Copy
Nieuwsbrief september 2020

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Jaarverslag TKI T&U online
Het jaarverslag van TKI T&U staat online met hierin een overzicht van alle activiteiten in 2019. Er zijn vorig jaar 120 nieuwe projectvoorstellen (met een gevraagd budget van € 75 miljoen) gehonoreerd voor PPS-projecten binnen Landbouw, Water, Voedsel. Daarnaast heeft TKI TU in 2019 veel aandacht besteed aan valorisatie, onder andere via het programma IMPACT2025. Lees meer.
Minister Schouten over de tuinbouw
Minister Carola Schouten was op 16 augustus hoofdgast in het tv-programma Zomergasten. Zij vertelde hierin over de betekenis van de Nederlandse tuinbouw voor de wereldvoedselproductie. 

Schouten legde de nadruk op het belang van de tuinbouwsector om de dialoog aan te gaan met de samenleving. Nederland is leidend op het gebied van duurzame en efficiënte productie van gezond voedsel en dit verhaal moet verteld worden.
Tuinbouw zoekt dialoog met maatschappij
Stichting NethWork wil het bewustzijn over de duurzame en efficiënte productie van gezond voedsel en de rol die tuinbouw daarin speelt, vergroten en versterken. Zij doet dit door journalisten, creatievelingen, opinieleiders en filmmakers het verhaal van de tuinbouw te laten vertellen. 

Dit initiatief wordt ondersteund door een grote groep tuinbouwondernemers, waaronder Koppert Biological Systems, Koppert Cress, Priva en PATS Drones. 
Lees meer.
Tuinbouwbedrijven richten zich op kansen voor digitalisering
Technische toeleveranciers en onderzoeksinstellingen zijn in de zomer met elkaar in gesprek gegaan over de digitaliseringsagenda van de tuinbouw.

Ze zochten met elkaar naar verdieping rondom het thema digitalisering en welke rol zij binnen dit proces kunnen innemen. Er zijn drie actielijnen geformuleerd:
  • Nieuwe verdienmodellen onder invloed van digitalisering 
  • Terugdringing van ‘waste’ in de keten door inzet van digitalisering 
  • Delen van ervaring tussen bedrijven rond digitalisering 
Daarnaast spraken tuinbouwproducenten met elkaar over de impact van digitalisering op de bedrijfsvoering van hun bedrijf. Lees meer
Twee NWO-oproepen open  
NWO heeft twee nieuwe calls geopend binnen de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. 

Bij de call ‘aquatische voedselproductie’ ligt de focus op kweek- en veredelingsmethoden van voedsel op zee. De call ‘klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer’ richt zich op de ontwikkeling van klimaatrobuuste land- en tuinbouwproductiesystemen in samenhang met (innovaties in) het watersysteembeheer.
1 oktober: Nationaal Tuinbouwcongres online
Op 1 oktober vindt het Nationaal Tuinbouwcongres online plaats met als centrale vraag: is het Tuinbouwakkoord crisisproof?
Naast een terugblik op het eerste jaar van het tuinbouwakkoord, presenteert Judith Schueler, voorzitter van het kernteam Scenariostudie, de 1e resultaten van een scenarioanalyse voor ondernemers uit het tuinbouwcluster. Deze scenario’s dienen als hulpmiddel voor ondernemers om strategische keuzes te maken voor de toekomst. Aanmelden.
World Food Day
Op 16 oktober is het World Food Day. Een dag waarop internationaal eten wordt gevierd, maar ook aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen waarvoor het huidige voedselsysteem staat.

Schakel vrijdagmiddag 16 oktober vanaf 16 uur in voor een liveshow met experts, voedselveranderaars, chefs én een online bioscoop. Groenteveredelaar Simon Groot, winnaar van de Wereldvoedselprijs, is een van de sprekers. De World Food Day wordt ondersteund door Topsector T&U. Tijdens het programma laat de topsector zien hoe Nederlandse tuinbouwbedrijven bijdragen aan oplossingen om de wereld te voorzien van goed, gezond en voldoende voedsel. Lees meer.
Groen onderwijs in de spotlight tijdens Dutch Food Week 2020
Van 10 t/m 17 oktober vindt de zesde editie van Dutch Food Week plaats. Tijdens deze week staat de vraag ‘wat eten we en hoe komt het op mijn bord?’ centraal.
Dit jaar krijgen de groene onderwijsinstellingen in Nederland de kans om zich, samen met hun studenten, te profileren tijdens Dutch Food Week in het nieuwe programma FoodConnectors van de Toekomst. Dutch Food Week heeft hiervoor de handen ineen geslagen met GroenPact. Lees meer.
Green Cities Award
De Grotestraat in Nijverdal is genomineerd voor de internationale Green Cities Award. Het project is geselecteerd omdat het volgens de jury een voorbeeld is van hoe we onze steden in de toekomst kunnen vormgeven.

Met de nominatie concurreert de Grotestraat in Nijverdal met vijf andere landen waar ook inspirerende oplossingen zijn genomineerd. De winnaar wordt op 2 december bekend gemaakt. Lees meer.

Topsector presenteert: challenges en MeetUps!
Via Topsector T&U werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen om innovatie in de sector te stimuleren. Om dit (bestaande) onderzoek te vertalen naar concrete toepassingen in de praktijk, organiseert Topsector T&U het programma IMPACT 2025 met (virtuele) netwerk- en startup bijeenkomsten.
Reset in de sierteelt
Op donderdag 10 september vond het event Floriculture 2025 <RESET> plaats. Dit online evenement stond in het teken van een reset in de sierteeltketen: wat is er nodig voor een toekomstbestendige sierteeltketen? 

Sprekers Guido Landheer van het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, Henk Westerhof van Anthos en Judith Schueler en Jan Westra van het kernteam Scenariostudie, gingen in op de effecten van COVID-19 op de sierteeltsector en waarom er een reset nodig is. Daarna was het woord aan een groot aantal kopstukken en experts uit de sector. Gemist? Bekijk de bijeenkomst terug en/of lees het verslag
Uitreiking 2e Topsector T&U Innovation Prize
Op 6 oktober wordt voor de 2e keer de Topsector T&U Innovation Prize uitgereikt. De kennisvoucher t.w.v. € 25.000,- gaat naar een entrepeneur die een innovatie, oplossing of concept heeft ontwikkeld welke bijdraagt aan de ontwikkeling van de onbemande processen in de tuinbouw. 

De uitreiking  is tijdens het HeroFestival in Den Haag. U kunt hier live of online aan deelnemen. Benieuwd wie de prijs gaat winnen? Meldt u zich dan nu aan!
13 oktober: MeetUp HortiRisk 
In het najaar van 2020, waarin Covid-19 voor veel onzekerheid zorgt en voor risico’s die niemand had voorzien, organiseert Topsector T&U op dinsdag 13 oktober een bijeenkomst voor tuinbouwondernemers over risico en ondernemerschap in de tuinbouw. Er staan twee vragen centraal: 
  • Hoe kan ik ondernemen en mijn doelen realiseren in een onzekere wereld vol (on)bekende risico’s?
  • Wat kan ik doen om mijn onderneming wendbaar en robuust te maken, zodat we niet verlamd worden door risico’s, en kansen blijven zien en benutten?
De keynote is van Martin van Staveren, een expert op het gebied van risicomanagement en ondernemerschap. Samen met tuinbouwondernemers Wim Peters (Wim Peters Kwekerijen), René Hendriks (Opti-flor) en Paul van Schie (Tomselect) inspireert Van Staveren de deelnemers om anders te gaan kijken naar ondernemerschap. De MeetUp vindt plaats in het World Horti Center in Naaldwijk (vol=vol). Online meekijken is ook mogelijk! Meer informatie en aanmelden

Op virtuele handelsmissie naar Mexico
Bent u actief in de tuinbouw en wilt u zakendoen in Mexico? Neem dan van 3 tot en met 5 november deel aan de virtuele handelsmissie met een focus op de Mexicaanse tuinbouwsector. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is aanwezig bij deze virtuele missie. Jaap Bond, boegbeeld van Topsector T&U, is virtueel zakelijk missieleider.

De missie richt zich op bedekte tuinbouw (groenten, zacht fruit en sierteelt) en handel in tropisch fruit (o.a. avocado, limoen en mango). Meer informatie.
Spaans ontwerp wint Urban Greenhouse Challenge
Wageningen University & Research daagde studenten in de Urban Greenhouse Challenge uit om het ultieme Urban Greenhouse voor de stad Dongguang in China te ontwikkelen. Hun opdracht was om technische, sociale en economische aspecten in éen duurzaam concept te combineren. 

Uit de drieënvijftig internationale inzendingen is het ontwerp ‘De Bagua’ van Team Bagua van Universitat Autònoma de Barcelona gekozen tot de winnaar. De jury omschreef het ontwerp als ‘een zeer opwindende mix van traditie en een dynamische nieuwe toekomst’. De drie beste teams presenteren op 27 oktober hun concepten tijdens een webinar. Lees meer.
Zet een Young Expert in!
Topsector T&U ontgint samen met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen het tuinbouwpotentieel voor het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland. Zij doet dit onder andere samen met het YEP programma, dat training en financiering biedt om jonge professionals in ontwikkelingslanden en opkomende markten op te leiden.

Wilt u een Young Expert inzetten op uw internationale project? Doe dan nu mee met YEP Programmes! U kunt tot en met 11 oktober uw voorstellen voor nieuwe Young Expert posities indienen. Lees meer.
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag. Bij vragen of opmerkingen mail: info@topsectortu.nl