Copy
 Nieuwsbrief 18 oktober 2016

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Duurzame gewasbescherming door innovatie Topsector T&U
Staatssecretaris Martijn van Dam heeft bij paprikakwekerij Van Der Spek uit Bergschenhoek het startsein gegeven voor een serie pilots in de Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming. Het doel is verdere optimalisatie van het geïntegreerde gewasbescherming (IPM) systeem en betere randvoorwaarden voor toepassing om milieuwinst te realiseren. Bekijk het item hierover in het NOS journaal
Het paprikabedrijf maakt gebruik van kennis die voorkomt uit een project van het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Topsector T&U; 'Duurzame bladluisbeheersing in vruchtgroenten onder glas’. Dit is een onderzoek van Wageningen UR naar de inzet van schimmels die luizen doden.
In een kas zijn graanpollen met geïnfecteerde bladluizen en poppen van sluipwespen geplaatst. De sluipwespen leggen een eitje in de schadelijke luizen op paprika en via de schimmel op hun pootjes infecteren ze de hele kolonie. De inzet van sluipwespen en de schimmel wordt nu verder onderzocht om tot effectieve duurzame gewasbescherming te komen.
Startups op Papendal
Met CropObserver praten met je gewas, web-based adviessystemen en in no-time je eigen verse en gezonde cressen oogsten met Grown. Deze en nog 7 andere startups presenteerden zich op het Start-Up Plaza bij Food Valley Expo, op 13 oktober in Papendal. Topsector T&U bood deze innovatieve startups de gelegenheid om zich te presenteren bij de start van de Dutch Agri Food Week.

Naast een pitch, ging een aantal startups in gesprek met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Bekijk hier alle startups.
Innovatiemakelaar Consument, Markt & Ketens
Het innovatieprogramma Consument, Markt & Ketens heeft als doelstelling om kennis, inzichten en tools te ontwikkelen waarmee ondernemers beter vraaggestuurd kunnen werken. Denk aan het inventariseren van consumenten-wensen, samenwerken met andere producenten of met de klant, marktinformatie en tussentijdse feedback uit de markt verkrijgen, afzetterugval en prijsval overleven.

Er is een innovatiemakelaar aangesteld, die ondernemers gaat ondersteunen bij ketenvraagstukken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met innovatiemakelaar Peter van der Sar.
T&U ondersteunt 3e EU Fresh Info Forum
Topsector T&U ondersteunt dit jaar het 3e EU Fresh Info Forum, op 30 november a.s. Het thema van deze conferentie, georganiseerd door FrugI Com, is ‘Change of the Game’. Diverse sprekers delen hun verhaal zodat ondernemers uit de agf-wereld een beeld krijgen van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo spreekt Steven Martina, CEO van the Greenery, over de impact van informatie(technologie) op keten en klant. Er zijn ook speciale break-out sessies van GS1 Nederland en Farm Digital.

Kijk voor meer informatie  en aanmelden op www.eufreshforum.com
Waterpomp op zonne-energie voor kleine boeren in Kenia
Topsector T&U is al een aantal jaar bezig om samen met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen het tuinbouwpotentieel te ontginnen voor het Nederlands bedrijfsleven. Zij doet dit onder andere samen met het YEP programma, een privaat-publiek programma dat training en financiering biedt om jonge professionals in ontwikkelingslanden en opkomende markten op te leiden.

Lees hier de eerste ervaringen van Martina Groenemeijer over haar werk bij PRACTICA Foundation en Futurepump in Kenia.
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Verspreid deze nieuwsbrief alstublieft actief en ruimhartig in uw netwerk zodat zoveel mogelijk personen worden geïnformeerd en betrokken.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
Bezuidenhoutseweg 12,
2594 AV Den Haag
Postbus 93002,
2509 AA Den Haag

Bij vragen of opmerkingen mail:
info@topsectortu.nlThis email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen · Bezuidenhoutseweg 12, · Den Haag, Zh 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp