Copy

Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Newsletter / Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014 / τεύχος 30
                              ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν για 7η συνεχή χρονιά την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας από τις 16 έως τις 23 Μαρτίου 2014 με την υποστήριξη των μελών, των επιστημονικών στελεχών και των εθελοντών τους, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας οι συνεργάτες του Ινστιτούτου μαζί με το δίκτυο εθελοντών θα υλοποιήσουν δράσεις ως εξής:
 • Κυριακή 16/3, στo Άλσος Περιστερίου,
 • Δευτέρα 17/3, Τρίτη 18/3 & Τετάρτη 19/3 στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου «ΠΕΙΡΑΙΑΣ» με αφορμή τα 145 χρόνια λειτουργίας του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου
 • Πέμπτη 20/3 στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου φιλοξενείται το Κέντρο Οδικής Ασφάλειας για τη Δυτική Ελλάδα,
 • Παρασκευή 21/3 στη ΓΕΦΥΡΑ Ρίου-Αντιρρίου στο πλαίσιο της Περιφερειακής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας στη Δυτική Ελλάδα σε συνεργασία με την εταιρεία Μέλος μας Γέφυρα Α.Ε.
 • Σάββατο 22/3 και Κυριακή 23/3 στην πλατεία στο λιμάνι της Ναυπάκτου
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/bLAlvr ]
 
 
Την ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στα γραφεία της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε. Ο.Ε. (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές), η οποία αποτελεί και ιδρυτικό του Μέλος, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το Ι.Ο.ΑΣ. παρουσίασε τον Απολογισμό για τις δράσεις και τις καμπάνιες που υλοποίησε πάντα με επίκεντρο το όραμά του για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα», ενώ παρουσιάστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός και έγινε η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Δείτε εδώ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» http://ioas.gr/index.php?ID=dioik_symvoulio
 

Το Ι.Ο.ΑΣ. δημοσίευσε τα απολογιστικά στοιχεία των δράσεων τους για το έτος 2013, κατά το οποίο ξεπέρασε τις 535 δράσεις με εκπαιδεύσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.
 
Το Ι.Ο.ΑΣ., έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 2005 και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τα Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety προσφέροντας στους συμπολίτες μας μια πολύπλευρη εμπειρία βιωματική προσέγγισης στα καίρια αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/9BZKS4 ]

Στελέχη του Ινστιτούτου υλοποίησαν θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση σε 80 άτομα από το προσωπικό της εταιρείας Mondelez με τη χρήση της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στις 30-31/1/14. Οι εκπαιδευόμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους πωλητές που διανύουν πολλά χιλιόμετρα.
Για το λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της οδικής ασφάλειας σχετικά με την κούραση, την απόσπαση της προσοχής, της ασφαλούς μεταφοράς αντικειμένων και άλλους σημαντικούς παράγοντες.
 
   
 Δύο ακόμη σεμινάρια του πρωτοποριακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους με παραβατική οδική συμπεριφορά, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά σε συνεργασία με τα Δικαστήρια Πειραιά και στις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen-Cilag σε συνεργασία με τα Δικαστήρια Αθηνών.
 
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» (μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο) απευθύνεται σε νέους που έχουν παραπεμφθεί με δικαστική απόφαση για βιωματκή εκπαίδευση από το Ινστιτούτο, προκειμένου να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/U25jDD ]
 
Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση πολιτών, νέων στην πλειοψηφία τους ατόμων, που προσήλθαν για αιμοδοσία στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στο σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου «ΠΕΙΡΑΙΑΣ», την Κυριακή 19/1 και Δευτέρα 20/1/14.
 
Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., με την αρωγή του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Δήμου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Ε.Β.Ε. Πειραιά και του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/GQuUd7 ]
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη και η RSF Hellas στην Αθήνα για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112».
Στην εκδήλωση συμμετείχε με παρουσίαση-ομιλία ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου  Δρ. Βασίλης Σταματόπουλος, Τεχνικός Προϊστάμενος και οι άνθρωποι του Ινστιτούτου με τον εξοπλισμό της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας για την ενημέρωση των επισκεπτών με βιωματικές δράσεις.
 
Στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργιών με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ευαισθητοποίησης σημαντικών ομάδων στο θέμα της οδικής ασφάλειας, το Ινστιτούτο υλοποίησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Motorpress εκπαίδευση των ανθρώπων των Εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Ν. Σμύρνης.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι των δύο οργανισμών. Η εκπαίδευση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή συνεργασία που επιθυμούν να έχουν οι άνθρωποι του Ινστιτούτου και οι Εθελοντές Σαμαρείτες και Ναυαγοσώστες Ν.Σμύρνης.
 
 

Ιανουάριος 2014

 Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Ιανουάριο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 • 662 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
 • 1.915 μαθητές Γυμνασίου
 • 634 μαθητές Λυκείου 
στις σχολικές μονάδες:
Ελληνοαγγλική Αγωγή, 56ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, 122ο Νηπιαγωγείο Άνω Κυψέλης, 11ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης, 3ο Δημοτικό Χαλανδρίου, 4ο & 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου, 3ο Δημοτικό Αχαρνών, 1ο & 3ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, 1ο, 2ο & 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 2ο & 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων, ΓΕΛ Ασπροπύργου, ΓΕΛ Ερυθρών και 2ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων
 
Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ.:
 • «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που στηρίζει η Αττική Οδός – Αττικές Διαδρομές
 • «Κάντο σωστά» που στηρίζει η ΑΧΑ-Ασφαλιστική
 
 


 

Φεβρουάριος 2014

Δράσεις-Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.


Κατά το μήνα Φεβρουάριο εκπαιδεύθηκαν απο το Ινστιτούτο:

 • 1.372 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
 • 500 μαθητές Γυμνασίου
 • 374 μαθητές Λυκείου
 
στις σχολικές μονάδες:
Βρεφονηπιακός Σταθμός Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, 2ο Νηπιαγωγείο Σπάτων, 15ο & 30ο Νηπιαγωγείο Ιλίου, Εκπαιδευτήρια ΠΑΣΧΑΛΗΣ, 6ο Δημοτικό Γέρακα, 7ο Δημοτικό Παλλήνης, 2ο Δημοτικό Γλυκών Νερών, 5ο & 6ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων, 104ο Δημοτικό Αθηνών, 1ο Δημοτικό Νέου Φαλήρου, 7ο Δημοτικό Ασπροπύργου, 20ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, 4ο Δημοτικό Φαλήρου, 1ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, Λύκειο Καρπενησίου, ΛΕΟΝΤΕΙΟ Λύκειο Ν. Σμύρνης, Γυμνάσιο Αλιάρτου, Γυμνάσιο Μάνδρας
 
Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ.:
 • «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»
 • «Κάντο σωστά»
 
 • Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας (16-23 Μαρτίου 2014)
 
 • Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας (Ζάππειο, 9 Μαΐου 2014)
 
Το Μέλος της Συμμαχίας του Ι.Ο.ΑΣ. για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», Diageo Hellas που έχει αναλάβει τον άξονα «αλκοόλ και οδήγηση», γιορτάζει τον ένα χρό­νο παρουσίας της εφαρμογής «Ρώτα το Διονύση» στην Ελλάδα..

Το «Ρώτα το Διονύση» είναι ένας φιλικός διαδι­κτυακός τόπος που βοηθά τους καταναλωτές να υπολογίσουν τα γραμμάρια αλκοόλ που περιέχει το ποτό τους, όπως επίσης και τις θερμίδες που δίνει αλλά και το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να το επεξεργαστεί.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ 
 [ Newsletter Staff ]
- Αποδελτίωση & Σύνταξη Κειμένων: Ιωάννα Καραγιαννάκη ( joanna@ioas.gr)
- Σύνταξη & Επιμέλεια Κειμένων: Ευγένιος Πετούμενος ( epetoumenos@ioas.gr )
- Επιμέλεια Παρουσίασης Έκδοσης
: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2014 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.