Copy
En første kikk på programmet til Borealis 2016!
View this email in your browser

Velkommen til Borealis - en festival for eksperimentell musikk.
 

I 2016 presenterer vi igjen de som utforsker musikk og performance gjennom ny komposisjon, improvisasjon, musikkteater, film, det skrevne ord og visuell kunst. 

 
Borealis tar over Bergen i fem dager, med 35 arrangement spredt over 12 lokaler. Det er en feiring av utforskende musikk og de som lager den. Neonlys og bilmusikk, militærorkester og tomme siloer; Borealis er fylt med konserter for både stille konsentrasjon og heftig dans, familiekonserter, og opplevelser som gir rom for diskusjon. 

Årets festival samler komponister og artister fra Egypt til Japan, men også fra mer hjemlige trakter som Møhlenpris og Loddefjord, og presenterer splitter nye kreasjoner, utviklet og bestilt av Borealis. Alt fra radikal opera for to trommeslagere og fire elektriske gitarer, nytt materiale for et improviserende Sjøforsvarets Musikkorps, intrikate komposisjoner for strykeorkester, til aktive installasjoner som utforsker den menneskelige kroppen. 

Vi sees i mars! 

Peter Meanwell
Kunstnerisk leder
 
Hvis du vil ha mer informasjon, et sitat fra kunsterisk leder Peter Meanwell, bilder eller kontakt med artister ikke nøl med å ta kontakt med Irem Müftüoglu på irem@borealisfestival.no eller +47 41 64 91 81.

Dette er en eksklusiv pressemelding forut for offentliggjøring av programmet. Detaljert informasjon om programmet til Borealis 2016 finner du foreløpig her: https://goo.gl/nMoCYY

Hele programmet blir offentliggjort på våre hjemmesider onsdag den 20. januar:  www.borealisfestival.no.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
UTVALGTE HØYDEPUNKT
Object Collection

RADIKAL OPERA


Fra New York kommer det radikale operakollektivet Object Collection for å fremføre verdenspremiéren av It’s All True. Forestillingen er inspirert av 1000 timer med arkivmateriale fra konserter av et ikonisk amerikansk post-hardcore band og den eksperimentelle læren til Richard Foreman og Robert Ashley. It's All True presenterer en helt ny visjon av hva opera kan være. Forestillingen presenteres i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera.

Foto: Object Collection
JLin Foto: Matthew AvignoneUTFORSK AMERIKA


Under festivalen vil vi fokusere på de nye stemmene i ytterkanten av amerikansk musikkliv. Det sjangeroverskridende komponist- og performancekollektivet Ensemble Pampelmousse presenterer flere stykker under hele festivalen som leker med konvensjonelle perspektiver på kvalitet og smak. Dette gjør de med kritisk blikk og et fårete glis om munnen. Den fremadstormende JLin fra Gary, Indiana spiller et live-set med kompromissløs elektronisk fremtidsmusikk. Den elektriske gitarkvartetten Dither fremfører nye verk samt John Zorns klassiske game pieces. 


Foto: JLin av Matthew Avignone
Incorporate


NORSKE EKSPERIMENT 


De norske artistene Stine Janvin Motland, Lasse Marhaug og Greg Pope presenterer bestillingsverket Incorporate; en performativ installasjon av lyd og lys som aktiveres gjennom performance. Installasjonen utvikles videre gjennom hele festivalen av Espen Sommer Eide, Øyvind Torvund og Siv Øyunn Kjenstad. Komponist og støymusiker Guro Moe skriver et bestillingsverk for Ensemble Avgarde. Det internasjonalt anerkjente ensemblet asamisimasa gir en presentasjon av den spennende og uforutsigbare danske komponisten Simon Løffler, samt undersøker ung, norsk komposisjon fra nyMusikk komponistgruppe. Bergensbaserte BIT20 Ensemble fremfører to verdenspremiérer: Den første er av Sigurd Fischer Olsen, med sopran Sofia Jernberg i en sentral rolle. Den andre premiéren er av den argentinske komponisten Santiago Díez-Fischer, skrevet for DIY-elektronikk og ensemble.
Egyptian Females Experimental Music Session

LYDEN AV KAIRO


Med Egyptian Females Experimental Music Session tar vi en titt inn i hjertet av Egypt sin eksperimentelle undergrunn, med støy, feltopptak og elektroniske eksperiment. Mahmoud Refat, eieren av den pulserende klubben 100 copies, kommer også for å snurre plater rett fra Kairo sin nyskapende undergrunn.

 
Konsertsirkus Foto: Henrik Beck

KONSERTSIRKUS 

 
Atter en gang åpner vi opp for at store og små lyttere kan høre ny musikk sammen, når Konsertsirkus vender tilbake, denne gangen på Bergen Internasjonale Kultursenter (BIKS). Det blir korte konserter, installasjoner og kafè. Det presenteres musikk som ikke skal lyttes til med ørene, men gjennom å bite; nye komposisjoner blir spilt - ikke med fiolin og klarinett, men med ballonger, sirener, bjeller og tekanner. Resulatet av BIT20 Ensemble sitt samarbeidsprosjekt med en skole i Loddefjord presenterer unge komponister i møte med ensemblets musikere.

Foto: Konsertsirkus av Henrik Beck
Mat Jenner, FOAM, 2013-ongoing Foto: Tom Carter og And:Or, London
BLACK BOX, WHITE CUBEUtenfor konsertprogrammet presenterer Borealis i samarbeid med Bergen Kunsthall den første utstillingen i Norge av Mat Jenner. a_Mass_aMasS er en videreutvikling av prosjektet hans Foam; et vandrende arkiv av unike lydfiler på vinyl som publikum kan spille av selv.

Den japanske kunstneren Rie Nakajima kommer for å presentere en stedbundet installasjon i samarbeid med Lydgalleriet, der hennes verden av lydobjekter møter nye gjenstander og situasjoner i og rundt galleriet. 

Foto: FOAM, 2013-ongoing av Tom Carter og And:Or
Object Collection - Under Siege

PÅ SKJERMEN


Festivalen vil også utforske lyd og musikk gjennom en rekke filmer. Det blir en unik presentasjon av Mark Leckey sin nye Turner-prisvinnende film Dream English Kid 1964-1999ADBorealis Filmklubb innbefatter ellers navn som Heather Phillipson, komponist Jennifer Walshe og den afro-futuristiske pioneren Sun Ra. For å avslutte festivalen vises en live-versjon av den oppskrytte 90-talls filmen Under Siege med Steven Seagal, fremført av Object Collection.  

 
Tarek med studenter fra Nordahl Grieg videregående skole Foto: Bergen Assembly

SAMTALER OG MER


Festivalen vil ha samtaler med gjester som utforsker tema som komposisjon for døve lyttere, fremtiden til opera, og musikkproduksjon sine politiske aspekt. Programboken vil inneholde bestilte tekster av komponist Jennifer Walshe og forfatter Erlend Nødtvedt, og festivalens virale radioplattform Radio Space returnerer, med innovative lydfiler for konstant kringkasting. 

Foto: Tarek Atoui med studenter fra Nordahl Grieg videregående skole Bergen Assembly.
Copyright © 2016 Borealis, All rights reserved.

Our mailing address is:
Borealis
HKS - Hordaland Kunstsenter
Klosteret 17
5005 Bergen
Norge
post@borealisfestival.no

unsubscribe from this list    update subscription preferences