Copy
View this email in your browser
Kvinna vid sjö som läser bok

Hej,

Den svenska härliga sommaren har tagit fart och vi ser hur lättnader gällande reserestriktioner införs på flera nivåer, globalt och nationellt, vilket du kan läsa mer om i veckans nyhetsbrev. Vi gläds åt att bokningssituationen för den svenska besöksnäringen förbättras snabbt. Därför så vältajmat att Visita och Hotell- och restaurangfacket tillsammans med Folkhälsomyndigheten på regeringens pressträff i morse presenterade nya riktlinjer för besöksnäringen. Förtydliganden vad som gäller för att anställda i branschen ska kunna känna sig trygga att gå till jobbet och för att besökare ska kunna semestra på ett säkert sätt, blir en bra och användbar övergång till en situation som vi ännu inte kan beräkna tidslängden på. Men som hjälper oss att hantera ett  läge då vi inte vill att spridningen av Covid-19 ska ta ny fart och leda till nya begränsningar. Det är som näringsminister Ibrahim Baylan säger ”Det är en allt annat än normal sommar”. Låt oss fortsätta ta vårt ansvar som del av besöksnäring och medmänniskor!
 
Den senaste veckan har vi sett hur diskussionen om en negativ Sverigebild i utlandet har intensifierats och Visit Sweden har medverkat i samtal om bilden i exempelvis Ekonomiekot och Resumé. Se även gärna Ekdal/Ekdal. Självfallet följer vi utvecklingen och jobbar aktivt med att påverka bilden positivt genom att upprätthålla en bra kontinuerlig kommunikation med dem vi vet har ett intresse av Sverige som besöksland - bland annat genom vår ”Midsummer Live”-kampanj, där man på midsommarafton kommer kunna hänga med på ett unikt midsommarfirande genom hela Sverige på Facebook. Läs mer om detta i nyhetsbrevet längst ner och sprid gärna vidare!
 
Ha en fortsatt strålande vecka!
 
Med vänlig hälsning

EWA

Ewa Lagerqvist, VD Visit Sweden
Insikter från våra marknader

Denna vecka gör vi en djupdykning i en av de marknader som vi ser ett stort intresse från inför sommaren: Tyskland.   
Tyskland

I Tyskland är intresset fortfarande stort för den svenska strategin och man försöker förstå bakgrunden till de val Sverige gör under pågående pandemi. Flera artiklar i kända medier som Frankfurter Allgemeine Zeitung, Spiegel eller Sueddeutsche Zeitung belyser den ”Sonderweg” som Sverige valt. Det flesta artiklar belyser strategin objektivt, om än ganska kritiskt. Den höga dödsiffran och en fortsatt hög nivå av nya smittade skapar oro hos tyskar.
 
I Tyskland finns (vecka 23) 184 543 registrerade covid-19 fall, varav 170 200 tillfrisknat och 8 711 har avlidit. Antalet smittade går tydligt ner, men det finns det en oro hur stora folksamlingar som t ex ”Black lives matter”-demonstrationer kan påverka den positiva trenden. En app har utvecklats av Telekom och en av Tysklands största IT-bolag SAP, och håller på att lanseras. Den har som syfte att kartlägga smittspridningen och varna användare om det finns en smittad person i närheten. Det är helt frivilligt att använda appen.
 
Tyska skolor börjar stegvis öppna igen, liksom utomhusbad, stränder och nöjesparker. Gällande skolorna finns det fortfarande olika tillvägagångssätt i varje Bundesland. Exempelvis öppnade skolorna i Schleswig-Holstein i juni medan det i Hamburg mestadels fortsatt handlar om undervisning ifrån hemmet.

Den tyska regeringen fortsätter att lansera ytterligare stimulanspaket om 130 miljarder Euro. I detta ingår tidsbegränsad reducering av moms som t ex påverkar pris på tågbiljetter, samt familjebidrag och rabatt för inköp av elbil. När det gäller flyget har Lufthansa erbjudits ett stödpaket på 9 miljarder Euro, vilket bl a innebär att staten bli delägare och Lufthansa måste lämna bort ett antal attraktiva flygavgångar. Under april har exporten sjunkit med 31% och importen med 20%.
 
Då Sverige i genomsnitt har mer än 50 nya smittade per 100 000 invånare ackumulerat över 7 dagar (vecka 23) rekommenderar Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Robert-Koch-Institut (RKI), att man efter besök i Sverige måste gå i karantän i 14 dagar. Följs inte detta kan det bli böter på 150 Euro. Alla tyska delstater förutom Nordrhein-Westfalen och Brandenburg, har valt att följa rekommendationen. När antal nya smittade ligger under 50 per dag, kan rekommendationerna förändras, se RKI.  
 
För de tyskar som väljer att resa till Sverige i sommar, har den danska regeringen gjort ett undantag, och tillåter dem att resa genom Danmark. Tysklands hårda restriktioner har bidragit till att tyskar har stor vana att hålla avstånd och hålla god handhygien. Vidare har bussbranschens organisation i Tyskland utvecklat ett hygienkoncept med strikta regler för olika busstransporter, vilket innebär att bussar maximalt får fyllas till hälften, regelbunden desinficering och vädring av bussen, samt att passagerarna måste bära skyddsmask och använda handsprit. Dessa regler gäller oavsett om bussen rör sig i inom eller utanför Tysklands gränser.

Samtidigt som frågorna kring Sveriges strategi är många finns ett fortsatt stort intresse för att semestra i Sverige. Den tyska resenären som bokar via researrangörer och resebyråer vill gärna besöka den svenska landsbygden. De är även villiga att betala för aktiviteter i naturen som exempelvis guidade turer och bor gärna på olika typer boenden som inte alltid prioriteras av svenskar under sin semester.
 
Tyska journalister har visat stort intresse att delta i Visit Swedens olika pressresor till Sverige som planeras genomföras i höst. En annan aktivitet som engagerat tyska målgruppen är ”My favourite things in Sweden 90 seconds of Insta-nt fame” som synts på Visit Swedens Instagram och Facebookkonton. 15 svenskar och tyskar som bor i Sverige skickade in sina videohälsningar, vilket resulterat i mer än 100 publicerade stories fram till idag. Ett exempel är Gunnars Båtturer i Västsverige som fick över 30 000 exponeringar på stories och 7 700 exponeringar i flödet, helt organiskt (dvs utan köpt trafik).

Spaningar från vår omvärld
Ekonomi
Samma prognoser för ekonomin gäller som i tidigare nyhetsbrev.

Resande
Internationell nivå
UNWTO följer nu upp sina riktlinjer för turismens återöppnande (som vi berättade om i förra nyhetsbrevet), med en ny vision för hållbarheten efter krisen. Visionen som kallas ”The One Planet Vision for the Responsible Recovery of the Tourism Sector" bygger på riktlinjerna och har som mål att turismen ska ta sig ur krisen som en ännu starkare och mer hållbar bransch baserat på SDG-målen och Parisavtalet.

EU och Norden
Inreserestriktionerna till EU gäller fortfarande till den 15 juni.

Nationell nivå
Som regeringen meddelade i torsdags, får symtomfria människor resa inom Sverige från och med nu på lördag den 13 juni. 

Resenären
Som vi berättat om tidigare, så vill många komma tillbaka till resande, men det är mycket färre som tänker på utlandssemester i år. Det har inte bara med reserestriktioner att göra, utan till stor del trygghet och säkerhet. Vår slutsats är att om reserestriktionerna lyfts så kommer fler att resa, men många kommer ändå fortsätta undvika utlandsresor i år. Utlandsresor innebär en stor investering och är inte ”nödvändiga”. Inhemska resor och närmarknader kommer sannolikt att komma igång tidigare, men är såklart även de beroende av de reserestriktioner som gäller. Många är fortsatt mycket tveksamma även till vanliga aktiviteter, som att besöka restauranger eller att träffa andra familjer. Men - förutsatt att ingen ”andra våg” kommer - så är sannolikt botten nådd på de flesta av Visit Swedens marknader. I flera länder tycker invånarna att situationen långsamt blir bättre i deras land, medan invånarna i några länder säger sig ännu inte se någon skillnad. Indien sticker dock ut. Där har man blivit lite mer pessimistisk.

Alla våra marknader befinner sig fortfarande i drömma-fasen #TravelTomorrow. Även om restriktioner börjar lätta och vissa vändningar börjar synas i t ex bokning av inrikes resor, så är nivåerna fortsatt mycket låga för både sök och bokningar i den data vi kan se. Även mobilitetsdata, som följer hur många som rör sig i parker, bostadsområden, stationer och andra ställen visar att livet börjar återgå till det normala, men för de flesta marknader är det en bra bit kvar till "normalt". I Tyskland däremot börjar rörelsemönstren närma sig det normala.

Visit Denmark har just avslutat en undersökning bland danskar, norrmän, svenskar och tyskar om deras resplaner. Slutsatserna stämmer väl med de som vi tidigare sett i andra undersökningar, att man föredrar hemlandet detta år, önskar trygghet och hygien, samt gärna reser med bil. Några exempel:
  • Färre har planer för en semester utomlands. Ungefär hälften av tyskarna, norrmän och svenskar planerar en semester utomlands inom de kommande sex månaderna. Nivån är betydligt lägre än en liknande mätning i februari 2020 före utbrottet av Covid-19-pandemin. Då var andelen mellan 72-81 % på de tre marknaderna.
  • En femtedel av tyskarna och norrmän, samt en tredjedel av svenskarna har hade vid tidpunkten för undersökningen inga semesterplaner i år, varken hemma eller utomlands. Anledningen är främst oro för säkerhet och trygghet kopplat till semesterresande på grund av Covid-19. Att det framför allt är svenskarna som inte har några semesterplaner för 2020 kan troligt bero på att denna undersökning genomfördes innan restriktionerna för resande inom landet släppte förra torsdagen.
  • I allmänhet kännetecknas alla tre marknader av minskad önskan att resa utomlands. Även om denna trend också gäller i Tyskland är andelen tyskar som planerar eller överväger en semester till Danmark inom de kommande sex månaderna oförändrad jämfört med en liknande studie i februari 2020, före utbrottet av pandemin. I topp på tyskarnas prioriteringslista över resmål närmaste sex månaderna låg Tyskland först med 50%, följt av Österrike 18%, Spanien och Holland 10%, Italien på 9%, Frankrike 8%, samt Danmark och Grekland 6%. Sverige fick ihop med Norge 3% av rösterna, men har hamnat precis utanför ”topp 15”.
  • Precis som vi kan se att Tyskland är mest attraktivt för tyskarna så är Norge i topp för norrmännen och Sverige i topp för svenskarna. I samtliga tre länder anses hemlandet vara mer attraktivt som semestermål 2020 än vid samma tidpunkt förra året.
  • Generellt förväntar man sig lägga mindre pengar än vanligt på nästa semester. I synnerhet förväntar sig många minskad konsumtion i temaparker, djurparker, guidade äventyrsresor och shopping. Förväntningar på lägre konsumtion kan bero på att varje fjärde eller fler som har semesterplaner, har en försämrad hushållsekonomi idag jämfört med samma tid föregående år.
Sverigebilden
Som vanligt kan du även läsa mer om Sverigebilden i Svenska institutets senaste veckorapport.
Nytt  om vår marknadsföring
Midsummer Live - vi bjuder in världen att fira midsommar!
 
Via livesändningar på Facebook den 19 juni kommer våra utländska resenärer att få möjlighet att uppleva en svensk Midsommar - från Österlen i söder till Riksgränsen i norr! Avsikten med utspelet är att i en tid med utbredda reserestriktioner och osäkerhet, inspirera och hålla drömmen om Sverige vid liv så att utländska resenärer väljer Sverige som resmål när de får, kan och vill resa igen.

Sändningarna på 15-30 min vardera görs på Visit Swedens Facebook-sidor i Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och USA samt på annan plattform i Kina och bjuder in till personliga firanden från olika delar av landet. Dagen börjar med kransbindning i Österlen, fortsätter med midsommarlunch på Västkusten, dans kring midsommarstång i Dalarna, blomplockning och kvällsdopp i Roslagen och avslutas med skidåkning med midnattssol i Riksgränsen.

Programmet görs i samarbete med Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Visit Dalarna, Visit Roslagen och Swedish Lapland. Tack till alla andra regioner och destinationer som också bidragit med inspiration och tips kring Midsommar!
 
Följ förberedelserna på
Visit Swedens globala Facebook-sida och läs gärna vårt pressmeddelande om Midsummer Live!
Glöm inte, att vi fortsatt även uppdaterar våra spaningar och insikter från vår internationella omvärld, och om hur vi själva agerar under coronapandemin på corporate.visitsweden.com/corona!

Känner du fler som borde ta del av vårt nyhetsbrev? Tipsa dem om att anmäla sig till Visit Swedens nyhetsbrev!
Website
Facebook
Instagram
YouTube
Email
Visit Sweden is a communications company promoting Sweden as a destination and as a brand. Our vision is to create a desire for Sweden, to encourage more foreign travellers to travel there.

This newsletter is a service of Visit Sweden, all rights reserved. Here you can update your preferences or unsubscribe from this list.

Visit Sweden
Slussplan 9, Box 3030
SE-103 61 Stockholm
nyhetsbrev@visitsweden.com

Visit Sweden processes your personal data in accordance with the current General Data Protection Regulation and the company's current personal data policy at www.visitsweden.com. For questions or objections to the treatment please contact us at GDPR@visitsweden.com
Copyright © 2020 Visit Sweden. All rights reserved.