Copy
Nieuwsbrief juli 2020


Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Michiel Roelse over IMPACT 2025: een mooi programma voor 2020!
Als Topsector T&U is onze belangrijkste taak het programmeren en financieren van onderzoek om de concurrentiekracht van de Nederlandse tuinbouw- en uitgangsmaterialensector te verstevigen en uit te bouwen. Sinds 2012 zijn er meer dan 250 onderzoeks- en innovatieprojecten via de topsector gefinancierd, waarbij meer dan 400 bedrijven betrokken zijn. 

Topsector T&U wil ook van waarde zijn voor ondernemers die niet zelf de middelen hebben om deel te nemen aan de projecten, bijvoorbeeld door het delen van kennis uit onderzoeken en het ondersteunen van bedrijven bij het ontdekken van nieuwe afzetmarkten.

Ik ben trots op het IMPACT 2025-programma waarmee we ideeën ophalen en nieuwe partijen betrekken om (bestaand) onderzoek te vertalen naar toepassingen in de praktijk. Via studentenchallenges en de T&U Innovation Prize proberen we ook studenten en bedrijven van buiten de sector te interesseren voor de tuinbouw.
De activiteiten die we in het kader van IMPACT 2025 in 2019 hebben georganiseerd, laten duidelijk zien waar Topsector T&U voor staat: concrete activiteiten met een duidelijke doelgroep om de innovatie in onze sector te stimuleren. De highlights van vorig jaar waren voor mij de Topsector T&U Innovation Prize - gewonnen door Physee - en de uitreiking van de eerste Topsector T&U Impact Award

De planning voor 2020 is door de coronapandemie flink overhoop gehaald, maar er staat voor dit najaar een mooi programma klaar. Ontdek in deze nieuwsbrief wat Topsector T&U in 2020 voor u in petto heeft!

Michiel Roelse
Operationeel directeur TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
Topsector T&U Innovation Prize: win kennisvoucher van € 25.000, -
Binnen de tuinbouw worden automatisering en robotisering steeds belangrijker. Door het telen, oogsten, sorteren en verpakken nog verder te automatiseren, kan de tuinbouw grote stappen zetten op het gebied van efficiënte teelttechnieken, arbeidsbesparing, minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen etc. 

Daarom staat de Topsector T&U Innovation Prize dit jaar in het teken van ontwikkeling van de onbemande teelt in de tuinbouw!
Topsector T&U nodigt entrepreneurs uit die een innovatie, oplossing of concept willen ontwikkelen die aantoonbaar bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de onbemande processen in de tuinbouw.

Het winnende team ontvangt een kennisvoucher ter waarde van €25.000,- om samen met het TU Delft AgTech Institute, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. De winnaar krijgt ook begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur t.w.v. €2.500 euro). Er wordt ook publieksprijs uitgereikt! Lees meer.

30 juli: kick-off Topsector T&U Innovation Prize
Wilt u aan de slag gaan met een innovatie op het gebied van de onbemande teelt en meedingen naar de Innovation Prize 2020? Doe dan op donderdag 30 juli 2020 mee aan de virtuele kick-off.

Tijdens dit webinar hoort u meer over de Topsector T&U Innovation Prize vertelt de winnaar van 2019 over zijn ervaringen en is er veel ruimte voor vragen. Tijd: 15.30-17.00 uur. Meer informatie en aanmelden.
Winnaar Innovation Prize 2019: coating zet zon om in groeilicht
Het Delftse bedrijf Physee won in 2019 de eerste Topsector T&U Innovation Prize met een slimme coating voor de glastuinbouw.

Uitvinder van de coating is natuurkundige Sadiq van Overbeek. Tijdens een rondje wielrennen door het Westland, omringd door glazen kassen, vroeg Van Overbeek zich af wat er eigenlijk gebeurde met al het UV-licht in de kassen. Hij zag hierin een mooie kans en ontwikkelde een slimme coating voor op de kas.

Met deze coating kan het glas van een kas licht optimaal omzetten in plantengroei.’ 

Lees het hele interview met Sadiq.
Topsector T&U MeetUps
De maatschappelijke uitdagingen en technologische ontwikkelingen van vandaag hebben een grote IMPACT op de wereld van morgen. Een goed gesprek over deze veranderingen in de wereld van T&U is broodnodig. Topsector T&U organiseert daarom (virtuele) MeetUps met inspirerende sprekers die hun visie presenteren op deze nieuwe ontwikkelingen. Aansluitend gaan de deelnemers hierover met elkaar in gesprek: wat is de impact en hoe maken we hier als tuinbouw slim gebruik van?
Eerste MeetUp over plantenwortels
Op 19 mei vond de MeetUp Root Zone Breeding plaats. Tijdens dit online event draaide het om plantenwortels en veredeling. Met meer dan 150 deelnemers uit 13 verschillende landen was dit eerste internationale live online IMPACT 2025 event van Topsector T&U een groot succes!

Gemist? Bekijk de presentaties en aftermovie 
10 september: MeetUp Floriculture
De Nederlandse sierteelt staat voor een aantal grote uitdagingen. Duurzaamheid in de teelt en keten was al een belangrijk issue. Maar de ontwikkeling in de keten door COVID-19 aan zowel vraag- als productiezijde maken duidelijk dat een reset van de keten nodig is. 

Topsector T&U ziet innovatie als een van de sleutels voor deze reset en de ontwikkeling van de sierteelt. Op 10 september organiseert de topsector dan ook een digitale netwerk- en debatsessie over hoe deze reset kan plaatsvinden en welke stappen er nodig zijn. Meer informatie en aanmelden
13 oktober: MeetUp HortiRisk
In het najaar van 2020, waarin Covid-19 voor veel onzekerheid zorgt en voor risico’s die niemand had voorzien, gaat Topsector T&U op 13 oktober tijdens de 'MeetUp HortiRisk: ondernemen in de risicovolle wereld van de tuinbouw' in op vragen als:
  • Hoe kan ik ondernemen in een onzekere wereld vol bekende en onbekende risico’s?
  • Hoe krijg ik grip op de reële risico’s én kansen van mijn onderneming?
  • Hoe blijf ik wendbaar, zodat ik kan blijven ondernemen ook als het noodlot toeslaat?
Wij doen dit samen met u als tuinbouwondernemer of leverancier aan de tuinbouw én met keynote spreker Martin van Staveren (Universiteit Twente, Nyenrode Business Universiteit). Noteer de datum vast in uw agenda, meer informatie volgt via IMPACT 2025. 
23 oktober: prijsuitreiking T&U Innovation Prize 
Zet 23 oktober vast in uw agenda, want dan wordt de winnaar van de Topsector T&U Innovation Prize bekend gemaakt tijdens een (virtuele) bijeenkomst.

Tijdens deze bijeenkomst delen gevestigde bedrijven, startups en scale-ups van binnen en buiten de tuinbouw hun kennis, netwerk en nieuwste innovaties. Topsector T&U organiseert deze bijeenkomst samen met het innovatieplatform HortiHeroes. Meer informatie volgt via IMPACT 2025
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag. Bij vragen of opmerkingen mail: info@topsectortu.nl