Copy
Pressemelding fra Borealis - en festival for eksperimentell musikk, i Bergen.
View this email in your browser

Radikálne melódie, živelné improvizácie
Radikale melodier, spontan improvisasjon

Borealis – en festival for eksperimentell musikk i Bergen, er glad for å kunngjøre det nye samarbeidet med NEXT festivalen i Bratislava i Slovakia. Samarbeidet fokuserer på å skape nye prosjekter som fører eventyrlystne musikere fra Slovakia og Norge sammen. De to festivalene har felles interesser, og ønsker å skape rom for kunstnere til å utarbeide nye verk, problematisere menneskeskapte strukturer og utforske skjæringspunktet mellom teknologi og improvisasjon. Samarbeidet realiseres gjennom tre prosjekter.

Drums er et bestillingsverk som utforsker begrensningene til et trommesett. Prosjektet fører sammen fire unike og svært ulike trommeslagere. Michaela Antalová fra Slovakia, Chris Corsano fra USA, Anja Jacobsen fra Danmark og Øyvind Skarbø fra Norge skal tilbringe en uke sammen i Slovakia i november. Der skal de utvikle bestillingverket, med utgangspunkt i deres særegne trommestil, men som skal ende opp med å tøye grensene for hva en fremføring med fire trommeslagere kan være. De fire musikerne vil ha god tid til å komponere sammen, og verket vil på denne måten representere samarbeidet mellom dem, men også spenningene som kan oppstå i prosessen. 
Threnoscope  er et stedsspesifikt mikrotonalt droneinstrument, utviklet av komponist og live-programmerer Thor Magnusson. Instrumentet er  basert på alternative idéer om ulike måter å stemme på, skalaer, spektral- og dronemusikk. Thor Magnusson framfører stykket Fermata sammen med norske og slovakiske improvisasjonsmusikere, samt den islandske forfatteren Bergsveinn Birgisson. Birgisson har i mange år utforsket resitering av norrøne tekster, og ble i 2012 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.
Den slovakiske lydsamleren og lydentusiasten Jonáš Gruska tar med seg sine oppfinnelser til Bergen for å lage en stedspesifikk installasjon. Gruska har dykket dypt inn i det elektromagnetiske spektrum, og hans arbeid kjennetegnes av en følsomhet ovenfor lydene som eksisterer rundt oss. Han bruker sine evner som erfaren instrumentbygger og lager nye apparater som hjelper ham å avdekke skjulte lyder som vi omgir oss med til enhver tid. I tillegg til å jobbe frem en installasjon skal han også holde en workshop på Bergen Offentlige Bibliotek. Der kan deltagerne bygge et elektromagnetisk lytteapparat kalt Electrosluch Mini City. 

“NEXT festivalen har alltid vært en spennende arena for den typen musikk Borealis hyller. Derfor er vi veldig glade for å være en del av Fresh Air-prosjektet, som inviterer inn norske og slovakiske  publikummere og artister til forestillinger som blir framført på begge festivalene.” - Kunstnerisk leder for Borealis, Peter Meanwell.

For mer informasjon, bilder eller intervju med artistene eller festivalen,
ta kontakt med Irem Müftüoglu på 
irem@borealisfestival.no eller +4741649181.

Til redaktøren:

Prosjektet Fresh Air: Current trends in music, cinema, theatre and media art er et samarbeid mellom A4 og festivalen NEXT i Bratislava. Prosjektet er støttet av EØS-midler, og midler fra regjeringsbudsjettet til den slovakiske republikk. 

Borealis - en festival for eksperimentell musikk finner sted fra 8.-12. mars 2017, på ulike scener over hele Bergen. Festivalen fokuserer på nykomponert og improvisert musikk, og lydkunst. Hele programmet annonseres i starten av 2017. www.borealisfestival.no

NEXT festivalen for utforskende musikk finner sted fra 22.-26. november 2016 i Bratislava, Slovakia. På programmet står alt fra elektroniske eksperiment til fri improvisasjon og audiovisuelle prosjekter. Fellesnevneren for programmet er at det fører sammen musikere som flytter grenser. 
http://2016.nextfestival.sk/This email was sent to <<* E-mail / E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Borealis · Hordaland Kunstsenter · Klosteret 17 · Bergen, Hordaland 5005 · Norway