsverlichting, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Fietsersbond wil dat horecagelegenheden lampjes tegen kostprijs beschikbaar stellen aan hun klanten, zoals dat ook al in Zwolle gebeurt. In Fryslan zijn ze bij een aantal horecagelegenheden te koop ongeveer voor de prijs van een consumptie € 2,50.

'Plaats bijvoorbeeld een automaat met lichtjes, naast de condoomautomaat', zegt Gerrit Faber van de bond erover.
Meer lezen »
De fiets(t)er geeft het fietsklimaat in de gemeente Smallingerland gemiddeld een 6,5. Dit blijkt uit een in opdracht van de gemeente uitgevoerde digitale enquete onder fietsers. De enquete is voor het eerst uitgevoerd volgens de fietsmeter methodiek van de Fietsersbond.

184 mensen hebben de enquete ingevuld. Wellicht alarmerend is het feit dat bijna 40% van de fietsers het afgelopen jaar is gevallen met de fiets. Als belangrijkste oorzaak werd gladheid opgegeven.


Meer lezen »
In weer en wind hebben de eerste 300 wielrenners zich op 15 November gemeld bij de inschrijving voor de winterfietselfstedentocht.

Zij mogen op 14 februari in de eerste groep starten vanuit de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden. Aan de tocht kunnen 1500 fietsers meedoen. Daarna ging de inschrijving online.

Meer lezen »
Ontbrekende schakel Rottevalle bushalte Drachten
Om de bereikbaarheid van Rottevalle en het achterliggende gebied te vergroten zou er een fietspad ten zuiden van de Litswei aangelegd moeten worden.

Met dit verzoek richt recreatieondernemer Wietze Lap uit Rottevalle zich tot Smallingerland en de provincie. Die beginnen dit voorjaar met de omvorming van het kruispunt AmbachtsloaneLitswei
tot een ovale rotonde. Zo’n 1200 meter verderop, in de oksel van de Wâldwei en de Noorderhogeweg, leggen ze een zogeheten bushalte plus aan.

Met de aanleg van de Centrale As zal deze opstapplek met fietsenstalling een belangrijke halte
Meer lezen »
De Fietsschool is op zoek naar vrijwilligers die mensen met buitenlandse afkomst of vluchtelingen willen leren fietsen. Voordat je aan de slag gaat als fietscoach, krijg je eerst een opleiding van 1 dag. Tijdens deze dag leer je de technische vaardigheid om kinderen en volwassenen te leren fietsen.  De opleiding is praktijkgericht en besteedt naast het leren fietsen ook aandacht aan hoe je deze doelgroep verkeersinzicht (verkeerstheorie) kan geven.
Meer lezen »
In November zijn we samen met Friesland Beweegt in verschillende samenstelling 3 dagen aanwezig geweest op de hobby en vrijetijds beurs in het WTC Leeuwarden. Daar hadden we veel belangstelling voor het door ons georganiseerde zeer officieuze open Fries kampioenschap slow cycling. Veelal met de vouwfietsen van onze fietsschool. Onze gasten uit Spanje toonden zich ook zeer bekwaam. 
Meer lezen »
De samenwerkende organisaties bestaande uit Friese Milieufederatie, Christen Unie, PAL GroenLinks, Tûmba, Fietsersbond, Milieuplatform Leeuwarden, Avaaz, kerken en PvdA kijken terug op een mooie klimaatmanifestatie met een duidelijke boodschap aan de Nederlandse onderhandelingsdelegatie: “Kom thuis met afspraken die zorgen voor een toekomst voor onze dochters en zonen.”

Ook in NL is het belang van de fiets voor het klimaat wat onderbelicht gebleven. Toch is er in het energieakkoord een expliciete doelstelling opgenomen over het fietsgebruik: Voor eind 2014 bevorderen VNG in samenwerking met ANWB, Fietsersbond en NS dat regionale afspraken worden gemaakt om het aandeel van schone tweewielers in verplaatsingen te verhogen naar 35 procent in 2030 (2011: 26%). 


Het gebied rondom het Lauwersmeer leent zich perfect voor een dagje fietsen. Het Lauwersmeer is een bijzonder gebied en al bijna 50 jaar één van Nederlands nationaal parken. Het landschap is redelijk vlak en er is een uitgebreid netwerk aan fietspaden of rustige landelijke weggetjes om ongestoord op te fietsen. Je kunt gemakkelijk zelf een route bepalen aan de hand van de fietsknooppunten of kiezen voor een uitgestippelde route.
Meer lezen »
Wil je zelf iets doen aan de verkeersonveiligheid in jouw dorp of wijk, maar weet je niet goed hoe? Meld je dan aan voor de cursus Werk aan de weg! Tijdens een informatieve avond krijg je inzicht in wat je samen met je dorps- of wijkgenoten kunt doen aan een verkeersveilige buurt. De cursus wordt bij jou in de buurt aangeboden. NHL Hogeschool werkt hiervoor samen met Doarpswurk en Veilig Verkeer Nederland.

Meer lezen »

Fietskalender komende maand
 
Oudere berichten:
De Tike krijgt toch een tunnel onder de As
Ik ben een beller
Noord Friese winkeltjesfietsroute
Reinpakken
Fietsparkeerzones en -reparatie bij de NHL
Gratis autoparkeren leidt niet tot meer klanten of omzet
Brede banden rollen beter dan dunne
Louw Bijma uit Hijum fietst van Coast to Coast
Fietsvrouwen Friesland in het nieuw
Pontjesroute 8 van Grou onderdeel Duurzaamheidsbeurs Grou

Friese Fietsrouteplanner     
Ons adres is:
Fietsersbond Fryslân
De Knobben 100
Drachten, Fryslân 9202 XJ
Netherlands

Add us to your address book