Copy
Lees deze mail in de browser (of stuur de link aan een vriend of kennis)

Raworth in Nederland

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: in januari was Kate Raworth in Nederland. Een groot aantal mensen raakte geïnspireerd door haar ideeën en ook door haar prettige en toegankelijke wijze van presenteren. Vanuit Our New Economy konden we een kort interview houden met Kate Raworth en dat geeft in een paar minuten een goede indruk van hetgeen ze wil bereiken met haar boek Doughnut Economics (NL ondertiteling beschikbaar, wel even aanzetten).


We gaan in 2018 de Donut Economie ook terugzien bij de verschillende activiteiten die we organiseren. Bijvoorbeeld op op donderdag 7 juni op de jaarlijkse conferentie van LWEO. Dan geeft Esther Somers een workshop over de donut economie (LWEO schrijft lesbrieven economie voor het middelbaar onderwijs).


Alternative Finance Festival

Op 15 september 2018

Blokkeer alvast even zaterdag 15 september 2018 in je agenda, want dan is er een festival overal in Nederland. We moedigen de vele verschillende lokale initiatieven aan om die dag iets te organiseren.


Waarom op 15 september?

Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel. Het was het begin van de financiële crisis. De beurzen raakten in een vrije val. De reddingsoperatie die volgde kostte de overheid en de Nederlandse belastingbetaler tientallen miljarden. Inmiddels zijn we tien jaar verder. De financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we gaan vrolijk op weg naar een volgende crisis.

Volgens ons staat de crash - en het gebrek aan ingrijpende veranderingen - symbool voor het dominante systeem. Daarom is juist deze dag gekozen voor een festival om overal in Nederland te laten zien dat het anders kan, anders moet. Ook internationaal zal er op deze dag door verschillende NGO's aandacht worden gevraagd voor dit thema.

Als je hier enthousiast van wordt, ga dan zeker kijken of je lokaal iets kunt organiseren. Neem alvast een kijkje op de webpagina voor meer informatie en ga aan de slag!
http://alternativefinancefestival.org/


Vacatures

We zijn op zoek naar vrijwilligers die de functie van regiocoördinatoren willen vervullen. Het is de bedoeling om in jou stad of regio initiatieven te stimuleren rondom het festival van 15 september. Als je interesse hebt, vind je de vacaturetekst hier.

Workshop Inspirator Nieuwe Economie

Op donderdag 12 april organiseren we een workshop Inspirator Nieuwe Economie. Na een succesvolle pilot van begin februari dit jaar, gaan we deze introductie workshop in 2018 een aantal keer houden. De workshop is bijzonder geschikt voor mensen die zelf (van plan zijn om) presentaties of lessen verzorgen over onderwerpen die samenhangen met de transitie naar de solidaire en duurzame wereld.

We zorgen voor een inspirerende dag met een leuke groep mensen waarbij stilstaan bij de huidige ontwikkelingen, maar vooral vooruit willen kijken naar de mogelijkheden en hoe we mensen in beweging krijgen.

Inschrijven voor 12 april kan nog, of je kunt vast je naam op de lijst zetten voor data later in 2018. Aanmelden kan hier.
 
 

Artikelen op de website

De afgelopen periode hebben we een paar leuke artikelen op de site van De Grote Transitie gepubliceerd:
 

Een warm pleidooi voor een baan voor iedereen

Door Frans van der Steen
We willen veiligheid, een vitaal milieu, vakantie en vrije tijd, goede gezondheid en onderwijs plus een goed dak boven ons hoofd. Voor veel van die wensen is een behoorlijk betaalde baan en de zekerheid die in de toekomst ook nog te hebben meestal onontbeerlijk. Via ons werk willen we een bijdrage aan de samenleving leveren en onze kennis, talenten en creativiteit de ruimte geven. Een baan geeft structuur en biedt contacten, en we voelen ons opgenomen in de samenleving. Lees verder.
 

Duurzame ontwikkeling, geld en draagvlak

Door Frans Doorman
Veel mensen zetten zich in voor een beter milieu, en er wordt vooruitgang geboekt bij de aanpak van onze milieuproblemen. Maar desondanks nemen vooral op mondiaal niveau die problemen eerder toe dan af. In een uitgebreid essay legt Frans Doorman verbanden tussen (het gebrek aan) draagvlak en het geldsysteem. Lees verder.
 

Nieuwe transitiekansen in gemeenten

door Jan Juffermans
Er waait een nieuwe wind in gemeenten: burgerparticipatie!  Gemeentebesturen hebben  terecht ontdekt dat er veel  kennis en veranderkracht onder hun bevolking is te vinden is. Dus ambtenaren en wethouders gaan leren open te staan voor lokale initiatieven en daar positief op te reageren. Ik heb de indruk dat met name het succes van de vele energie-coöperaties en lokale zorg-initiatieven hun ogen heeft geopend. Lees verder.
 

De week van het Andere Geld

Door Maarten Nijman
In de week van 12 tot 16 maart was het op scholen weer De Week van het Geld. Een mooie ‘reclamecampagne’ voor geld zoals we dat allemaal kennen. Geld heeft goede en handige eigenschappen, maar er zijn ook wel problemen met geld. En er ontstaan veel problemen door de manier waarop we over geld denken. In De Week van het Geld worden veel problemen en ongemakkelijke feiten niet vermeld. Daarom maakte ik een korte quiz om jouw kennis te toetsen: welke problemen zijn er rondom geld? Zo willen we leerlingen aanmoedigen om ook stil te staan bij mogelijke alternatieven voor geld. We laten de quiz gewoon online staan, dus die kun je gebruiken.
Lees verder en doe de quiz.

 
Copyright © 2018 Stichting Our New Economy, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp