Copy
 Nieuwsbrief 19 september 2016

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Save the date Groen & Zorg
Bloemen en planten hebben een positief effect op de gezondheid: een groene omgeving maakt mensen simpelweg gelukkiger, gezond en minder gestrest. Maar waarom zijn zorginstellingen en ziekenhuizen dan nog geen groene bolwerken? Is het niet tijd voor veel meer groen in de zorg? Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Deze vragen staan centraal op 7 november. Dan organiseert het T&U innovatieprogramma Groen voor een gezonde leef-,  woon- werkomgeving samen met Greenport Aalsmeer en verschillende partijen uit de regio Amsterdam het programma Blooming Cities #3: Groen en Zorg bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst gaan voorlopers in de ontwikkeling van groene zorgoplossingen in gesprek met decisionmakers uit de zorg om met elkaar een groene zorgagenda te maken. Reserveer de datum vast in de agenda, meer informatie volgt.
Projecten TKI T&U op website
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) ondersteunt innovatie met een aantal eigen regelingen en biedt cofinanciering voor bijvoorbeeld EU-projecten.

Op www.TopsectorTU.nl is er per innovatieprogramma een overzicht te vinden van de TKI-, NWO - en EU-projecten die met financiële steun van Topsector T&U worden uitgevoerd. De komende periode worden ook alle MIT-projecten nog toegevoegd.
Jungle Talks bij Ter Laak Orchids
Jungle Talks organiseert samen met het ‘Centre of Expertise’, onderdeel van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, haar eerste Jungle Talk: een webinar over internationalisering waarin Nederlandse tuinbouwbedrijven centraal staan die in het buitenland actief zijn met eigen (productie)vestigingen. Het eerste webinar is een masterclass bij Ter Laak Orchids! Lees hier meer.
Weblectures over Het Nieuwe Telen
Het programma Kas als Energiebron, onderdeel van het T&U innovatieprogramma Energie en CO2, heeft korte weblectures gemaakt over Het Nieuwe Telen (HNT): energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen. 

De weblectures zijn bedoeld als ondersteuning bij het volgen van een cursus over HNT. bij het lezen van het handboek of als snelle kennismaking met verschillende aspecten van HNT. 

Bekijk hier alle weblectures.
Overzicht oplossingen lozing testwater geothermie
In opdracht van de Kennisagenda Aardwarmte, onderdeel van Kas als Energiebron, heeft IF Technology oplossingen onderzocht voor het lozen van water dat vrijkomt tijdens het testen van geothermische putten.

Het onderzoek heeft een tiental lozingsopties op basis van technische, financiële, juridische en maatschappelijke criteria afgewogen. Hieruit zijn het lozen op Rijkswater, het herinfiltreren in de eigen injector en het verdampen van het testwater als meest aantrekkelijke opties naar voren gekomen.

Lees hier meer.
15 projecten met aardwarmte
De kennisontwikkeling bij aardwarmte gaat stevig door. In het najaar worden er zo’n 5 projecten  afgerond. En er zijn op dit moment 3 projecten bezig met het realiseren van een aardwarmtebron. Dat brengt het totaal op 15 projecten met zo’n 500 hectare aangesloten kassen!

Wilt u weten wat de mogelijkheden van aardwarmte bij u in de buurt zijn? Bekijk dan deze kaart, ontwikkeld door Kas als Energiebron, om een eerste indruk te krijgen. Er is ook een interactief tijdschema beschikbaar, met relevante wet- en regelgeving rondom de (wettelijke) trajecten bij aardwarmteprojecten.
3 oktober: deadline indienen YEP-voorstellen
Topsector T&U is al een aantal jaar bezig om samen met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen het tuinbouwpotentieel te ontginnen voor het Nederlands bedrijfsleven. Zij doet dit onder andere samen met het YEP programma, een privaat-publiek programma dat training en financiering biedt om jonge professionals in ontwikkelingslanden en opkomende markten op te leiden.

Wilt u ook een jonge professional inzetten op uw internationale business activiteit(en)?

Tot 3 oktober kunt u hiervoor bij YEP Programmes  een projectvoorstel indienen. In de vorige ronde zijn zoveel projectvoorstellen ingediend, dat een deel daarvan al is doorgeschoven naar de ronde van oktober. Er is dus nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Mocht u interesse hebben om een projectvoorstel in te dienen, meldt het dan hier.
13 t/m 15 november: World of Perishables (WOP) in Dubai
Holland Horti International (HHI) organiseert in 2016 samen met RVO drie strategische beurzen voor het tuinbouwbedrijfsleven. Een van deze beurzen is de World of Perishables (WOP) Dubaì, van 13 t/m 15 november in het Dubai World Trade Center.
De WOP Dubai is een snel groeiende beurs voor het Midden-Oosten, waar ruim 200 exposanten uit 30 verschillende landen staan, met jaarlijks meer dan 5.000 bezoekers. Voor ondernemers in ‘vers’ is deze beurs kansrijk, omdat het de belangrijkste beurs in het Midden-Oosten is waar fruit en groenten centraal staan. Holland Horti International  wil op deze beurs  - bij voldoende belangstelling - een ‘Holland Lounge’ en een sector brede presentatie organiseren. Interesse? Neem dan contact op met Angelique Koolschijn.
Economische missie voor Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agrifood naar Japan
De Japanse economie groeit en de overheid gaat een aantal uitdagingen aan om Japan voor te bereiden op de toekomst. Het land wil zijn voedselzelfvoorzieningsgraad verhogen en er zijn ambitieuze plannen om de land- en tuinbouw te moderniseren en internationaal concurrerend te maken. Japan heeft veel belangstelling voor Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van land- en tuinbouw. 

Wilt u als tuinbouwondernemer zakendoen in Japan? Ga dan mee met de economische missie van 11 tot en met 16 december onder leiding van Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Bekijk het programma voor Osaka en Tokio. Kijk hier voor meer informatie over de missie.
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Verspreid deze nieuwsbrief alstublieft actief en ruimhartig in uw netwerk zodat zoveel mogelijk personen worden geïnformeerd en betrokken.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
Bezuidenhoutseweg 12,
2594 AV Den Haag
Postbus 93002,
2509 AA Den Haag

Bij vragen of opmerkingen mail:
info@topsectortu.nlThis email was sent to helga@ment.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen · Bezuidenhoutseweg 12, · Den Haag, Zh 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp