Copy
Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Newsletter / Σεπτέμβριος 2014 / τεύχος 36
                  ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
Τα παιδιά βλέπουν, παίζουν, μαθαίνουν, δημιουργούν  και εμπνέονται από την Οδική Ασφάλεια
Με ευχαρίστηση οι άνθρωποι του ΙΟΑΣ, μετά την καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων από τα σχολεία.
Οι μικροί μαθητές με βάση το υλικό που εστάλη στα σχολεία από το Ινστιτούτο μαθαίνουν και εμπνέονται. Τα παιδιά με τις δασκάλες τους ασχολούνται, μαθαίνουν παίζοντας και δημιουργούν. Ζωντανό παράδειγμα είναι μερικές από τις ζωγραφιές που μόλις μας έστειλαν.
 
( Περισσότερα:http://goo.gl/VXycjb )
 
 Η μετακίνηση των μαθητών που παίρνει «άριστα»,
καμπάνια ενημέρωσης για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών 
 
 Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» όπως κάθε χρόνο είναι κοντά στο παιδί και τους γονείς και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημέρωσε με σκοπό να   ευαισθητοποιήσει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας και συγκεκριμένα για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών προς και από το σχολείο.
Η καμπάνια συμπεριλάμβανε ψηφιακό έντυπο με χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, τους δασκάλους και τα παιδιά και αφίσα με συμβουλές για τους γονείς.

(Περισσότερα:http://goo.gl/TviuZK και http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=5500)
 
 Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο  Auto Battleships Festival
με  πρωτότυπες βιωματικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια. (27&28/9/14 ,Ο.Α.Κ.Α.)

 
Στο  Auto Battleships Festival, το διήμερο φεστιβάλ για το αυτοκίνητο, συμμετείχε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με πρωτότυπες βιωματικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.)., στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ  είχαν την ευκαιρία στο περίπτερο του Ι.Ο.ΑΣ. να δοκιμάσουν το μοναδικό στην Ελλάδα εξοπλισμό προσομοιώσεων επικίνδυνων συνθηκών, να ενημερωθούν για τις συνθήκες και τις πιθανές συνέπειες ενός δυστυχήματος, μέσα από τη βιωματική εμπειρία (πρακτική με προσομοιωτές οδήγησης, πρόσκρουσης, ανατροπής κ.λπ.) καθώς και για τις σωστές πρακτικές για μια ασφαλή οδηγική συμπεριφορά.
(Περισσότερα:http://goo.gl/8ifBPv )

 
"Παιδικό κάθισμα και Ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο και στο δρόμο"
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά μαζί με όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ινστιτούτου παρακολούθησαν  εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης  από γνωστή Σκανδιναβική εταιρεία κατασκευής παιδικών καθισμάτων με αντικείμενο: "Παιδικό κάθισμα και Ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο και στο δρόμο".
Η χώρα μας, στα πλαίσια της Ε.Ε., βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κλίμακα όσον αφορά στη χρήση παιδικού καθίσματος. Το θλιβερό επακόλουθο είναι ότι βρισκόμαστε σε υψηλή θέση στους δείκτες σοβαρών ή και θανάσιμων τραυματισμών νηπίων και παιδιών από τροχαία ατυχήματα.
(Περισσότερα: http://goo.gl/zTZvnc)
 
Χρόνια Κόπωση
Σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση τροχαίων
 Η χρόνια κόπωση είναι πιθανόν ο ποιό «ύπουλος» παράγοντας για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα της Χρόνιας Κόπωσης είναι επιτακτική προς όλους τους χρήστες των δρόμων, ανεξαρτήτως κατηγορίας οδηγών και είδος οχήματος που χρησιμοποιούν.
 Γνωρίζετε ότι:
 • Για κάθε θύμα τροχαίου δυστυχήματος λόγω μέθης αντιστοιχούν 2 με 3 θάνατοι που σχετίζονται με την κόπωση;
 • Περισσότεροι από 155 άνθρωποι στην Ελλάδα και 5600 στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία που εμπλέκονταν φορτηγά οχήματα και λεωφορεία το 2010;
 • Έρευνες δείχνουν ότι η κόπωση είναι παράγοντας σοβαρών ατυχημάτων, για οδηγούς εμπορικών μεταφορών ή μεγάλων αποστάσεων σε ποσοστό περίπου 20%;
Σημαντικός παράγοντας που θα εξασφαλίσει τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφάλεια των οδηγών, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των νόμων, σε συνδυασμό με την ευρεία ενημέρωση και εκπαίδευση.
 
Προσοχή στα παιδιά!
Η Προστασία των παιδιών στο αυτοκίνητο

 
Πολύ θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Οδική Ασφάλεια αποτελούν οι πρόσφατες τροποποιήσεις με τις νέες προδιαγραφές που τίθενται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το παιδικό κάθισμα και τη μέριμνα που πρέπει να ασκείται για την προστασία των νηπίων και των μικρών μαθητών στα σχολικά λεωφορεία. Τη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου μπορείτε να τη δείτε εδώ
 
Συμμετοχή της Προέδρου Ι.Ο.ΑΣ. στην 69η Συνάντηση για την Ασφάλεια στις Οδικές Μεταφορές
(22-24/9/14, Γενεύη)
 
Στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2014 η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στην 69η Συνάντηση για την Ασφάλεια στις Οδικές Μεταφορές που έλαβε χώρα στο «Palais des Nations», στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
(Περισσότερα:http://goo.gl/2vs9nK)

 
Το Ι.Ο.ΑΣ. στον Αγώνα Δρόμου και Περίπατου ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure
( 28/9/14 , Ζάππειο)
 
Δυναμικό παρών έδωσε το Ι.Ο.ΑΣ. στον αγώνα Δρόμου και Περίπατου ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure που για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε με αφετηρία το Ζάππειο την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
(Περισσότερα:http://goo.gl/X2cozM )
 
 Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media για το μήνα Σεπτέμβριο  
 
Ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά στον ΣΚΑΙ 100,3, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο Attica TV αναφορικά με τις δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ
(Περισσότερα:http://goo.gl/BJ5jra)
 
Συμμετοχή Ι.Ο.ΑΣ. στην 6η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης «Μεγάρων Γή»
( 4-7/9/14 , Άλσος Θεόγνιδος)
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Κοινωνικής Επιχείρησης Δήμου Μεγάρων (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ.) συμμετείχε στην 6η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης «Μεγάρων Γη» που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Άλσος Θεόγνιδος στη θέση Πευκάκια Μεγάρων, στις 4-7 Σεπτεμβρίου 2014.
(Περισσότερα: http://goo.gl/aPskhO)

 
Εκπαιδεύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό της Vivechrom
( 13 / 9, Βαθύ Πηγάδι)
Θετικό το πρόσημο για το ξεκίνημα της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την εταιρεία Vivechrom με σκοπό την ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού της σε θέματα οδικής ασφάλειας.
(Περισσότερα:http://goo.gl/JvczU5)
 
Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο 26ο Συνέδριο Αγωγής Υγείας και Περίθαλψης  (19-21/9/14, Ιωάννινα)
Το Ι.Ο.ΑΣ. με συνεργάτες του συμμετείχε στο 26ο Συνέδριο Αγωγής Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων με θέμα « Από το παιδί στον έφηβο και τον ενήλικο».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου το Ινστιτούτο μας πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα: «Κυκλοφοριακή Αγωγή (Παιδί-Σπίτι-Σχολείο)» η οποία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συνέδρων.
(Περισσότερα: http://goo.gl/TrGWb3)

 
Σεπτέμβριος 2014
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις
από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Σεπτέμβριο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 •  850 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • 1.190  ενήλικοι συμπολίτες μας
(Περισσότερα:http://goo.gl/tp8efw)

  [ photo: Επισκέπτες στο περίπτερο του Ι.Ο.ΑΣ. στο πλαίσιο του Auto Battleships Festival ]
 
Προγραμματίζονται
 • Διήμερο βιωματικών εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας με χρήση του εξοπλισμού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST) για τους πολίτες της Καλαμάτας στην κεντρική πλατεία της πόλης (10 & 11 Οκτωβρίου).
 • Τα ετήσια βραβεία για το project PRAISE του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), του οποίου το Ι.Ο.ΑΣ. αποτελεί ενεργό μέλος, τα οποία  δίνονται σε αναγνώριση των Οργανισμών και εταιρειών, που έχουν επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις με δέσμευση για τη βελτίωση των πρακτικών που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον θα ανακοινώσει το ETSC στις 13 Οκτωβρίου.
 • Ομιλία της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των στελεχών της 113 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο Μακεδονίας (14 Οκτωβρίου).
 • Θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας με τη χρήση του εξοπλισμού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST) σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (15 Οκτωβρίου).
 • Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο Road safety workshop της  Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) (15 & 16 Οκτωβρίου, Βελιγράδι).
 • Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», με εκδηλώσεις σε 23 πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 26 χώρες με την υποστήριξη της Ε.Ε..  Η ενέργεια στοχεύει στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημερώνοντας τους οδηγούς, με έμφαση στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί, παρακινώντας τους να επιλέγουν πάντα τον οδηγό της παρέας. Υποστηρικτής της δράσης είναι η  Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.).
 • Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην έκθεση ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ-CWMFX EXPO 2014 που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού)
  25 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου.
(Περισσότερα:http://goo.gl/MzYZKv)
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. στηρίζει εφαρμογή για  κινητές συσκευές για την Ασφαλή Οδήγηση (3/9, Αθήνα)
Μια νέα εφαρμογή για κινητές συσκευές iphone & android smartphones, για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών παρουσίασε η  ΑΧΑ-Ασφαλιστική  κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
Η εφαρμογή ονομάζεται «Ασφαλής Οδήγηση» και είναι διαθέσιμη χωρίς κόστος στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple και της Google.
(Περισσότερα:http://goo.gl/e6AERJ)
 
Νέες δράσεις συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ)
Με ομιλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από εκπαιδευτές του Ινστιτούτου μας για θέματα οδικής ασφάλειας σε σχολεία των Βριλησσίων, ξεκίνησαν οι νέες δράσεις συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ).
(Περισσότερα:http://goo.gl/ynjPJS)
(Έντυπο από την περσινή συνεργασία Ι.Ο.ΑΣ. και ΣΒΑΠ)
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2014 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.