Copy
 
Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
Newsletter / Απρίλιος 2014 / τεύχος 32
               ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια

Το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς μεταξύ 14-16 Απριλίου  συμμετείχε στο πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό συνέδριο για της μεταφορές.

Το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που συμμετέχει σε ΤRΑ Conference μετά την επιτυχημένη συμμέτοχη στην εκδήλωση της Αθήνας το 2012 όπου συμμετείχε με περίπτερο βιωματικής εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια.

Αυτή τη φορά στο Παρίσι παρουσίασε 2 πόστερ με τις τελευταίες εξελίξεις ερευνητικών δράσεων του ΙΟΑΣ στον χώρο της οδικής ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe – for traffic safety) που το ΙΟΑΣ με την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντόνισε 12 εταίρους από 9 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την δημιουργία δομών βιωματικής εκπαίδευσης και δράσεων για την οδική ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες.

[ Περισσότερα:http://goo.gl/nH2yaI ]
 

Σύμφωνο Συναντίληψης & Συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα οδικής ασφάλειας, υπεγράφη το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Χαλκίδος, στο πλαίσιο της 30ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), από τον Πρόεδρο του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. κ. Χρήστο Λυγερό και την Πρόεδρο του Δ.Σ./Ι.Ο.ΑΣ. κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Την τελετή υπογραφής προλόγισε ο κ. Θ. Κεφαλάς Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. και ο κ. Κ. Δερβεντζής Περιφερειακός Έφορος Εύβοιας και την παρακολούθησαν, εκπρόσωπος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου, καθώς και εκπρόσωπος του Νομάρχη Ευβοίας, ο κ. Δ. Μανίκης Αναπληρωτής Γενικός Έφορος, ο κ. Αθ. Ευσταθίου Μόν. Βοηθός Γενικού Έφορου καθώς και μεγάλος αριθμός Ανιχνευτών και ενήλικων Βαθμοφόρων που συμμετείχαν στην 30η Π.Α.Π.Ε.

Πρόκειται για μια εποικοδομητική συνεργασία και συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο πέντε (5) και πλέον ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η οποία επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται εγγράφως, συστηματοποιώντας τη συνεργασία Ι.Ο.ΑΣ.-Σ.Ε.Π. με την:
- κατάρτιση προγραμμάτων με ιδέες για δράσεις
- πραγματοποίηση από κοινού δράσεων και ημερίδων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης και προσφοράς υπηρεσίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- παραγωγή ενημερωτικού υλικού
- κατάθεση από κοινού προγραμμάτων για χρηματοδότηση[ Περισσότερα:http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=5150  ]
 
 

Το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς μεταξύ 14-16 Απριλίου  συμμετείχε στο πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό συνέδριο για της μεταφορές.

Το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που συμμετέχει σε ΤRΑ Conference μετά την επιτυχημένη συμμετοχή στην εκδήλωση της Αθήνας το 2012 όπου συμμετείχε με περίπτερο βιωματικής εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια.

Αυτή τη φορά στο Παρίσι παρουσίασε 2 πόστερ με τις τελευταίες εξελίξεις ερευνητικών δράσεων του ΙΟΑΣ στο χώρο της οδικής ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe – for traffic safety) που το ΙΟΑΣ με την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντόνισε 12 εταίρους από 9 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό τη δημιουργία δομών βιωματικής εκπαίδευσης και δράσεων για την οδική ασφάλεια για τους Eυρωπαίους πολίτες.


[ Περισσότερα: http://goo.gl/qX2DC4 ]
 
 
Το ξεκίνημα συνεργασίας  με  τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) εγκαινίασε το Ι.Ο.ΑΣ.  με την εκπαίδευση σε εργαζόμενους-οδηγούς λεωφορείων  του Ο.Λ.Π. που μεταφέρουν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων από τα πλοία στα πούλμαν. Για πρώτη φορά, παράλληλα με το «κομμάτι» της εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας, υπήρξε και εκπαίδευση για οικονομική οδήγηση. Τόσο με θεωρητική ενημέρωση, σχετικά με τους τρόπους που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, όσο και με «εικονική» εκπαίδευση μέσω ειδικών εφαρμογών για οικονομική οδήγηση όπου παρείχαν οι εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. μέσω tablets.
 
 • Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά στις 16 Απριλίου με συμβουλές για την ασφαλή έξοδο της Πασχαλινής περιόδου στην εκπομπή «Τώρα με την Άννα Μπουσδούκου" του SKAI TV.
 • Στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα μίλησαν επίσης οι συγκοινωνιολόγοι του Ινστιτούτου αντιπρόεδρος κος Α.Ρουχωτάς και ο κος Ν.Παρασκευόπουλος αναφορικά με την έξοδο του Πάσχα.
 • Διανομή ενημερωτικού υλικού έγινε από συνεργαζόμενους φορείς και τη Τροχαία Κερκύρας.
 • Πανελλαδική ραδιοφωνική καμπάνια ενημέρωσης για την ευγένεια και τον πολιτισμό στο δρόμο με τη στήριξη της "Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον»" καθ'όλη τη διάρκεια του Απριλίου βάσει σχετικής απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.)
[ Περισσότερα: http://goo.gl/HZj6Y3 ]
Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» που έχει καθιερωθεί Διεθνώς στις 28 Απριλίου,  το Ι.Ο.ΑΣ. βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα για τη βιωματική  εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού  για θέματα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων. Οι εργαζόμενοι με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του Ινστιτούτου συμμετείχαν στο 3ωρο σεμινάριο θεωρητικής & βιωματικής εκπαίδευσης και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ποικιλία ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά αλλά δύσκολα φαίνονται κατά την οδήγηση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι εργαζόμενοι είχαν στο πλευρό τους και τον Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας «Ευγένιο» ο οποίος ήταν εκεί για να παρακινεί και να βοηθά τους εκπαιδευόμενους.
 
[Περισσότερα:  http://goo.gl/MWWhkV ]
 
 • Οι ειδοποιήσεις υπενθύμισης ζώνης ασφαλείας σε όλα τα καθίσματα των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να σώσουν 900 ζωές ετησίως
 • Η Ισπανία και η Λετονία κάνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων
Οι ακτιβιστές της ασφάλειας των μεταφορών καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την πρόοδο στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία κάθε χρόνο στην Ε.Ε., καθώς η νέα έρευνα δείχνει ότι 12.345 επιβάτες αυτοκινήτων τραυματίστηκαν θανάσιμα το 2012.
Η έκθεση σχετικά με τις τάσεις στην ασφάλεια των επιβατών του αυτοκινήτου, η οποία δόθηκε σε δημοσιότητα την Τετάρτη 30 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), διαπιστώνει ότι 900 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ε.Ε., εάν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετούν αισθητήρες υπενθύμισης ζώνης ασφαλείας στα εμπρός και πίσω καθίσματα των επιβατών για να βοηθήσουν στην πρόληψη των θανάτων από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο αναθεώρησης των κανόνων ασφάλειας των οχημάτων με νέες προτάσεις να αναμένονται κατά το επόμενο έτος.
[ Περισσότερα: http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=5151  ]
 
Στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) δημοσίευσε και απέστειλε σχετικό υπόμνημα προς το προεδρείο για τη σύνταξη του οποίου έχει συνδράμει και το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς".
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατά το έτος 2012, 28.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους, με τεράστιο κοινωνικό, αλλά και οικονομικό κόστος, το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος, το οποίο ισοδυναμεί με 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η σχετική δημοσίευση στο site του ETSC [ http://etsc.eu/memorandum-to-the-greek-presidency-of-the-eu/ ]
 Περισσότερα: [ http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=4936    ]
 
 
Απήχηση είχε η παρουσία του Ι.Ο.Α.Σ «Πάνος Μυλωνάς» στο συνέδριο Ethos Sustainability Forum and Awards 2014, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον πολυχώρο "The Hub Events" στις 29 Απριλίου από την  Ethos Media σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
[ Περισσότεραhttp://goo.gl/fC6D9B ]
 
 
Το QualityNet Foundation, το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, επιχειρηματικών φορέων και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια την επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020».


[ Περισσότερα: http://goo.gl/WjLFkR ]

 
 
Κατά το μήνα Απρίλιο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 • 1013 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
 • 640 μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
 • 150 ενήλικοι συμπολίτες μας
Μέσα από προγράμματα που υλοποιήθηκαν: Προς το Γ' Στρατόπεδο_ΣΑΚΕΤΑ στην περιοχή του Καρέα, το προσωπικό της εταιρείας Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αθήνα, της εταιρείας Enel Green Power και σε εργαζόμενους του  Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Και στις σχολικές μονάδες:
4o Δημ. Αγίας Βαρβάρας, 30 Δημ. Περιστερίου, 1ο Πρότυπο Πειράματικό  Δημοτικό Αθηνών, Ειδικό σχ. Αγ. Δημητρίου, 6 Νηπ. Αγ. Βαρβάρας, 130 Δημ. Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, 1 Δημ. Καλιθεας, 138 & 76  Δημ. Σχ. Αθηνών, 25o Νηπ. Καλιθέας, 1o Δημ. Ζεφυρίου, 6 Δημ. Ασπροπύργου,
6ο Νηπ. Ασπροπύργου, 1 Νηπ. Κορυδαλλού, 18 Δημ.Αθηνών, 6o Δημ. Μοσχάτου, 7o Δημ. Πετρούπολης, 2ο Δημ Ελληνικού, 6ο Νηπ.Μάνδρας, Γεν.Λύκειο Κερατέας, 5ο Δημ. Μάνδρας, 3ο Δημοτικό Αχαρνών, 17ο Δημ. Αγ. Δημητρίου, 7 Δημ. Άνω Λιοσίων, 2o Νηπ. Aγ.Στεφάνου, 9o Δημ. Πετρούπολης, 11o Νηπ.Ηλιούπολης, 8 Δημ. Αθηνών, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίων και Τεχνικών Λυκείων του Νομού Κομοτηνής.

Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ.:
 • «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που στηρίζει η Αττική Οδός – Αττικές Διαδρομές
 • «Κάντο-Σωστά» που στηρίζει η ΑΧΑ-Ασφαλιστική
( photo: Απο την εκπαίδευση προς το Γ' Στρατόπεδο_ΣΑΚΕΤΑ στην περιοχή του Καρέα )
 

Προγραμματίζονται

 • Συμμετοχή  του Ι.Ο.ΑΣ. στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ (Ζάππειο, 8 Μαΐου 2014)  με παρουσιάσεις εφαρμογών για την Οδική Ασφάλεια
 • Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην Ημερίδα «Ασφαλείς και ευφυείς υποδομές»  και την παρουσίαση-έκθεση καλών πρακτικών με τους προσομοιωτές (ανατροπής, σύγκρουσης) και τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης για θέματα οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας (Ζάππειο, 9 Μαΐου 2014)
 • Το European Road Safety Charter και το I.O.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα πραγματοποιήσουν το workshop “Together we are road safety”στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (Γραφεία Ελληνικής Αντιπροσωπείας, 28 Μαΐου 2014)
 • Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας (Πλατεία Συντάγματος, 28 Μαΐου 2014)
 • Εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» , 28 Μαΐου 2014)
 • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις ( ILCAD ) που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνουν τους πολίτες για  θέματα ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις  (3 Ιουνίου 2014)
Παρόν ήταν το  Ι.Ο.Α.Σ «Πάνος Μυλωνάς» στο φετινό 7o Κυνήγι Θησαυρού που διοργάνωσε η Ομάδα του 1ου Σ. Α/Π Παγκρατίου το Σάββατο 5 Απριλίου.
Με τον εξοπλισμού της Προσομοίωσης μέθης – όπου οι χρήστες καλούνται να εκτελέσουν ασκήσεις φορώντας ειδικά γυαλιά  εκπαίδευσε τους 200 συμμετέχοντες πρόσκοπους.
[Περισσότεραhttp://goo.gl/ydPmQn]
 
Στη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τη διοργάνωση του Συνεδρίου με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, eCall και Οδική Ασφάλεια» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Oργανισμό ERTICO-ITSEurope, ο οποίος είναι ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου HeERO, πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Υπουργείου στις 25 Απριλίου όπου συμμετείχε και το Ι.Ο.ΑΣ. με την Πρόεδρο του και άλλα στελέχη του.

[ Περισσότερα: http://goo.gl/TWmo5K ]

 
 [ Newsletter Staff ]

- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2014 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.