Conferentie: What kind of economist do we need in the next decade?
Op 19 december organiseren Our New Economy, Rethinking Economics NL en Stichting Innovatie Economie-Onderwijs een conferentie over het economieonderwijs. Deze dag staat in het teken van de vraag wat we nodig hebben in het economieonderwijs: een renovatie of een revolutie.

Een interessante dag in Amsterdam, met een indrukwekkende lijst van sprekers: Łukasz Hardt, Bas Haring, Govert Buijs, Sam de Muijnck, Joris Tieleman, Paul Dimbinsky, Dirk Bezemer, Marieke Blom, Sandra Philippen, Hans Stegeman, Inge Schrijver, Stephanie Mudge, Marietje Schaake, Jasper Lukkezen, Lans Bovenberg, Elisa Terragno Bogliaccini, Martijn van der Linden en Marcel Canoy.

Het programma van de dag en inschrijven voor de conferentie kan via deze link.
Bijeenkomst: De blauwe economie: circulair en solidair
Inspiratie voor de zoektocht naar een nieuwe economie die in dienst staat van vreedzaam samenleven. Over dit thema is er op 30 november een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. Gunter Pauli en sjeik Khaled Bentounes spreken over de sociale en duurzame economie waar zij aan werken als alternatief voor de huidige economie die tot grote ongelijkheden leidt en zodoende tot ecologische tragedies, menselijke conflicten en oorlog.

Een solidaire economie is een duurzame economie waar het samen leven in vrede kern-uitgangspunt is: welvaart en welzijn gelijkmatig delen over alle mensen van de wereld. In harmonie met de natuur. De avond wordt mede georganiseerd door Aisa Nederland samen met Our New Economy.
De avond start om 19:30. Meer informatie vind je op de site van Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
Petitie voor drastische verkleining van de mondiale voetafdruk
Het Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE) heeft zich jarenlang ingezet voor een ander begrip en beleid voor welvaart, en een dashboard met indicatoren. Dat heeft onder meer geresulteerd in het besluit van Regering en Kamer om een breed welvaartsbegrip te gaan hanteren, dus breder dan het BBP. De resultaten van die inzet komen vooral tot uitdrukking in de jaarlijkse Monitor Brede Welvaart van het CBS. Dit jaar is de eerste Monitor gepubliceerd en besproken in het Parlement. In vervolg hierop hebben PDSE, Both Ends, Vereniging Milieudefensie en de Werkgroep Voetafdruk Nederland het plan opgevat om bij de overheid een petitie in te dienen om te komen tot een beleid voor verkleining van onze mondiale voetafdruk, mede verwijzend naar de mensenrechten. Zie de petitie. De organisaties willen de petitie direct na het komende reces, half januari 2019, in Den Haag aanbieden.
Meer organisaties worden nog uitgenodigd de petitie te ondersteunen. Als ook uw organisatie als mede-indiener van de petitie wil worden opgenomen in de lijst van indieners, meldt dat dan via info@platformdse.org aan het PDSE. Tot 15 december noteren wij u graag als nieuwe ondersteuner! En u wordt op de hoogte gehouden van de voortgang.
Terugblik op het Alternative Finance Festival 14-16 september 2018

Op 14, 15 en 16 september vond het AFF plaats. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd festival!
Op zo'n dertig locaties in Nederland zijn events georganiseerd. Meer dan we hadden verwacht en ongeveer zoveel als we hadden gehoopt. Terugkijkend is het wonderlijk dat dit allemaal kon gebeuren door het idee van één iemand. Die iemand was Inge Schrijver en zij zocht begin dit jaar enthousiast contact met Our New Economy met het idee om iets te organiseren op 15 september, 10 jaar na de val van Lehman Brothers.
En het is juist dát verhaal, dat verteld moet worden: dat je in je eentje al een aanjager kunt zijn van iets groters. Dat je altijd kunt proberen je ideeën vorm te geven. Bij Our New Economy hebben Esther Somers en Maarten Nijman het idee samen met Inge opgepakt en is het mede dankzij de inspanning van deze drie mensen uiteindelijk het festival geworden dat het nu was. Maar zij niet alleen. Een grassroots festival kan alleen bestaan door al die initiatieven die overal in Nederland al bestaan. We hebben gehoord dat er enthousiasme is voor een volgende keer, van mensen die volgend jaar ook iets willen gaan organiseren.
Kijk hier naar een foto-impressie van het festival
Het Alternative Finance Festival in Nederland is een initiatief van Our New Economy en het is een gezamenlijke inspanning van de volgende organisaties:
        
     
De speech van Saskia Sassen
Op zondag 16 september hadden wij onze Keynote spreker Saskia Sassen verwacht, maar zij heeft last minute moeten afzeggen wegens omstandigheden. We zijn heel trots op het feit dat het ons binnen de resterende 2 dagen is gelukt het programma aan te passen én een korte speech van Saskia Sassen op video te krijgen op de bijeenkomst. Je vindt alle video’s ook op ons Vimeo-kanaal.
Video's van het AFF
Ben je benieuwd wat er allemaal is gepresenteerd en besproken op het Alternative Finance Festival? Dan kun je een aantal sessies terugkijken in deze video's.
|