Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

DeelBewust

11 oktober 2015

Wasgenoten,

De meestgestelde vraag naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief ging over Articaïne en S-Acetyl-L-Gluthation. Of het zin heeft deze vorm van Glutathion te gebruiken bij een Articaïne vergiftiging! Ja dus, absoluut! Ik heb mijzelf indertijd helemaal suf gegegeten aan rauwe asperges, de grootste natuurlijke bron van Glutathion in de natuur. Het is echt het eerste dat je doet na zo'n moordaanslag op de lever en het zenuwgestel. 

 
Herziening wasvoorschrift Aardingsproducten
Earthing doet veel onderzoek naar de vele mogelijke combinaties van geschikte wasmiddelen voor de stoffen Aardingsproducten. De recente onderzoeksresultaten hebben geleid tot een geheel aangepast wasvoorschrift. Ik heb mijn best gedaan dit zo duidelijk mogelijk te formuleren. Tijdens dit herschrijfwerk besefte ik weer eens hardhandig hoe ontzettend veel rotzooi we massaal in het milieu kieperen, levenslang. En dat veel natuurlijke wasmiddelen, weinig haren beter zijn dan de gekende wasmiddelen.

Op zoek naar groen geld
Met wat groene wil, sluit bovenstaande aan op een interview in Trouw met Maatschappelijk investeerder Fred Matser (6 okt 2015) over vergroening, geld naar de juiste groene zaken, en het gigantische gebrek aan leven in harmonie met de natuur. Het interview is online wat lastig te vinden, vandaar alhier de volledige tekst.

Geld stroomt niet vanzelf de duurzame kant op. In het begin zijn investeerders met lef nodig, zoals Fred Matser. 'Bankiers moeten eens wat meer naar de vogeltjes luisteren.'
Door Esther Bijlo en Kees de Vré 
Bron: Trouw 6 oktober 2015

Meer dan 200 snellaadstations voor elektrische auto's wil het jonge bedrijf Fastned langs de snelweg in Nederland neerzetten. Maar waar halen ze het geld vandaan? Voor gewone banken een te riskante onderneming. Flow Fund, geïnitieerd door investeerder Fred Matser, stak er 2,5 miljoen euro in. "Je moet er in geloven. En ik doe dat."

De voormalige projectontwikkelaar Matser is al meer dan 30 jaar filantroop en investeerder in groene en sociale projecten. Hij, en zijn mensen, snuffelen de wereld af op zoek naar verantwoorde bestemmingen voor kapitaal. Geld stroomt niet vanzelf de goede kant op, constateert Matser, inmiddels 70 jaar oud.

Geld is geen doel, maar een middel, vindt Matser. Je kunt er goede dingen mee doen. In zijn ogen is dat handelen in harmonie met de natuur, legt hij uit in zijn tuin aan de rand van een riviertje in Midden-Nederland. "Daar zijn we nu ver van verwijderd, omdat steeds meer mensen in de stad wonen. We hebben geen verbinding meer met de natuur en dus ook niet met de natuur in onszelf. Dat is het gevolg van investeren in zaken die de natuur aantasten. Natuur is niet meer de norm, maar zou dat wel moeten zijn. Bankiers zouden eens meer naar de vogeltjes moeten luisteren om dat gevoel weer terug te krijgen."

Overbrugging
Het verband tussen consumptie en milieuschade dringt niet goed tot ons door, zegt Matser. "We worden door het bombardement aan informatie dat op ons af komt, vooral via reclame, op het verkeerde been gezet, murw. We hollen overal maar achteraan en hebben de rust niet om de juiste keuzes te maken. Ikzelf ben geen uitzondering. Ik rijd auto, heb een mobiele telefoon, zit vaak in een vliegtuig."

Menselijk gedrag veranderen is lastig, weet Matser, zeker als het tegen de stroom in gaat. "Je moet daarvoor uit je comfortzone treden en daar is veel wilskracht voor nodig." Een enquête van Trouw naar vergroening van pensioenen leverde op dat mensen best bereid zijn hun fondsen te laten vergroenen, maar dat het rendement wel heel belangrijk blijft. Volkomen begrijpelijk, vindt Matser. "Ik snap heel goed dat mensen die hun leven hard hebben gewerkt en gespaard voor hun pensioen een goede opbrengst prefereren. Dat gun ik ze ook van harte. Je blijft echter wel vervuilen."

Er zijn wegen om die cirkel te doorbreken. Maar daarvoor moet 'het geld' wel actief op zoek. Mensen kennen, projecten beoordelen, afwegen of het iets kan worden en verlies nemen als het toch mislukt. "Wij stappen in als Flow Fund, of een andere stichting, het verschil kan maken. Als gewone banken of fondsen iets nog niet willen financieren. Het gaat om de overbrugging, daar voorzie ik in. Als het eenmaal loopt, kan iedereen het overnemen."

Matser doet dat met door hem opgerichte stichtingen en ook steeds meer met zijn eigen geld. Die zoeken naar groene en sociale fondsen. "Daarbij gaan we niet primair voor de hoogste opbrengst, want daarmee creëer je weer een nieuw probleem. Ik wil circulaire processen in de economie stimuleren door bedrijven die dat bewerkstelligen te ondersteunen met ons geld. Zo geef je iets terug aan de natuur wat je er eerder aan hebt onttrokken, ziet blije mensen en een bedrijfje dat beklijft."

Pesticiden
Flow Fund bijvoorbeeld heeft geïnvesteerd in twee Britse ondernemingen die de landbouw schoner willen maken. De ene is Exosect, dat producten maakt die het gebruik van pesticiden met 90 procent kunnen terugdringen. De andere is Weedingtech, dat natuurlijke alternatieven zoekt voor onkruidverdelgers. "Beide bedrijven helpen om de wereld een beetje groener te maken", zegt Matser.

De selectie van groene doelen is niet gemakkelijk. Van 1996 tot 2011 had Matser met De Fred Foundation het Startfund, dat zeer vele, kleine projecten, ook sociale, overal ter wereld mede financierde, meestal via schenkingen. Die ambitie heeft hij opgegeven. "We konden niet genoeg betrokken zijn. Het was te veel. Je moet eigenlijk al je klanten goed kennen. Dat is bij het beschikbaar hebben van veel geld een probleem. Dat kun je fysiek gewoon niet behappen." Het ging in dat fonds om vele kleinere bedragen, tot 100.000 euro. Nu investeert Flow Fund meer in de vorm van startleningen, die in principe terugbetaald worden. Daarnaast zijn er de puur filantropische bestemmingen, via andere stichtingen, maar die staan los van de groene projecten.

Voor het groene deel acteert Matser nu gerichter, gesteund door medebestuurder Evert Greup, ex-bankier en econometrist. Zakelijker misschien, maar dat past ook bij de volgende fase van onze aanpak, vindt Matser. Dat de schaal zijn beperkingen heeft, is niet erg. "Kleinschaligheid is op zich geen probleem. Waardencreatie kan ook op kleine schaal plaatsvinden."

Dat is wel een dilemma voor grotere banken, ziet Matser. Het zou helpen als ze hun taak anders opvatten. "Banken zullen het begrip rendement anders moeten definiëren. Niet alleen als financiële opbrengst, maar ook als maatschappelijk winst. Een bank als Triodos is goed bezig. Die kent zijn klanten. Die weet waar het geld heengaat dat de bank is toevertrouwd. De zorgplicht is goed ingevuld. Echter, een beetje meer lef zou ze sieren."

Vergroenen of groeien?
Minder grondstoffen gebruiken, minder vervuilen en afval als hulpbron benutten. Dat is vergroening van de economie. Het klinkt mooi, maar de praktijk is weerbarstig. Veel grondstoffen zijn goedkoop en makkelijk te krijgen, burgers ageren tegen windmolens voor hun deur en regels, gemaakt in een andere tijd, zitten in de weg. In een serie belicht Trouw de obstakels en uitwegen op het pad naar een groene economie. Vandaag deel 5: de groene investeerder moet zijn klanten kennen.

Namasté
Rob Greuter

 

Bio Moringabladpoeder

Misschien wel het allerrijkste Superfood op Aarde!


Moringa is de snel rijzende ster in de wereld van de Superfoods. Moringablad heeft niet alleen een zeer indrukwekkend profiel aan nutriënten, het is ook in staat om water te zuiveren (zaadkoek) en het daardoor drinkbaar te malen. Binnen de Ayurvedische natuurgeneeskunde wordt Moringa innig omarm door zijn zeldzaam grote veelzijdigheid en diepgaande werking. Moringabladpoeder staat werkelijk bol van de aminozuren, anti-oxidanten, eiwitten, fytonutriënten, nutriënten, mineralen en vitaminen!
Moringa brengt de wereld zeer hoogwaardige voeding en is ecologisch en economisch direct beschikbaar voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door voedselcrisis. Het is erg goed bestand tegen droogte, gedijt zelfs graag in zanderige grond en is relatief eenvoudig te cultiveren! Moringa wordt met name op grote schaal ingezet in India, om de ergste ondervoeding bij jonge kinderen te ondervangen. Met een portie van 30 gram per dag, kan een kind al in zijn dagelijkse behoefte aan Vitamine A voorzien. En voorzien in 80% Calcium, 60% ijzer en bijna 40% van de dagelijkse eiwitbehoefte!

Oorsprong
De schimmel-resistente en snel groeiende Moringa boom kent zijn oorsprong in de sub-Himalaya gebieden in India, Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. Moringa heeft zich vanuit deze gebieden rap verspreid over alle tropische zones in Afrika en Zuid-Amerika. 

Moringa wordt volledig gebruikt!
De bladeren, schors, bloemen, fruit, wortel en het zaad wordt gebruikt voor de productie van natuurgeneesmiddelen. De olie van Moringazaad wordt gebruikt in voedingsproducten, parfum en in huid- en haarverzorgingsproducten. De zaadkoek die resteert na olie-extractie wordt gebruikt als kunstmest, als waterzuiveringsmiddel en om zout van zeewater te helpen scheiden.

Ideaal voor vegetariërs en veganisten!
Het eiwitgehalte van Moringa wedijvert met het gehalte in vlees. Daardoor is Moringa een uitstekende bron van eiwitten! Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor de opbouw van bloed, bot, spieren, kraakbeen en huid, en voor de productie van enzymen en hormonen. 

18 Aminozuren!
Moringa bevat 18 Aminorzuren, waaronder de 8 essentiële Amionozuren. Dat is echt heel bijzonder voor een groen voedingsproduct! Een essentieel Aminozuur is een aminozuur dat niet door het menselijk lichaam gemaakt kan worden. Essentiële Aminozuren behoren daarom in voldoende mate in de voeding aanwezig te zijn.

Schatrijk!
Moringabladpoeder bevat met name VEEL vitamine A, Calcium, IJzer, Magnesium, Kalium en Lycine, bovenop 18 Aminozuren, 46 Anti-oxidanten, 92 fytonutriënten en nutriënten, eiwitten en nog eens 36 stofjes met verboden te benoemen eigenschappen!

De kracht van Moringablad!
  • Verhoogd energieniveau
  • Verbeterde spijsvertering
  • Verbeterd immuunsysteem
  • verbeterde stemming
  • Is goed voor een normale gezonde bloeddruk
  • Vele verboden te benoemen krachten
Lees meer!
Met al hetgeen HeelBewust aanreikt, dagen wij het geholpen, zelfgenezend vermogen van mens en dier uit. Wij geloven in de kracht van geïntegreerde holistische geneeskunde! 
Missie
Het is onze taak om mensen te helpen bij het behalen van serieuze en blijvende gezondheidswinst. Dit doen wij niet alleen door de meest krachtige en effectieve natuurlijke oplossingen aan te reiken, maar ook door het delen van waardevolle informatie en deskundig en integer te reageren op hulpvragen. Belangrijke actuele kennis en inzichten die daadwerkelijk helpen om het verschil te maken, vinden via HeelBewust hun weg naar steeds meer mensen!
 
HeelBewust van symptoombestrijding naar heling!
Het mooie aan natuurgeneeskunde is dat er vele wegen naar Rome leiden. Het lastige eraan is dat het moeite kost om nèt die aanpak te ontmoeten die je wel verder brengt. De aanpak die past bij de persoon, zijn geschiedenis, levensfase en natuurlijk de ziekte of de klachten. HeelBewust doorziet dat en blijkt telkens weer in staat om mensen de goede kant op te laten bewegen, met plezierig stemmende resultaten!

Met HeelBewuste groet,

Rob Greuter
HeelBewust

T  +31 (0) 316 842 769
M +31 (0) 642 994 326
Email
Facebook
Twitter
Website
Forward
Share
Tweet
Share
Copyright © 2015 HeelBewust
HeelBewust is onderdeel van De Helende Wereld


Adresgegevens
HeelBewust
De Meerpaal 5
6916DE Tolkamer
Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld. 

afmelden voor de nieuwsbrief    voorkeuren bewerken