Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

DeelBewust

19 september 2015

Geluksgenoten!

Deze weken zien, horen en lezen we weer eens wat meer over geluk. Ook in deze nieuwsbrief! ;). Dat heeft onder andere te maken met het verschijnen van twee nieuwe boeken deze maand.

1) Hoop
The World Book of Hope
Leo Bormans
(derde deel van zijn drieluik. Zie ook Geluk, The world book of Happiness en Het geheim van de liefde, The world book of Love)
 
2) Op naar geluk 
De psychologie van een fijn leven
Ap Dijksterhuis

Vanmorgen was Dijksterhuis te gast bij een radioprogramma op Hilversum 1. Die zender is overigens bij jongere mensen bekender onder de naam Radio 1 of NPO 1. Sja.  Zijn credo is ‘De route naar levenslange welvaart en voorspoed zit in een beter bewustzijn.’. Heel aardig dat hij vanmorgen ook HeelBewust noemde! ;). Er was ook aandacht voor het verschil tussen genot en geluk, zaken die nog al eens met elkaar verward worden. 

Afgelopen donderdag was de Vlaamse geluksprofessor Leo Bormans te gast bij Umberto Tan. Hij deed een aardig experiment met het publiek. Hij vroeg de zaal om een moment van intens geluk te herinneren, en dat vast te houden. Hij vertelde erna dat al die geluksmomenten waarschijnlijk aan vier criteria voldeden. Het ging bij de mensen waarschijnlijk om een gebeurtenis die niets kostte, iets dat buiten de normale routine viel, iets waar waardering bij kwam kijken, en iets waar anderen bij aanwezig waren. En dat bleek heel aardig te kloppen! Meestal zal zo’n gelukservaring aan tenminste drie van de vier criteria voldoen!

Criteria gelukservaringen
1) Gratis
2) Buiten de routine, onverwachts
3) Waardering
4) Deelgenoten

Het inspireerde mij tot de navolgende aanscherping en duiding:

‘Waarlijk geluk ontkiemt waar in liefdevolle vriendelijkheid en mededogen, gecreëerde materie, routine en complexiteit ontbreekt!’

Leo Borgmans is werkelijk een geluksdeskundige, hij geeft dan ook vele lezingen over geluk. Ik heb enkele belangwekkende feiten daaruit bijeen geraapt.

Zo is gevonden dat er een hele sterke relatie is tussen optimisme en geluk! Optimisten geven een dubbel waardegewicht aan positieve zaken. Pessimisten geven een dubbel waardegewicht aan negatieve zaken. Je kan optimisten (green buttons) en pessimisten (red buttons) vaak heel snel herkennen, onderscheiden. 

Pessimisten praten immers vaak en veel over zichzelf, het verleden en problemen. Optimisten praten vaak en veel over wij, ons, de toekomst en oplossingen! Je zal maar met een red button getrouwd zijn ;)

Vanzelfsprekend is de maatschappij doorspekt met red en green buttons. En de red buttons maken vooralsnog het meest lawaai, vooral gesteund door de media. Goed nieuws is geen nieuws…Het mooie is, dat als we de green buttons met elkaar gaan verbinden, de red buttons heel snel irrelevant worden!

Enkele feiten over optimisme
10% wordt bepaald door omstandigheden, huis, werk et cetera.
50% wordt bepaald door genetische factoren. (Dat geloof ik dus niet).
40% wordt bepaald door onze mindset, hoe we naar zaken kijken.

De vijf belangrijkste geluksfactoren
1) Relaties (kwaliteit)
2) Gezondheid (optimisten leven langer, hebben sterker immuunsysteem)
3) Werk (vanwege structuur en zingeving, niet het geld)
4) Geld (tot aan basisbehoeften. Meer geld dan strikt noodzakelijk heeft nauwelijks nog invloed).
5) Vrijheid (democratie en persoonlijke keuzevrijheid)

Er is ook gevonden dat landen met de hoogste gelukscores, niets te maken hebben met de aanwezigheid van palmbomen en zon. Het blijkt veel te maken te hebben met vertrouwen! Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in de overheid. Ik zie dat ook als stabiliteit binnen een samenleving. 

