Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #12
Zondag 3 mei
 
Hoe komen we uit de lockdown en krijgen we de economie weer op gang? Anderhalve meter afstand lijkt de belangrijkste voorwaarde. Hoe zorg je dat men zich daar in de praktijk aan houdt? Op straat, in de supermarkt, het ov, horeca én op kantoor. AI kan daar een belangrijke rol in vervullen.

Diverse bedrijven proberen met slimme sensoren en computer vision-oplossingen bewustzijn te creëren. Want, zo schrijft Reuters, op de werkvloer is het niet alleen moreel juist om afstand te faciliteren, ook overheidsinstanties en verzekeringsmaatschappijen kunnen hierom vragen in de toekomst. 

Bas van der Veldt van AFAS had - zeker voor een softwarebedrijf - een praktische low-tech oplossing: hij wil op de vloer van het hoofdkantoor in Leusden blokken van 1,5 meter aftekenen. Zo weet je precies op welke afstand van collega’s je moet blijven. 

Dan is er nog de corona-app, die na een mislukte ‘appathon’ terug naar de tekentafel moet. Follow the Money schreef er een snoeiharde analyse over voor het dossier ‘datadictatuur’. Goede vriend en gewaardeerd journalist Kees Dorresteijn vraagt zich in de BNR-podcast Helder af of zo’n app wel zin heeft om ons uit de lockdown te halen. Ook hij ziet meer heil in AI. 
 
 

1. Minder AI-deals in eerste kwartaal, meer funding


In het eerste kwartaal van 2020 hebben minder AI-bedrijven financiering opgehaald dan dezelfde periode vorig jaar. Wel is het totale geïnvesteerde bedrag gegroeid naar 8,4 miljard dollar. Het geld ging wereldwijd naar bijna 500 bedrijven. Waymo had de grootste vinger in de pap: het bedrijf kreeg begin maart 2,3 miljard dollar van diverse investeerders. Waymo ontwikkelt zelfrijdende auto's en is een zusterbedrijf van Google. Ook Waymo-concurrent Pony.ai en robotscaleup Berkshire Grey waren goed vertegenwoordigd, de bedrijven haalden respectievelijk 462 miljoen dollar en 263 miljoen dollar op. 41% van het totaal aantal investeringen werd gedaan in de VS. Bron: CB Insights.
 
 

2. Nederlandse onderzoeker herkent met AI afval op zee


De Nederlandse wetenschapper Lauren Biermann heeft met haar team van het Britse Plymouth Marine Laboratory een algoritme ontwikkeld dat op basis van satellietbeelden drijvend afval in de oceaan kan herkennen. Het algoritme is getraind op data van Europese ruimtevaartorganisatie ESA en kijkt naar verschillende golflengtes van licht: van zichtbaar tot infrarood. Biermann kwam erachter dat drijvend plastic licht op een bepaalde manier weerkaatst: waar zeewater infrarood-licht absorbeert, weerkaatst het plastic dit juist. Het systeem heeft het in 86% van de gevallen bij het juiste eind, blijkt uit onderzoek. De oplossing moet bijdragen aan het efficiënt opruimen van drijvend afval. Bron: NewScientist.
 

3. Salesforce wil met ‘AI-econoom’ belastingwetgeving ontwikkelen


Software-ontwikkelaar Salesforce wil middels AI berekenen welke belastingwetgeving het beste werkt om productiviteit te stimuleren en (inkomens) ongelijkheid te verminderen. Salesforce maakt hiervoor gebruik van reinforcement learning, waarbij een algoritme leert door middel van straffen en belonen. Hoewel het huidige model een gesimplificeerde versie van de werkelijkheid is, laat het betere resultaten zien dan de huidige belastingwetgeving in de VS. Deze video legt de methodiek beeldend uit. Bron: Salesforce
 
 

4. LinkedIn helpt je met AI aan een volgende baan


Voor veel mensen is solliciteren een uitdaging: hoe kom je goed voor de dag bij een (potentiële) werkgever? LinkedIn helpt je te antwoorden op de meest veelvoorkomende vragen, middels een video-opname kun je hiermee oefenen. Vervolgens geeft de site feedback door middel van machine learning. Het let daarbij op het tempo, woordkeuze en gebruik van filler words. Het enige nadeel: voorlopig werkt het alleen in het Engels. Bron: Engadget
 

5. Facebook ontwikkelt ’state of the art’ chatbot


Programmeurs van Facebook hebben een open-source chatbot ontwikkeld die - naar eigen zeggen - de bestaande concurrentie ver achter zich laat. De chatbot zou beter in staat zijn conversaties te voeren en wordt beoordeeld als ‘meer menselijk’. De chatbot is naast algemene kennis getraind op onder meer empathie en persoonlijkheid. Het model dat gebruikt wordt telt 9,4 miljard parameters, ruim drieënhalf keer meer dan alternatieven. Zowel de code als de dataset zijn gratis beschikbaar. Bron: Facebook.
 

 

6. Voor de geeks: Zo bouw je voor 30 euro algoritmes op eigen hardware


Edge-AI wordt steeds populairder: algoritmes die niet draaien in de cloud, maar op fysieke apparaten. Scheelt een hoop (onnodig) dataverkeer en is (deels) veiliger, omdat de data niet onderschept kan worden. Hoe je de eerste stappen zet in het ontwikkelen van algoritmes op eigen hardware, dat legt dit handige stappenplan uit. Van het printplaatje tot het classificeren van katten middels de ingebouwde camera. Mooi hobbyproject nu je toch thuis zit. Bron: Elektor.
 
 

7. Must read: AI (voorlopig) niet erkend als uitvinder


Een algoritme wordt in Amerika voorlopig niet erkend als uitvinder, dat heeft de US Patent and Trademark Office (USPTO) bekend gemaakt. Het bureau had een tweetal patent-verzoeken ontvangen van een AI-systeem genaamd DABUS, wat voortkomt uit The Artificial Inventor Project. Volgens de USPTO beschrijft de wet dat alleen natuurlijke personen patenten kunnen aanvragen. Het uitvinders-collectief stelt daarentegen dat een algoritme weliswaar niet de eigenaar hoeft te zijn van het patent, maar wel als (mede)-uitvinder genoemd moet kunnen worden. Bron: The Verge.
 

8. En dan dit: Meme-generator bedenkt lollige plaatjes met AI


Ze zijn de hit van de internet-generatie: memes. Komische plaatjes die met wisselende teksten de actualiteit op de hak nemen. Een populaire website waar veel memes worden gecreëerd, heeft een deep artificial neural network losgelaten op de 48 meest populaire templates. Het ontwikkelproces middels de frameworks Tensorflow en Keras wordt hier toegelicht. De optie om het algoritme te voeden met eigen ‘prefix’-woorden is tijdelijk uitgeschakeld. Volgens de site kost het op dit moment te veel rekenkracht (en daarmee geld) om het gratis beschikbaar te stellen. Bron: Imgflip.
 

Toegegeven, het systeem werkt nog niet feilloos
 


Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of deel de webversie via Linkedin, Whatsapp, Slack of per e-mail. 

Weet je nieuws rondom praktische toepassingen van AI, interessante personen of bedrijven die we zeker moeten spreken voor deze nieuwsbrief, de podcast of het aankomende boek? Alle tips zijn welkom, stuur een mail naar remy@ai.nl

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

 
Remy Gieling
Hoofdredacteur MT/Sprout & ai.nl 
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl