Copy
 
 

Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

 
Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο

και οι άνθρωποι του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

σας εύχονται

Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά με

Υγεία και Ασφάλεια!
Newsletter / Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013 / τεύχος 29
                              ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ανοίγει στην καρδιά της Αθήνας, στη Στοά του Βιβλίου, το Πρώτο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια (Κε.Π.Ο.Α.) για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και όλων των χρηστών του δρόμου, μετά από την ευγενική παραχώρηση χώρου από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια σχολεία, σε αναγνώριση του έργου του Ινστιτούτου και προβολή του σκοπού του.
Μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια καθώς εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και φίλοι του Ινστιτούτου ήταν παρόντες για να συγχαρούν τη νέα αυτή πρωτοβουλία αυτή του Ι.Ο.ΑΣ.
 
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/Ac1qh6 ]
 
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις βιωματικής επιμόρφωσης από πλευράς του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) στην Κρήτη, σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων) του νησιού, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μήνας Οδικής Ασφάλειας στην Κρήτη», από 8 έως 19 Νοεμβρίου 2013.

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/MmDUJu ]
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο του για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας το νέο πρότυπο για την οδική ασφάλεια (ISO 39001), θέλοντας να παρακινήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρείες να κατανοήσουν τη σημασία της Συστηματικής Διαχείρισης των ζητημάτων Οδικής Ασφάλειας και της προστασίας της ζωής στο δρόμο.
Το Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της AQS – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, προχώρησε στην εγκατάσταση τεσσάρων Συστημάτων Οργάνωσης, που πιστοποιήθηκαν από την TÜV Austria Hellas (ISO 39001 για την Οδική Ασφάλεια, ISO 29990 για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρέχει, ISO 9001 για τη Διαχείριση της Ποιότητας, ISO 14001 για την Προστασία του Περιβάλλοντος).

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/Jjeeyw ]
 
Μια μοναδική εμπειρία έζησαν το μεσημέρι της Κυριακής 17 Νοεμβρίου εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες στο κέντρο της Κέρκυρας καθώς έγιναν κοινωνοί του ηχηρού μηνύματος που πέρασαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».
Για τέσσερα λεπτά η κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο της πλατείας Λιστόν (του κοσμοπολίτικου κέντρου της πόλης της Κέρκυρας) διακόπηκε, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα διερχόμενους οδηγούς, επιβαίνοντες σε οχήματα και πεζούς, καθώς 50 επαγγελματίες χορευτές και περισσότεροι από 50 εθελοντές παρουσίασαν ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο (flash-mob) για την οδική ασφάλεια στο πρότυπο της επιτυχημένης διοργάνωσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην Αθήνα το Μάιο του 2013 με χορογραφία του κ. Φωκά Ευαγγελινού και τη μουσική σύνθεση του Ι.Ο.ΑΣ. «Σταμάτα να τρέχεις».

[ Περισσότερα:http://goo.gl/1tbUoR ]
 
 
Εθελοντές του Ινστιτούτου ήταν παρόντες στο 4ο Athens Bar Show για να ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για το αλκοόλ και την οδήγηση και να πραγματοποιήσουν φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους από τον εκθεσιακό χώρο, στο πλαίσιο της επικοινωνίας μηνυμάτων για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει εκπαιδευτικό ρόλο και απευθύνεται στους bartenders και στους επαγγελματίες των bar και φέτος προώθησε την ενέργεια για τη μεταφορά των επισκεπτών που θα είχαν καταναλώσει αλκοόλ από το Athens Bar Show προς κεντρικά σημεία της Αθήνας. Η επικοινωνία περιλάμβανε και την παρότρυνση των επισκεπτών να έρθουν με τα ΜΜΜ προκειμένου να μπορέσουν να καταναλώσουν αλκοόλ και κατόπιν οι διοργανωτές να τους γυρίσουν σπίτι τους με ασφάλεια. 
Περισσότερα

 
 
Ως Συμβουλευτικό Όργανο στον ΟΗΕ (UN ECOSOC Consultative Status) για θέματα οδικής ασφάλειας, το Ινστιτούτο συμμετείχε στην 64η Συνεδρίαση του WP1 και το Forum για την Οδική Ασφάλεια. Η εν λόγω διοργάνωση και το forum πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκτός Γενεύης και συγκεκριμένα στο Νέο Δελχί της Ινδίας, από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου που συμμετείχαν στο forum, παρουσίασαν σε εκπροσώπους 60 κρατών καλές πρακτικές και εκπαιδεύσεις που υλοποιούνται από το Ινστιτούτο στο πλαίσιο των προγραμμάτων AVENUE for Traffic Safety και Scouting for Global Road Safety.
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά το έργο του Ινστιτούτου, ενώ αρκετοί εξ´ αυτών σημείωσαν πως το έργο του Ι.Ο.ΑΣ. αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για Οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Στο forum, συμμετείχε επίσης η Διευθύντρια για θέματα μεταφορών του UNECE κ. Eva Molnar, η οποία ανέφερε πως η παρουσία του Ινστιτούτου δίνει παντα τροφή για σκέψη και μελλοντικές πολιτικές στο WP1.

[ Περισσότερα:  http://goo.gl/tVO1os ]
 

 
Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην Εσπερίδα του ΣΕΣ – Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2013
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετείχε με ομιλία στην Εσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με τίτλο «Εκπαίδευση και Οδική Ασφάλεια», στις 27 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ. Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. σε θέματα Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου κ. Α. Ρουχωτάς συμμετείχε ως ομιλητής, αναλύοντας το ρόλο των ΜΚΟ στην εκπαίδευση για την Οδική Ασφάλεια. Συνεργάτες του Ινστιτούτου παρακολούθησαν την Εσπερίδα, κατά την οποία συζητήθηκαν απόψεις και προτάσεις με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους σε θέματα Οδικής Ασφάλειας για τη χώρα μας.
 
[ Περισσότερα:http://www.ses.gr/nea-kai-anakoinoseis/2010-09-09-11-59-02/484--27-2013.html  ]
 
Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά παρευρέθηκε για τις εργασίες του 1ου World Scout Education Congress στο Hong Kong από 22 έως 25 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας τις δράσεις και το έργο του Ινστιτούτου σε εκπροσώπους του προσκοπικού δικτύου και Διεθνών Oργανισμών από όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό και ενισχύοντας το δεσμό του Ινστιτούτου με το Παγκόσμιο Προσκοπικό Δίκτυο σε δράσεις σχετικές με την Οδική Ασφάλεια, η κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά πρότεινε καλές πρακτικές εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί στην πολύχρονη εμπειρία του το Ινστιτούτο, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της ιδέας της Οδικής Ασφάλειας και της Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης στα επιμέρους προσκοπικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο με την αρωγή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
 
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/2mlBSV ]
 
Στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση των συνεργατών του Ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE που ολοκληρώνεται το 2014. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραστούν στα εγκαίνια και να ξεναγηθούν στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια του Ινστιτούτου.
Το πρόγραμμα AVENUE αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. και στοχεύει στη βιωματική εκπαίδευση μέσα από τα Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Networks & Education for Safety and Traffic - NESTs). Στο πρόγραμμα που υλοποιείται με 30% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας), καθώς και τη συνεισφορά των μεγάλων υποστηρικτών Olympus KeyMed και Diageo Hellas, αλλά και την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/whiQf2 ]
 
 
Συνεργάτες του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» παρευρέθησαν στις 27 – 29 Νοεμβρίου 2013 στην Crotone της Ιταλίας για να συμμετάσχουν στη συνάντηση της κοινοπραξίας EYFRS “European Youth Forum for Road Safety” για τη διοργάνωση του 5ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Οδική Ασφάλεια, που διοργανώθηκε φέτος σε συνεργασία με την Επαρχία της Crotone. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής εκπαίδευσης.

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/BGOuQ4 ]
Με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας με θεωρητικό και πρακτικό μέρος που διοργανώθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (13 & 14 Δεκεμβρίου 2013) και σε αυτό συμμετείχαν παρατηρητές από την Ελληνική Λέσχη MOTO GUZZI, που διέθεσε το χώρο για το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, εργαζόμενοι εταιρειών που συμμετέχουν στη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο "Δρόμοι στο Μέλλον" και εταιρειών που συνεργάζονται με το Ι.Ο.ΑΣ. για την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα Οδικής Ασφάλειας. Εκπαιδευτές στο σεμινάριο ήταν εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. με εξειδίκευση και εμπειρία στην ασφάλεια οδήγησης μοτοσικλέτας.
[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/rLBuJw ]
 
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στο Συνέδριο κατά της απάτης που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της απάτης, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών και το Ινστιτούτο Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, στις 5 Νοεμβρίου, προσελκύοντας πλήθος στελεχών της Ελληνικής και ξένης αγοράς. Στην έναρξη του συνεδρίου, η Πρόεδρος Δ.Σ. κα Β. Δανέλλη – Μυλωνά μίλησε για το έργο του Ι.Ο.ΑΣ. και τους στόχους του σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Το Ινστιτούτο συμμετείχε ενεργά με τον ειδικό εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης, καθώς εξειδικευμένοι σε θέματα Οδικής Ασφάλειας συνεργάτες του Ινστιτούτου ενημέρωσαν πάνω από 350 στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο Συνέδριο και τα οποία εξέφρασαν θερμά σχόλια για το έργο και τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου.
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Νοέμβριο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 • 1625 μαθητές
 • 360 ενήλικοι συμπολίτες μας
 
Μέσα από προγράμματα που υλοποιήθηκαν:
 • Σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας
 • Προς το προσωπικό των εταιρειών Mondelēz Hellas, ΟΤΕ Α.Ε., ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Enel Green Power
 • Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, το Δήμο Αιγάλεω, το Δήμο Μεταμόρφωσης, το Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Δεκέμβριο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 • 1215 μαθητές
 • 920 ενήλικοι συμπολίτες μας
 
Μέσα από προγράμματα που υλοποιήθηκαν:
 • Σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας
 • Στο 487 Τάγμα Διαβιβάσεων (ΓΕΣ), 3ο Σώμα Στρατού Θεσσαλονίκης
 • Προς το προσωπικό των εταιρειών Mondelēz Hellas, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Αλουμίνιον Α.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συγχαίρει το Μέλος του Ινστιτούτου, τη φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma για την πιστοποίηση EFQM Recognized for Excellence 4 Αστέρων που έλαβε φέτος, σε συνέχεια της βράβευσης του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου της GENESIS Pharma κ. Κ. Ευριπίδη, ως Ευρωπαίου Ηγέτη Ποιότητας για το 2012.
Νιώθουμε περήφανοι για τη διάκριση της συγκεκριμένης ελληνικής εταιρείας και την ευχαριστούμε πολύ που υποστηρίζει το έργο του Ινστιτούτου ως Μέλος της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».

[ Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/KrKDYk ]

Εκδηλώσεις στο Δήμο Μεταμόρφωσης - Μεταμόρφωση Αττικής, 13-14 Δεκεμβρίου 2013
 
 1. «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» από τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ.
Μετά την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) και την παρουσία των εθελοντών του, υπενθύμισαν στους επισκέπτες του café-bar JASER στη Μεταμόρφωση Αττικής, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί και τους παρακίνησαν να καθιερώσουν τον «Οδηγό της Παρέας» σε κάθε τους έξοδο για διασκέδαση.
 
[ Περισσότερα:http://goo.gl/pPDhwF  ]
 
 1. Η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. στη Μεταμόρφωση
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. μαζί με το ΣΒΑΠ συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία του Δήμου, για θέματα οδικής ασφάλειας. Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους προσομοιωτές πρόσκρουσης και ανατροπής που διαθέτει το Ινστιτούτο και να συζητήσουν με τους υπεύθυνους την εμπειρία τους αυτή.
 
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», με την υποστήριξη των Μελών της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», συμμετείχε στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Athens Motor Show 2013» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) από 1 Νοεμβρίου έως και 10 Νοεμβρίου, με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει για τη βιωματική ενημέρωση και εκπαίδευση των επισκεπτών και των εκθετών.
[ Περισσότερα: http://goo.gl/l9nlUZ   ]
 
Καμπάνια ενημέρωσης  του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή τις χειμερινές  εορταστικές εξορμήσεις  και τις ασφαλείς μετακινήσεις  των πολιτών  στο πλαίσιο της Συμμαχίας  για την Ασφάλεια  και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον». Το Ρ/φ μήνυμα της καμπάνιας μεταδίδεται από τους  Ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας με την έγκριση του ΕΣΡ.
 
 [ Newsletter Staff ]
- Αποδελτίωση & Σύνταξη Κειμένων: Ιωάννα Καραγιαννάκη ( joanna@ioas.gr)

- Σύνταξη & Επιμέλεια Κειμένων: Ευγένιος Πετούμενος ( epetoumenos@ioas.gr )
- Επιμέλεια Παρουσίασης Έκδοσης
: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2013 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.