Volgens Bormans zitten we in een transformatie van een geld-economie naar een bevredigings-economie. Van angst naar hoop, van pessimisme naar optimisme! Een ontzettend belangrijk inzicht hierin is, dat noodzakelijke veranderingen niet gedragen worden door informatie, maar door inspiratie! En dat idee, deed mij direct denken aan een woord, in te vullen begrip, dat ik jaren geleden verzon, inspiritueel!

Luchtende
Het was weer eens nodig te luchten op facebook, naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.
Producent antidepressivum verzwijgt risico op zelfmoord

Het is steeds weet hetzelfde verhaal, BigPharma die een dikke zwerende vinger opsteekt naar zieken door o.a. harde feiten over (on)werkzaamheid, bijwerkingen en door stelselmatig onwelgevallige studies achter te houden en gepubliceerde studies frauduleus insteekt. Met steeds weer vele doden en onnodig zieken tot gevolg. En ook steeds weer gesteund door de immer tochtig uit de ogen kijkende Schippers, het Evidence BEEST. Hetzelfde beest dat schaamteloos in bed ligt met BigPharma en de kwakjes. Hetzelfde beest dat mij ijskoud een boete van € 30.5000 oplegde omdat ik mensen wel eerlijk informeerde over gezondheidszaken en voedingssupplementen. Hetzelfde beest dat onlangs bij Linda op schoot, schaamteloos reclame maakte voor een crème die haar van een allergie af hielp. Het is eenvoudig te raden dat ik allergisch ben voor dergelijk industriebeschermend en burgerschadend handelen. #ontschipperen

Huishoudelijk
Op nog een enkele uitzondering na, zijn alle productpagina's in de winkel flink herzien. Teksten en opmaak zijn aangepast om de leesbaarheid te vergroten. Ook de pagina's van de boeken, informatiebundels en gezondheidsgidsen zijn geheel doorbezemd, eindelijk! De komende dagen zal de bezem door al het andere schrijfwerk gaan, waaronder de rubriek Aanreikend. Ik heb vorige week een artikel geschreven over Waterkefir De aanbiedingsprijs van de Kuvings Wide Mouth Slowjuicers is nog tot en met 30 sep 2015 geldig. De spijkermatten zijn alweer een tijdje uitverkocht. Ik werk aan een verse partij unieke en betaalbare spijkermatten, stay tuned! EInd oktober ga ik naar een lezing van Prof. Dr. Yoshimi Tanaka over zijn ervaringen met EM-X Gold, onder andere in ziekenhuizen. Daar verheug ik mij enorm op!

Oja, 21 september 2015 World Alzheimer’s day! Niet vergeten hoor! ;)

Namasté
Rob Greuter

 
Met al hetgeen HeelBewust aanreikt, dagen wij het geholpen, zelfgenezend vermogen van mens en dier uit. Wij geloven in de kracht van geïntegreerde holistische geneeskunde! 
Missie
Het is onze taak om mensen te helpen bij het behalen van serieuze en blijvende gezondheidswinst. Dit doen wij niet alleen door de meest krachtige en effectieve natuurlijke oplossingen aan te reiken, maar ook door het delen van waardevolle informatie en deskundig en integer te reageren op hulpvragen. Belangrijke actuele kennis en inzichten die daadwerkelijk helpen om het verschil te maken, vinden via HeelBewust hun weg naar steeds meer mensen!
 
HeelBewust van symptoombestrijding naar heling!
Het mooie aan natuurgeneeskunde is dat er vele wegen naar Rome leiden. Het lastige eraan is dat het moeite kost om nèt die aanpak te ontmoeten die je wel verder brengt. De aanpak die past bij de persoon, zijn geschiedenis, levensfase en natuurlijk de ziekte of de klachten. HeelBewust doorziet dat en blijkt telkens weer in staat om mensen de goede kant op te laten bewegen, met plezierig stemmende resultaten!

Met HeelBewuste groet,

Rob Greuter
HeelBewust

T  +31 (0) 316 842 769
M +31 (0) 642 994 326
Email
Facebook
Twitter
Website
Forward
Share
Tweet
Share
Copyright © 2015 HeelBewust
HeelBewust is onderdeel van De Helende Wereld


Adresgegevens
HeelBewust
De Meerpaal 5
6916DE Tolkamer
Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld. 

afmelden voor de nieuwsbrief    voorkeuren bewerken