Op 15 april is het International Day of Silence. Doe je mee?


Bestel je gratis actiepakket hierDuizenden leerlingen wereldwijd staan stil bij de gevolgen van pesten door die dag hun mond te houden. 


In Nederland houden we onze mond tussen 00:00 en 12:00, een halve dag dusZo hou je nog tijd over om 's middags over pesten te praten met medeleerlingen, docenten en schoolleiding.
 

Doe ook mee!En meld je aan bij het Facebookevent

 

Op elke school wordt gepestUit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 leerlingen gepest wordt. Dat is ongeveer 3 leerlingen per klas. Driekwart van alle lesbo's, homo's, bi's en transgenders zegt gepest te worden op school.


Jouw school kan heel veel doen tegen pestenZo is je school verplicht om anti-pestbeleid te voeren en een pestprotocol te hebben die alle docenten en ander personeel op je school moeten kennen, zodat ze kunnen ingrijpen wanneer pesten zich voordoet. Dat is op elke school anders geregeld, dus vraag aan jouw schoolleiding of je het pestprotocol mag inzien en stel vragen bij het gevoerde beleid.


Veel scholen gaan ervan uit dat pesten iets is tussen pester en gepeste. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet


 

Pesten is een groepsproces. De hele school is verantwoordelijk. Ook de mensen die zelf niet pesten, maar wel toekijken

De oplossing ligt dus in het samen (met iedereen, dus ook pesters en omstanders, leerlingen, docenten en schoolleiding) afspraken maken over pestenDit kan per klas, maar ook door de hele school. Zorg er in ieder geval voor dat je pesters persoonlijk betrekt in het maken van afspraken.
 

Doe mee aan International Day of Silence en maak pesten bespreekbaar op jouw school

 

Vraag de docenten van wie je les hebt op 15 april of je tijdens hun les je mond mag houdenLeg hen uit wat de International Day of Silence betekent


Praat met de schoolleidingNeem contact op met de schoolleiding en maak een afspraak om te horen wat de schoolleiding allemaal doet om het pesten tegen te gaan en op welke manier jij hen zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken met medeleerlingen in je klas of op school


Ga de klassen langs en deel de praatkaartjes en stickers uitSchrijf in grote letters op het schoolbord 'IEDEREEN MAG ZICHZELF ZIJN'
 

Maak een selfie met plakbandEn post hem op de GSA Facebookpagina 
 

Organiseer een bijeenkomst in de middag over pestenZo kun je praten over hoe het was om niet te praten, kijken op welke manier je nog meer kunt opkomen voor medeleerlingen die gepest worden en elkaar beloven in te grijpen als je ziet of hoort dat iemand wordt gepest.
 

Wat kun je doen als je zelf gepest wordt?Praat erover met anderen en spreek je mentor erop aan.

Punt één is dat je je niet hoeft te schamen: het is niet jouw schuld dat je gepest wordt.

Punt twee is dat als je geen actie onderneemt, het pesten kan toenemen. Niet alleen voor jou, maar ook voor anderen.

Wees dus dapper en stap naar je mentor of vertel het een docent die je vertrouwt. Kom je er op school niet uit, bel of chat (anoniem) met Pestweb of de Kindertelefoon 

 


Wat kun je doen als je ziet of hoort dat iemand gepest wordt? 

Meld het bij je mentor, de schoolleiding of een docent die je vertrouwt. Elke school heeft een pestprotocol, zet dit protocol in werking en zorg ervoor dat je op de hoogte gehouden wordt.


In extreme gevallen: bel de politieSoms gaat het pesten zover dat het als misdrijf wordt gezien. Meestal kan het gewoon op school opgelost worden, maar als de school faalt dan kun je dus bij de politie terecht. 


Als je zelf een pester bent (geweest)?Ga persoonlijk naar degene toe die je hebt gepest en bied je excuses aan.

Luister oprecht naar hem/haar.

Beloof het nooit weer te doen en voor hem/haar op te komen als hij/zij door anderen gepest wordt.

Het kan een tijdje duren voor je het vertrouwen van deze persoon krijgt. Wees daar realistisch in.

Toon berouw over wat je hebt aangericht.


Meer weten over pesten?

 


Op Pestweb vind je alle info over pesten en kun je (anoniem) bellen, chatten en mailen met mensen die je verder kunnen helpen. Handig voor docenten en mentoren: lessuggesties, tips en inspiratie over groepsdynamica op www.weektegenpesten.com

Doe ook mee aan de Landelijke Dag Tegen Pesten van Stop Pesten Nu op dinsdag 19 april 


Op Pesten.nl krijg je heel veel informatie en persoonlijke verhalen over de gevolgen van pesten. Ook kun je daar je eigen ervaringen met pesten kwijt.  


Word je gepest omdat je (misschien) lesbo, homo, bi of transgender bent? Op iedereenisanders.nl kun je terecht met al je vragen. 
 

Wil je in contact komen met andere jonge lesbo’s homo’s, bi’s en transgenders, dan is Jong&Out misschien iets voor jou.