Copy
Bekijk deze mail in de browser

Alles over het Alternative Finance Festival 14-16 september 2018Het Alternative Finance Festival (AFF) is een groot grassroots festival door heel Nederland dat het bestaan viert van financiële alternatieven en iedereen die bezig is met financiële verandering, van burgercoöperaties tot ethisch bankieren, van lokaal geld tot onvoorwaardelijk geven. Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de zakenbank uit de VS Lehman Brothers omviel. Het was het begin van de financiële crisis en de reddingsoperatie door de overheid kostte tientallen miljarden. Er zijn enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn vrolijk op weg naar een volgende crisis. Op 14, 15 en 16 september vindt daarom het AFF plaats om te laten zien dat het niet alleen anders kan en moet, maar dat er al een heleboel alternatieven aan de weg timmeren!

Twee festivals
Het AFF bestaat uit twee festivals; een landelijk grassroots festival rondom en in het weekend van 15-16 september en op 16 september ook een symposium in Utrecht met keynote spreker Saskia Sassen en verschillende workshops.

Evenementen door heel Nederland
Met 1 blik op de kaart zie je dat er door heel Nederland, van Groningen tot Maastricht, evenementen worden georganiseerd door lokale initiatieven. Je kunt hier rondom het weekend (sommige evenementen starten al op vrijdag) naartoe. 

Wat is er zoal te doen? Daarvoor kun je de verschillende artikelen lezen bij alternatieven aan het woord. Spellen, lezingen, workshops, alles over de mogelijke alternatieven voor het huidige dominante financiële systeem. In Amsterdam is op zaterdag al een grote bijeenkomst: Donut D-Day. En er is altijd wel een initiatief dicht in de buurt. Sommigen vragen je om in te schrijven, anderen zijn vrij toegankelijk. Dus kijk wat er het beste bij jou past.


Centraal evenement in Utrecht
Op zondag 16 september is er de hele dag een symposium in Utrecht in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Je bent welkom vanaf 9:15 voor registratie en inloop en om 10:00 starten we met de presentatie van onze Keynote spreker Saskia Sassen.


Saskia Sassen is Hoogleraar Sociology aan de Columbia University. Haar boek Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy is vertaald in 18 talen, waaronder Nederlands (Uitstoting: brutaliteit en complexiteit in de wereldeconomie). In het boek geeft Sassen stevige kritiek op kapitalisme en geeft ze ons een inzicht in de economie van de eenentwintigste eeuw. Ze ontmaskert het systeem met zijn verwoestende gevolgen, zelfs voor hen die denken dat ze niet kwetsbaar zijn. En ze toont aan dat de moderne kennis en technologie systematisch wordt gebruikt om wreedheden te plegen tegen de meest kwetsbaren in de samenleving en het ecologisch systeem.

Programma
Het hele programma van de dag vind je op de site van het AFF. We hebben een afwisselend programma met vertegenwoordigers van de financiële wereld. Er is ook cabaret van George van Houts (de Verleiders), er zijn workshops van onder anderen Cees Grimbergen, Li An Phoa en Edgar Wortmann. Een slotdebat onder begeleiding van Thomas Bollen.  En nog veel meer ...

Wacht niet te lang met het bestellen van een ticket, want er zijn maar 200 plaatsen en we hanteren een zeer lage ticketprijs van 20 Euro en 15 Euro voor de lunch (vegetarisch).

En op TV
Naast bijeenkomsten is er medio september ook op de televisie aandacht voor 10 jaar na de crash. Zo zendt VPRO Tegenlicht twee documentaires uit. Op zondag 16 september "Stilte voor de Cra$h" uit. Er zullen daarbij ook verschillende Meet Ups georganiseerd worden, zoals in Pakhuis DeZwijger, maar ook elders, bijvoorbeeld in Hoorn en op 17 september in de bibliotheek van Utrecht.
Op 18 september volgt nog een documentaire over de val van Lehman Brothers.
Zet vast in de agenda:
TEGENLICHT STILTE VOOR DE CRA$H – 16 september, 21.05 uur op NPO 2
INSIDE LEHMAN BROTHERS: THE STORY GOES ON – 18 september, 22.55 uur op NPO 2

Wereldwijd
Het Alternative Finance Festival vindt niet alleen in Nederland plaats, maar is een wereldwijd festival.  In veel omringende landen zullen we op of rondom 15 september acties, demonstraties en symposia zien. Van Noorwegen tot Spanje en van de US tot in Hongarije wordt iets georganiseerd. De boodschap is overal hetzelfde: We willen een financieel systeem dat weer dienend is aan mensen, in plaats van over ons te heersen.
Kijk voor alle eisen op de site van Chance Finance.

Deze organisaties ondersteunen het Alternative Finance Festival

Het Alternative Finance Festival in Nederland is een initiatief van Our New Economy en het is een gezamenlijke inspanning van de volgende organisaties: En jouw steun?
Vind je het festival ook geweldig? Er zijn een paar dingen waar je ons mee kunt steunen. Help ons met het verkrijgen van media-aandacht. Het AFF heeft diverse Social Media kanalen, die je kunt 'liken', 'retweeten', etc. Dus doe mee
via twitter, facebook, diaspora en de nieuwssectie op de AFF website.
Het organiseren van het festival kost natuurlijk ook tijd en geld. Als jij dit soort initiatieven wil ondersteunen, zodat we ze in de toekomst kunnen blijven organiseren, dan is jouw bijdrage welkom! Uw bijdrage is welkom op bankrekeningnummer: NL 27 TRIO 0197 6010 65 t.n.v. Our New Economy. Stichting Our New Economy heeft de ANBI-status, het RSIN-nummer is 852199703

Ander Nieuws

Op de website van De Grote Transitie is de afgelopen periode nog een aantal interessante artikelen verschenen.

Is Rwanda een voorbeeld van Doughnut Economics?
Afgelopen week las ik een artikel in The Economist over de invoerrechten die Rwanda hanteert op de import van tweedehands kleding. En moest toen onwillekeurig denken aan het boek van Kate Raworth, Doughnut Economics. Waarschijnlijk vanwege haar bezoek aan Nederland. Ongetwijfeld ziet u nu nog geen verband met invoerrechten op tweedehands kleding, wat aanvankelijk bij mij ook het geval was. Straks wel, naar ik hoop. Lees verder.


Stabilisatie Mondiale Voetafdruk lijkt bereikt!
        Earth Overshoot Day 2018: 1 augustus
In precies zeven maanden tijd hebben we als mensheid het gehele natuurlijke jaarbudget van 2018 opgebruikt. Earth Overshoot Day (EOD) valt dit jaar op 1 augustus. Vanaf die datum komen we in de fase van overshoot, ofwel de overbelasting van de Aarde, volgens de gegevens van het Global Footprint Network (GFN), een internationaal duurzaamheidsnetwerk met kantoren in Noord-Amerika, Europa en Azië. In 2014 viel EOD nog op 19 augustus, en elk jaar schoof de datum enkele dagen naar voren. Een teken van toenemende overshoot. Maar vorig jaar was EOD op 2 augustus, en dit jaar maar een 1 dag eerder. Is een stabilisatie bereikt van de tot nu toe steeds toenemende overbelasting van de Aarde? Lees verder.


Nieuwe Democratie op wijk- en dorpsniveau
In vroeger tijden had ‘de onderkant van de maatschappij’ de overheid hard nodig, vooral als bescherming tegen de grillen van grootgrondbezitters en industriebaronnen. Inmiddels is de wet- en regelgeving zo’n ingewikkelde jungle geworden dat de mensen aan de onderkant van de maatschappij er eerder last dan voordeel van hebben. Om het tij te keren, moeten we experimenteren met radicale vormen van zelfbeheer op wijk- en dorpsniveau. Wat zijn de eerste ervaringen en hoe kan het beter? Lees verder.

Agenda

Agenda
8 sept. - Eerlijk delen is niet moeilijk (tax justice)
14 tot 16 sept. - Alternative Finance Festival
22 sept. - Klimaat Festival
29 sept. - Workshop Inspirator NE
23 nov. - Workshop Inspirator NE
De Grote Transitie bundelt 10 voorstellen waarmee niet financiële winst, maar de mens en de draagkracht van de Aarde centraal komen te staan. Door fundamenteel in te grijpen in economische structuren scheppen we kansen voor verandering. Voor behoud van de natuur en een goed leven voor huidige én toekomstige generaties. De Grote Transitie is een initiatief van Our New Economy.
Copyright © 2018 Stichting Our New Economy, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp