Copy
Nieuwsbrief De Grote Transitie

Het is vandaag de Dag van de Aarde

Sinds 1970 vieren we op 22 april de Dag van de Aarde. Dit jaar zit er een extra bijzonder tintje aan: vandaag wordt het Klimaatakkoord uit Parijs voor ondertekening geopend. Verwacht wordt dat tientallen landen dat ook gelijk vandaag zullen doen. We hopen dat de politieke leiders morgen niet alleen naar New York vliegen voor de ondertekening, maar elkaar ook nog even diep in de ogen kijken. "Gisteren hadden we de doelen voor 2020 al moeten halen, dus laten we vandaag de handen uit de mouwen steken!"

Wij doen vandaag een bescheiden duit in het zakje. Van Willem Hoogendijk verscheen vanochtend een opiniestuk in dagblad Trouw. Zie onderaan deze nieuwsbrief! 
Onze coördinator Socrates Schouten geeft op de Haagse Dag van de Aarde een reactie op duurzaamheids-prominent Maurits Groen. En ook morgen is het in Den Haag nog Dag van de Aarde (zo zien wij het graag: elke dag mag aan de Aarde worden gedacht!). U kunt dan bij ons een workshop volgen over de thema's van De Grote Transitie.

▶  Bekijk het programma van de Haagse Dag van de Aarde

Sturen op BBP is achterhaald


Op woensdag 20 april overhandigde de tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip haar eindrapport aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De commissie heeft gekeken of het bruto binnenlands product (BBP) nog wel geschikt is als indicator voor de welvaartsontwikkeling in Nederland.

Volgens Gerrit Stegehuis, lid van Platform DSE, mag de Tweede Kamer tempo maken met de ontwikkeling en vooral het gebruik van nieuwe indicatoren. “De kritiek op het BBP is al stokoud. In 2007 vond er al een officiële Europese conferentie plaats over het breed welvaartsbegrip. En in 2009 publiceerden drie vooraanstaande economen een rapport hierover in opdracht van de toenmalige Franse president Sarkozy. Helaas is de bureaulade steeds het volgende station van deze initiatieven gebleken.”

▶  Lees het nieuwsbericht over de commissie

▶  Lees de reactie van PDSE op het rapport

Twee nieuwe filmpjes!

De artikelen op onze website bevatten natuurlijk al veel informatie, maar soms wil je het gewoon horen zeggen. En wie kunnen dat beter dan onze ambassadeurs! Klik hieronder om Robert Went en Farah Karimi te horen over punt 1, en punt 7.


Robert Went over economische ongelijkheid


Farah Karimi over omgekeerde ontwikkelingshulp

Nieuw eBook: Over economie en hoe nu verder

Lou Keune, adviseur van het Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE), schreef 11 columns voor de economische nieuwssite MarketUpdate.nl. Vandaag verschijnt het gratis eBook waarin deze reeks columns is verzameld. Het eBook is voorzien van een voorwoord door Frank Knopers, de hoofdredacteur van MarketUpdate. 

Met helder taalgebruik en aansprekende voorbeelden leidt Keune de lezer langs nieuwe en oude ideeën over de andere economie. Keune put uit zijn ervaring rondom de ontwikkelingseconomie, maar kijkt ook naar zijn eigen omgeving, zijn jeugd, of reflecteert op de initiatieven van onze vrienden van Burgerinitiatief Ons Geld.
Zijn 4-delige cyclus “Van welvaartsstaat naar neoliberale dominantie naar een eerlijke economie” is niet te missen!

▶  Download hier het gratis eBook

“Geef de economie terug aan de samenleving”

De grenzen van de groei zijn bereikt, denkt Willem Hoogendijk, lid van Platform DSE. Het is tijd voor een nieuwe economie die de macht van het geld temt en arbeid en kapitaal echt laat samenwerken. 
Dit opiniestuk verscheen vanochtend in dagblad Trouw.

Het wordt hoog tijd om na te denken over een andere economie. Om te overleven moeten bedrijven almaar doorgroeien. Maar de recente faillissementen maken weer eens duidelijk dat de grens daarvan is bereikt.

De oorzaak van die dwang tot groei wordt sinds de financiële crisis steeds beter gezien: het geld dat moet vermeerderen. 

▶  Lees verder

De Grote Transitie
De Grote Transitie bundelt 10 voorstellen waarmee niet financiële winst, maar de mens en de draagkracht van de Aarde centraal komen te staan. Door fundamenteel in te grijpen in economische structuren scheppen we kansen voor verandering. Voor behoud van de natuur en een goed leven voor huidige én toekomstige generaties. De Grote Transitie is een initiatief van Platform Duurzame en Solidaire Economie.