Copy
       

We streven ernaar om u regelmatig van actuele informatie te voorzien over alles wat met fietsen in Fryslân te maken heeft. Hebt u zelf ook informatie of een artikel, wat u wel zou willen plaatsen, schroom niet om het naar ons te mailen: fryslan@fietsersbond.nl. Onderaan kunt u ook nog de actuele fietskalender aanklikken, voor fietsevenementen in de regio voor de komende maand.

Veel leesplezier!

De redactie

Onderwerpen:
 Politiek Cafe fietsen in het buitengebied op 13 maart
 Gladheidsbestrijding in NL veel complexer dan in de echte winterlanden
 Verkeersambtenaren Leeuwarden trots op hun 'fietsstad'
 Deelnemers tevreden over winterfiets elfstedentocht
 Ik Wil Je Zien: de politie heeft ons gevonden
 Hoe plak je een band?
 Fiets ondergewaardeerd als motor van de economie
 De fytser fan al den dei 2014
 Foarinoar: Ellert Joustra
 Leeuwarden internationaal podium voor derde World Cycling Congress
 Lutz Jacobi pleitet foar bettere fyts- en kuierpaden
 Waar blijft het fietspad langs de Gernierswei?
 Meer licht gewenst op het fietspad Menaam - Dronryp
 Op de fyts at it kin en mei de auto at it moat
 Fietsen zijn geen wegwerpartikelen
 WinterFietsElfstedentocht alleen voor echte bikkels
 Hoe krijgen we een vergevingsgezind fietspad in Fryslân?


De Fietsersbond Fryslân organiseert op vrijdag 13 maart 2015 om 15.00 uur het eerste politieke fietscafé in Fryslân bij Empatec, Gernierswei 23 te Wier. Deze bijeenkomst staat in het teken staan van de Provinciale Verkiezingen met als hoofdthema ‘Fietsen in het buitengebied’. Als voorbeeld voor het fietsen in het buitengebied staat de Gernierswei centraal. Dit naar aanleiding van het pas uitgekomen onderzoeksrapport 'De Gernierswei verdient een fietspad’. Alle provinciale partijen en (toekomstige) bestuurders zijn gevraagd om het thema ‘Fietsen in het buitengebied’ toe te lichten. Wij nodigen ook u hierbij van harte uit.

Meld u aan
Op het programma ziet u een fietstocht staan. Wij hopen, dat u met de eigen fiets kunt komen. Mocht dat niet het geval zijn, dan regelt de Fietsersbond een fiets voor u.


Het programma ziet er als volgt uit:
Meer lezen »

Voor het winterfiets congres heeft de fietsersbond ism de gemeente Leeuwarden voor de deelnemers aan het congres een city tour uitgezet. In vijf groepen, is aandacht besteed aan het fietsbeleid van de gemeente Leeuwarden.Vooraf was er al veel media-aandacht
Op zondag 8 februari is de eerste en mogelijk ook laatste winterfiets elfstedentocht verreden. De deelnemers waren over het algemeen erg enthousiast. 's Morgens om 07.30 werd in hek geopend vanaf de wielerbaan van de Friesche Leeuw. 500 deelnemers gingen in Leeuwarden van start, nog eens 75 deden in Sneek mee met de 7stedentocht versie.

De eerste was een ligfietser en de laatste ook.
Samen met Friesland Beweegt heeft de Fietsersbond Fryslân het initiatief genomen voor deze beproeving. Dit ihkv het internationale winterfiets congres wat in de week erna in Leeuwarden werd gehouden. Nog veel meer foto's, filmpjes en verhalen van dit unieke evenement zijn te vinden op de apres velo pagina van Friesland Beweegt.
Het kruisje is binnen
Sommige ligfietsers rijden gewoon in hun t-shirtDit jaar zijn er weer veel verlichtingsacties geweest ihkv de campagne "IkWilJeZien". Met name de querilla-acties op de scholen van voortgezet onderwijs groeien in aantal. Dit jaar is het actie team in de maanden december en januari op 15 scholen geweest om leerlingen zonder licht aan te spreken en ze van licht te voorzien.

De Politie heeft ons gevonden
De politie blijkt ons ook steeds beter te vinden. In 2013 hadden we de eerste actie met politie samen in Sneek. Onder het mom een lamp of een boete, motiveert de Politie om fietsers zonder licht door te verwijzen naar de stand van de Fietsersbond. Hier wordt tegen kostprijs licht gemonteerd. De boete blijft daarmee achterwege. In 2015 zijn we met de politie actief geweest in Sneek, Buitenpost, Harlingen, Franeker, Joure en Lemmer.

Meer lezen »
Fietsband plakken. Hoe gebruik ik bandenlichters om mijn band van de velg te halen? Hoe lokaliseer ik een gaatje? Hoe plak ik een gaatje? Hoe controleer ik de buitenband op eventuele stukjes glas, spijkers of dergelijke? Hoe zet ik de band weer terug? Joop Harmans fietsen legt het uit en laat het zien in onderstaande video.


Riemersma rijwielhandel in Ternaard
Friesland trekt honderden miljoenen uit voor nieuwe autowegen, met de Haak om Leeuwarden en de Centrale As als
belangrijke voorbeelden. Qua investeringen komt de auto er veel beter van af dan de fiets, terwijl ook de tweewieler de Friese economie flinke impulsen kan geven. Dat zei Kees Mourits, voorzitter van de Fietsersbond Fryslân, op de nieuwjaarsbijeenkomst van de FNP.

35% groei vrienden op de fiets locaties
Hij wees bijvoorbeeld op de groei van het aantal Vrienden op de
Meer lezen »
De FNP hat sneon 3 jannewaris op de nijjiersgearsit yn Ljouwert wer de tradisjonele Sulveren Fyts útrikt. De Sulveren Fyts gie dit jier nei Kees Mourits út Ljouwert. Het Ljouwerter FNP-riedslid Pier Tilma riket de pris út. Mourits is provinsjaal fertsjintwurdiger fan it Fytsersbûn yn Fryslân en set him al jierren yn foar de belangen fan de fytsers yn ús provinsje. Sa sprekt hy yn by tal fan gearkomsten om op te kommen foar de belangen fan de fytsers en skriuwt er ek brieven en mails nei bestjoerders út namme fan it Fytsersbûn. Útstoarte fytst Mourits sels ek hast altyd om it goede foarbyld te jaan.
Meer lezen »
De rûteplanner fan it Fytsersbûn wurdt ûnderhâlden troch frijwilligers. Hja kontrolearje de fytsrûtes en sjogge oft der bygelyks in bankje bykommen is. Ellert Joustra is sa’n fytsende frijwilliger.Winter Cycling Congress 2015 Leeuwarden is about uniting hearty souls from communities of all climates, sizes and levels of bicycle development who share the ambition to make two-wheeled travel normal, even when the snow flies.

Using the perspective of all different types of professionals – from engineers to planners to bloggers to public health officials and more – we are planning a conference meant to show winter cycling is more than a sustainable solution for transporting people, it is also a way to develop a culture and built environment supporting the health, wealth and happiness of many people. Winter cycling enthusiasts will be gathering in Leeuwarden 10-12 February. Join
Meer lezen »
Boerepaden binne yn gefaar. Troch besunigings fan it Ryk is der kwalik jild beskiber foar it ûnderhâld oan dizze paden. Dat betsjut dat rekreative fytspaden dwers troch it boerelân der aansen fertutearze by lizze. En dat is folslein tsjin it sin fan PvdA-twadde keamerlid Lutz Jacobi. Want, fytse en bewege is goed foar de folkssûnens en dus moat soks krekt stimulearre wurde.

Lutz Jacobi
Jacobi pleitet dêrom foar in ienfâldiger beleid. Neffens har binne der tefolle regels, dy't boppedat ûnnedich yngewikkeld binne.

Dêrneist rjochtet Jacobi har pylken op it iepenbier ferfier, dêr't yn bussen en treinen mear romte komme moat foar fytsen, sadat minsken makliker de fyts meinimme kinne as se in dei op 'en paad gean. (bron: Omrop Fryslân)

Op het traject Berltsum-Wier zijn In de periode 2005-2014 twee bromfietsers, drie fietsers, één wandelaar en één hond allen lichtgewond geraakt.
Eén spelend kind raakte zwaargewond. De meeste slachtoffers en automobilisten kwamen uit Minnertsga en Berltsum. Dat blijkt uit officiële bronnen.
En dan zijn er nog de zogenaamde bijna-ongelukken door hardrijders. Er is nooit aangegeven door verkeersdeelnemers dat vrachtauto’s en de bussen van Arriva te hard rijden. Maar het is voor de fietser wel beangstigend als deze voertuigen rakelings de fietser voorbij gaan met een enorme zuigkracht, zodat een onbehaaglijk onveiligheidsgevoel nog uren nawerkt.

Op de Gernierswei wordt niet meer gefietst
Meer lezen »
(bron: LC) Er worden mogelijk lantaarnpalen teruggeplaatst langs het fietspad Menaam-Dronryp.

Die toezegging deed wethouder Lute Pen donderdag in de raad van Menameradiel.

Meer lezen »
,,Ik bin 60 en dus sûnder rydbewiis. Foaral dat lêste is wichtich. Want mei wol in rydbewiis en in auto foar de doar soe it fêst ek in striid wêze. Ik haw bewust keazen om sûnder rydbewiis troch it libben te gean. Libje sûnder auto hat syn sjarmes. Libje sûnder rydbewiis noch mear. Gjin auto jout beheiningen soenen je sizze, mar foar my jildt dat it útdagingen jout. Altyd op de fyts nei it wurk (15 kilometer) en net ôfhingje litte fan waar, wyn en winter. Moarns gjin kar hawwe om de auto dizze kear mar te pakken makket it makliker. In fyts sa folle mooglik as ferfiermiddel brûke stimulearret ek oaren, is myn erfaring. In kear as fuotbalploech op de fyts nei in útwedstriid, regelmjittich mei oaren op de fyts nei in konsert yn it Bolwerk yn Snits. It bart foaral omdat der minsken sa as ik binne.
Meer lezen »
Uitpuilende fietsen voor het NS-station Leeuwarden foto LC/Jan Spoelstra)

(bron: huisaanhuis.nl / Radboud Droog) De gemeente Leeuwarden moet stoppen met het – te snel – weghalen van fout gestalde fietsen bij het NS-station.
Die oproep doet de Fietsersbond Fryslân naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag.
De krant deed onderzoek in de twintig grootste steden in Nederland (Leeuwarden staat 25ste) en constateert een forse groei van het aantal weggeknipte fietsen. In 2013 werden 152.000 tweewielers meegenomen, een toename van 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
De Friese fietsersbond adviseert gemeenten om alleen weesfietsen en wrakken weg te halen
Meer lezen »
Een fietselfstedentocht in de winter. ,,Alleen voor echte bikkels’’, zegt Eric Lansu van de stichting Friesland Beweegt.

De tocht wordt op zondag 8 februari gehouden, met start en finish in Leeuwarden. De lengte is circa 200 kilometer. Dat is iets korter dan de jaarlijkse fietselfstedentocht op pinkstermaandag, maar dat komt doordat die twee keer Bolsward aandoet.

Inschrijven
Er kunnen maximaal 500 fietsers en steppers meedoen. De eerste 130 aanmeldingen zijn al binnen.
Meer lezen »
Op een vergevingsgezind fietspad hebben fietsers, en met name ouderen, minder risico op een eenzijdig ongeval. Het Vergevingsgezinde Fietspad heeft op pilot locaties in Sneek, Kampen en Cothen een aantal suggesties uit eerdere enquêtes aangelegd en wil graag uw mening weten. De fietspaden zijn verbreed, belijning is verbeterd en de bermen zijn verbeterd: soms met kunstgras, soms met een betonnen rand langs het fietspad.

Dit onderzoek maakt deel uit van het project het Vergevingsgezinde Fietspad, een samenwerking van o.a. Royal HaskoningDHV, de Fietsersbond, de Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Friesland, Provincie Overijssel en Provincie Utrecht. 
Doe mee met de enquête!
Meer lezen »

Fietskalender komende maand
 
Oudere berichten:
Friese Meren kiest voor betonnen fietspaden
Burgerinitiatief voor fietspad Suwâld Leeuwarden
Tunnel Hurdegaryp, veel geld weinig verkeersveiligheid
Autoweg: "je bent geen dader en je maakt geen slachtoffers"
Petitie: Geef fietspad terug aan fietsers
Tip van Jonny: zo wordt je fiets niet gestolen
Grote opkomst eerste E-bikedag Franekeradeel
Proef met hardfietsers op de rijbaan in Franekeradeel

Friese Fietsrouteplanner     
Ons adres is:
Fietsersbond Fryslân
De Knobben 100
Drachten, Fryslân 9202 XJ
Netherlands

Add us to your address book