Copy
Open deze e-mail in uw browser

Verhalen, sterke feitjes en meer.
Volg de avonturen van Sterke Yerke IV.

Yerke Journaal nr. 1

Je hebt zojuist het allereerste Yerke Journaal van Sterke Yerke ontvangen! Dat betekent dat ook jij geïnteresseerd bent in onze missie: meer bewustwording creëren voor het plastic soup-probleem en mensen in beweging krijgen om anders met plastic om te gaan. 

In deze eerste nieuwsbrief, het Yerke Journaal, vertellen we je graag wat we al hebben gedaan en wat we de komende tijd gaan doen.
Allereerst hebben we in december de stranding van de Sterke Yerke III, op 14 december 1979, herdacht op Bonaire. Verder lees je dat we de ANBI-status hebben gekregen, dat we volop bezig zijn om evenementen te plannen waar Sterke Yerke aanwezig zal zijn en wie de redactieleden van onze nieuwsbrief zijn. 

En last but not least: we zijn er trots op dat we inmiddels vijf ambassadeurs hebben, die achter Sterke Yerke staan. Dit zijn:
- Wiebe Wieling (voorzitter Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden)
- Harry Westers (Westcord Hotels)
- Oeds Westerhof (LF2018)
- Edison Rijna (Gezaghebber van het openbaar lichaam Bonaire)
- Lutz Jacobi (directeur Waddenvereniging)


Sterke Yerke IV gaat varen en daar zetten vele vrijwilligers, sponsoren en partners zich voor in.

 

Herdenking SY III op Bonaire


Zaterdag 14 december 2019 is er onder grote belangstelling stilgestaan bij de stranding van de Sterke Yerke III op Bonaire in 1979. Dit is gedaan bij het Sterke Yerke-monument aan de kust bij Washikemba, waar het vlot destijds is stukgeslagen op de rotsen.

Voorafgaand aan deze herdenking is er door de Yerke-vrienden en familie stilgestaan bij het recente overlijden van bemanningslid Chris Schweigmann.

Sterke Yerke ontvangt ANBI-status

We zijn trots dat de Belastingdienst ook erkent dat Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is. Hierdoor kunnen onze donateurs giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, binnen de daarvoor geldende regels.
LEES VERDER

Evenementen: Sterke Yerke on tour


In de aanloop naar evenementen vinden er vele voorbereidingen plaats: van planning en taakverdeling tot de inrichting van een beursstand. Aan inzet en enthousiasme ontbreekt het niet.
Op de foto zie je ons evenemententeam, dat bestaat uit (v.l.n.r.) Franc, Johan, Lex, Elina en Sierk. Op de foto ontbreken Marten en Max.
Op dit moment staan er twee evenementen op de agenda:

Boot Holland in WTC Expo Leeuwarden
Van vrijdag 7 tot en met dinsdag 11 februari staan de Yerkes tijdens Boot Holland in stand 8014 in het WTC Expo te Leeuwarden. Kom ook gezellig langs!
 
Open dag Maritieme Academie Harlingen
Sterke Yerke is en blijft een avontuur; dat bewees een groep gewone jongens op een simpel zeilvlot veertig jaar geleden. Op zaterdag 8 februari zal Johan Vos tijdens de Open dag van de Maritieme Academie Harlingen het verhaal achter de Sterke Yerke IV vertellen en daarmee de jongere generatie enthousiast maken.

Even voorstellen: de redactie


Van links naar rechts op de foto zie je Elina, Heleen en Marcia: de redactie van dit Yerke Journaal. Vanaf nu brengen we met enige regelmaat updates over de totstandkoming van Sterke Yerke IV.

We stelden onszelf de vraag: 'Wat drijft jou?'
Elina: Plastic is en blijft een waanzinnig product, maar ook ik ben me ervan bewust dat we met dit product echt anders moeten omgaan. Er komt te veel plastic in ons milieu en daarin kunnen wij allemaal nog stappen zetten om dit sterk te verminderen. De mannen van Sterke Yerke lieten ons in het verleden al de gevolgen van olie in zee zien en dat laten zij bij een volgende reis met plastic zien. Het gaat mij om de versterking van deze bewustwording en uiteraard het avontuur dat een nieuwe generatie op een nog te bouwen vlot wil aangaan, vind ik fantastisch om aan mee te werken!
De komende periode zal ik me naast de werkzaamheden voor het Journaal ook in gaan zetten voor evenementen. Sterke Yerke IV gaat varen!

Marcia: Als dertiger heb ik natuurlijk weinig meegekregen van de eerste heroïsche Sterke Yerke-vlotten. Waar mijn generatie wel mee opgegroeid is, is de plastic soup in onze wateren en de toenemende bewustwording rondom dit probleem.
Sterke Yerke laat zien dat iedereen in actie kan komen en zaken onder de aandacht kan brengen: Zo gaat een nieuwe bemanning op de Sterke Yerke IV varen. Dragen sponsoren bij aan het vlot. En daarom schrijf ik voor het Journaal.
En jij? Wat doe jij?

Heleen: Natuurlijk maak ik mij ook zorgen om het probleem van plastic. Plastic is een mooie uitvinding, maar de manier waarop we ermee omgaan moet anders. Ik ben zelf klein begonnen door thuis en op kantoor zoveel mogelijk SUP (Single Use Plastics) te vervangen; ik heb bijvoorbeeld tandenborstels en broodbakjes van bamboe en stoffen tasjes die ik meeneem naar de winkel.
Sterke Yerke spreekt mij enorm aan door het avontuur, maar ook door de nuchtere Friese mentaliteit: niet zeuren, gewoon doen. En vooral: er zijn geen muren, niets is onmogelijk. Met Sterke Yerke draag ik mijn steentje bij aan meer bewustwording rondom plastic. Help jij ook mee?Wil je meewerken of bijdragen aan het Sterke Yerke-project?
Neem dan contact met ons op, via: journaal@sterkeyerke.nl.
Of kijk op onze website bij Steun ons.

 

Sterke Yerke is aanwezig bij:


Boot Holland 2020 - 7 t/m 11 feb 2020 Leeuwarden
Open dag Maritieme Academie Harlingen - 8 feb 2020 Harlingen

Sterke Yerke IV, help je mee?

ONZE MISSIE
YouTube
Facebook
Instagram
Copyright © Sterke Yerke 2020


Aanpassen hoe u deze mail ontvangt?
U kunt uw gegevens updaten of uitschrijven van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp