Copy
Bekijk de mail in de browser of stuur deze mail door aan een vriend

Vooruitblik 2021

Een wereldwijde transitie

In deze nieuwsbrief
 • "We blijven vooruitkijken" - door ONE directeur Maarten Nijman
 • Doneer nog dit jaar en steun onze projecten
 • Geen gif op straat - een column van Marc Siepman
 • Klimaatzaak aan het Europees Hof
 • Workshops Nieuwe Economie in het hoger onderwijs in 2021
 • Vooraankondiging openbaar colloquium VU, De TransitieMotor en ONE

We blijven vooruitkijken


We kijken terug op een turbulent jaar, waarin zekerheden wegvielen. We moesten afstand houden van elkaar en we verloren wellicht dierbaren. De plannen die aan het begin van het jaar werden gemaakt, moesten flink worden bijgesteld, ook bij ons. Toch bleek een enorme omschakeling wereldwijd - een soort transitie - wel degelijk mogelijk. Dus laten we met die ervaring vooruit gaan kijken. Zeker in dit jaar, waarin weer veel weerrecords zijn gebroken.
 

Pandemie en andere crises

Het gesprek over de transitie kwam dit jaar wel echt op gang door de coronacrisis. De vergelijking met andere grote bedreigingen van ons welzijn en het gebrek aan visie was snel gemaakt in 2020. Vooruitkijken dus. In maart schreef ik hier al samen met Derk Loorbach van DRIFT een artikel over op De Grote Transitie.

We hebben dit jaar ook moeten constateren dat onze regering niet erg visionair is. Dus dat baart zorgen voor de volgende crises die op ons afkomen.
 

Een gezamenlijke visie

Het wordt daarom tijd dat we in Nederland de handen ineen slaan. Tijd om vooruit te kijken en onze visie aan bestuurders te gaan uitleggen. Dat hebben we bij Our New Economy in 2020 weer gedaan, mede dankzij de steun van onze donateurs.

Op basis van een enquête onder 364 economen haalden we samen met het Sustainable Finance Lab de nieuwspagina's met de stelling dat we meer schulden kunnen maken, maar dat we die moeten investeren in openbaar vervoer, in groen in de stad, de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed of een fietsinfrastructuur. ONE jonge economen Elisa en Sam werkten ook mee aan de serie "the future of capitalism": een reeks gesprekken met wereldberoemde economen. En dankzij alle donaties konden we gezamenlijke events organiseren bij verschillende artikelen, bijvoorbeeld over participatie inkomen of over eigendom.

En toen in september Katherine Trebeck naar Nederland kwam (met haar virtuele tour) zijn we samen met Thrive institute, De TransitieMotor en andere partijen gaan bedenken hoe we in Nederland een Wellbeing Economy Alliance (WEALL) - hub kunnen opzetten. Dat gaat in 2021 een belangrijk deel van de transitie-agenda bepalen. Je kunt alvast meedoen door je aan te melden bij het WEALL netwerk, als organisatie maar ook als burger.
 

Toekomstige generaties

Verder zijn we - vooruitkijkend - bezig met het ontwikkelen van onderwijsmateriaal. De komende generatie heeft recht op een beter en breder beeld van wat economie is. Zo kunnen ze werken aan een economie die rekening houdt met de grenzen van de Aarde en het welzijn van alle bewoners, nu én verder vooruitkijkend. Als je meer over het onderwijsmateriaal wilt weten, geef je op voor de nieuwsbrief van ONE.
 

Help mee aan de transitie

Ga jij in 2021 ook het gesprek aan in je omgeving? Veel mensen keken op onze pagina met Veelgebruikte Argumenten op de nieuwe website van De Grote Transitie die we dit jaar in april lanceerden. Hiermee waren ze beter voorbereid op discussies over duurzaamheid en economie. Trouwens, mis je hier een argument? Laat het ons weten!

Met jouw hulp kunnen we nog veel meer bereiken. Dus steun ONE met een donatie, dat kan nog mooi dit jaar. Hieronder lees je hoe. Met meer financiële middelen kunnen we meer (onderwijs) materiaal ontwikkelen, meer workshops en bijeenkomsten organiseren. Zo kunnen we - samen met jullie als ambassadeurs - meer impact hebben op het economisch denken in Nederland. Je gaat meer van ons horen, op social media en natuurlijk via de nieuwsbrieven in 2021.

Ik wens iedereen een mooie jaarwisseling. Ik hoop jullie volgend jaar weer te ontmoeten op een (online) bijeenkomst of workshop, bijvoorbeeld op 25 februari.

Hartelijke groet,

Maarten Nijman

Steun ons direct

Het ontwikkelen van goed onderwijsmateriaal en bruikbare workshops vergt een professionele aanpak. Ook het onderhouden van websites en het schrijven van goede publicaties - die krantenpagina's bereiken - is een proces dat uitgebreid onderzoek en redactie vraagt. 

Ondersteun ons met een
bijdrage op bankrekeningnummer:
NL 27 TRIO 0197 6010 65 t.n.v. Our New Economy.

Stichting Our New Economy heeft de ANBI-status,
het RSIN-nummer is 852199703

Projecten voor 2021

 • Boek Economy Studies samen met Rethinking Economics NL
 • Lesbrieven voor het voortgezet onderwijs, samen met Day for Change
 • Publicaties rondom een eerlijke transitie, samen met Sustainable Finance Lab
 • Ontwikkelen van workshops en trainingen voor raadsleden en ambtenaren
 • Uitbreiden van de website van De Grote Transitie met meer Veelgebruikte Argumenten
 • Onderzoeksprojecten met onze Fellows organiseren
 • Samenwerken aan de Wellbeing Economy Alliance in Nederland
 • Bijeenkomsten en events, zoals het open colloquium (zie hieronder)

Actueel

Geen gif op straat
“Gemeente mag onkruid weer met gif te lijf gaan,” kopt Trouw. Marc Siepman schreef een korte column. Mijn favoriete definitie van onkruid is ‘een plant waarvan je de functie nog niet hebt ontdekt’.
Lees de column van Siepman
Klimaatzaak aan het Europees Hof
Zes Portugese jongeren hebben een paar maanden geleden een rechtszaak aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de klimaatcrisis te laten stoppen.
Lees meer deze klimaatzaak
ONE Workshops hoger onderwijs

In 2021 continueren we de serie workshops Nieuwe Economie in het hoger onderwijs. Met thema's als True Price of SDG's belooft het een boeiende serie te blijven. Opgeven kan via de site van Our New Economy.

Informatie en aanmelden

Een openbaar "Colloquium"

Zet 25 februari vast in de agenda
De overgang naar een duurzaam land
- wat hebben we nodig van politici?De VU, De TransitieMotor en ONE organiseren op 25 februari een online bijeenkomst waarin we onderzoeken wat we van de politiek nodig hebben om in Nederland de transitie te maken. De huidige Covid-19-crisis heeft de economie en zelfs de samenleving bevroren. Wetenschappers, marktleiders en beleidsmakers pleiten voor een toekomstbestendig herstel. Het momentum om over te schakelen naar een duurzame en meer inclusieve samenleving is nu!

Maar hoe bereik je een veerkrachtigere economie en hoe herstel je het vertrouwen in de samenleving? In een voor iedereen toegankelijke sessie zullen eerst drie sprekers de stand van noodsituaties en de kansen vanuit een Nederlands perspectief laten zien. Recente ontwikkelingen zullen worden gepresenteerd in zeven korte pitches van innovators, ondernemers en experts. Zij beschrijven bedrijfsmodellen, en presenteren hoe we processen kunnen opschalen naar systemische verandering.

Alle bijdragen zullen resulteren in praktische aanbevelingen voor politici om de overstap naar een duurzaam land te maken. Meer informatie en link volgen begin 2021.

Datum: 25 februari 2021
Tijd: 15:30-17:00
Online via Zoom
Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Stichting Our New Economy, All rights reserved.


Wil je iets aanpassen aan het ontvangen van deze emails?
Je kunt zelf je voorkeuren bijwerken of uitschrijven van de maillijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp