Copy
Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER ΙΟΥΝΙΟΣ 2014
   Newsletter / Ιουνιος 2014 / τεύχος 34
                ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
 Οι ισόπεδες διαβάσεις είναι ένας εύκολος τρόπος για τους οδηγούς αυτοκινήτων, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή με απόλυτη ασφάλεια, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφάλειας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν, όχι μόνο τον εαυτό τους σε κίνδυνο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηρόδρομου. Βάσει των στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από την κακή χρήση από τους χρήστες του οδικού δικτύου και τους πεζούς.

( Περισσότερα:http://goo.gl/IPMJa8 )
 
Κάθε χρόνο τον Ιούνιο το ETSC (European Transport Safety Council ) διοργανώνει το PIN Conference κατά τη διάρκεια του οποίου δημοσιοποιεί την ετήσια Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας ( PIN ) και αφορά στην πρόοδο της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα  απονέμει το βραβείο PIN στη χώρα που επιδεικνύει την υψηλότερο δείκτη πολιτικής υπευθυνότητας σε θέματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια το οποίο για φέτος κέρδισε η Σλοβακία.
Το φετινό 8Ο  συνέδριο για την Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) του ETSC  έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες και φιλοξενήθηκε από τη Νορβηγική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που αποτελεί ενεργό μέλος του ETSC, εκπροσωπήθηκε απο το μέλος του συγκοινωνιολόγο κ. Στέλιο Ευσταθιάδη ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου.
 
( Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με την 8η ετήσια Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας:http://goo.gl/sbxmrH  )
 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις του Ι.Ο.ΑΣ. στους δύο κύκλος των Summer Camps για παιδιά που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Ρέντη.
Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής από τους εμψυχωτές του Ινστιτούτου μας, αποκομίζοντας μια πολύτιμη, χρήσιμη αλλά και διασκεδαστική εμπειρία.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» αποδεχόμενο την πρόσκληση της Renault, επίσημου χορηγού ΠΑΕ Ολυμπιακός, βρέθηκε για δυο εβδομάδες στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Ρέντη προκειμένου να ενημερώσει τους λιλιπούτιους, μελλοντικούς πρωταθλητές για θέματα οδικής ασφάλειας.

( Περισσότερα:   http://goo.gl/yNRk84 )
 

Με  αφορμή τα νέα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λυκόβρυση η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής αφιέρωσε μια ολόκληρη ημέρα στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού της για την ασφάλεια με μήνυμα «Υπεύθυνος Εγώ, Ασφαλείς Όλοι». Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων  κεντρικός άξονας του οποίου ήταν ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός εγγυάται την ασφάλεια του συνόλου. Το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με τον ειδικό εξοπλισμό προσομοιώσεων τροχαίων συμβάντων του και το εξειδικευμένο του προσωπικό ανέλαβε την εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα  ασφαλούς οδήγησης. Το παρόν έδωσαν εκτός από το υπαλληλικό προσωπικό, μέτοχοι της εταιρείας αλλά και στελέχη από το εξωτερικό  και όλοι τους έμειναν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους με τα προγράμματα του Ινστιτούτου μας.

( Περισσότερα: http://goo.gl/3ljk1a )
 

Καμπάνια ενημέρωσης  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» » σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Τροχαία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό μήνυμα στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων οδηγών εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και των αυξημένων οδικών μετακινήσεων. Η καμπάνια  μεταδίδεται από τους  Τηλεοπτικούς και τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με την έγκριση του ΕΣΡ.
 
 • Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις έδωσε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά στο SKAI 100,3 και στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τηλεοπτική στο Δελτα TV αναφορικά με τη φετινή 8η Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) του ETSC και τις καλοκαιρινές δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ.
 • Επίσης ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκοινωνιολόγος κος Άγγελος Ρουχωτάς μίλησε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Alpha 989 για τους ίδιους λόγους.
 • Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Συγκοινωνιολόγος κ. Στέλιος Ευσταθιάδης μίλησε στο Best TV για την εμπειρία που αποκόμισε από την παρουσία του στο 8Ο  συνέδριο για την Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) του ETSC  στις Βρυξέλλες.
 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (ERSC), με θέμα «Πώς να δώσεις μεγαλύτερη προβολή στις καμπάνιες για την Οδική Ασφάλεια, επηρεάζοντας θετικά την κοινή γνώμη», με κοινό από όλη την Ευρώπη.
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά προσκλήθηκε να συμμετάσχει ως ομιλήτρια και να παρουσιάσει την επιτυχημένη επικοινωνία των εκστρατειών και εκδηλώσεων του Ινστιτούτου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, που θεωρούνται από τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη.
(Περισσότερα:http://goo.gl/IAV0nF )
 
   
Φίλε ‘Άρη,
Μόλις ένα μήνα πριν στο Ζάππειο την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας ήταν που συναντηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και μιλήσαμε....και μόλις προχτές που με κάλεσε  όλο χαρά ο εθελοντής μας Γ.Μ. για να μου πει πως συναντηθήκατε και μίλησε μαζί σου για το Ινστιτούτο και τον Πάνο, πως με είχες βοηθήσει όταν έγινε το τραγικό και άδικο.....θυσία στο βωμό της ασφάλτου, στο θέμα που μια ζωή αφιέρωσες μέσα από τη δημοσιογραφία κατ αρχήν και μέσα από την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στη συνέχεια.
Άρη καλό ταξίδι
Έδειξες το δρόμο σε πολλούς σ αυτό τον τόπο, από τη θέση του οδηγού, του δάσκαλου, του βουλευτή.
Είθε μια μέρα αυτοί οι πέντε που σήμερα σκοτώνονται στο δρόμο να μηδενιστούν.
Η συμβολή σου ανεκτίμητη σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, σε μια χώρα που υποφέρει όσο κι εσύ το έζησες "απ έξω κι από μέσα"...
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.... 
( Περισσότερα:http://goo.gl/5ewRwW  )
 
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δ. Μασούτης Α.Ε., της μεγαλύτερης αλυσίδας supermarket στην Βόρεια Ελλάδα, και της DIAGEO Hellas S.A.. Αυτή το φορά το ραντεβού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST) του Ινστιτούτου με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των προαστίων της δεν δόθηκε στη Θέρμη όπως είχε συμβεί πέρυσι αλλά στην Καλαμαριά και συγκριμένα στον περιβάλλοντα χώρα του Grand Μασούτης της περιοχής.

( Περισσότερα:  http://goo.gl/rehU4L)

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», δείχνοντας έμπρακτα για μια ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον για τα παιδιά και την ασφάλειά τους, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Μοντεσσοριανά Σχολεία» με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Μαθητές ηλικίας από 5 έως 15 ετών  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το ειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και να δοκιμάσουν τον βιωματικό εξοπλισμό του Ι.Ο.ΑΣ..
( Περισσότερα: http://goo.gl/RwqLZ8 )
 
Θετικό το πρόσημο για το ξεκίνημα της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την εταιρεία General Mills με σκοπό την ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού της σε θέματα οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε βιωματική εκπαίδευση εργαζομένων και στελεχών. Οι εκπαιδευτές του Ινστιτούτου, πραγματοποίησαν εισηγήσεις και ακολούθως επιμόρφωση στις εγκαταστάσεις της General Mills με τη χρήση της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας και των Προσομοιωτών του Ινστιτούτου και έγιναν αποδέκτες πολλών συγχαρητηρίων από όλους τους συμμετέχοντες για το έργο που παρουσιάζει το Ι.Ο.ΑΣ.
( Περισσότερα: http://goo.gl/05r83T )
 

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», τα Μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό του Ινστιτούτου εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) για την απώλεια του Μαθιού Καρλαύτη, ενός σπουδαίου επιστήμονα και αξιόλογου ανθρώπου, με έμπρακτη προσφορά και στήριξη των συγκοινωνιακών έργων της χώρας μας και διεθνώς.
( Περισσότερα:  http://goo.gl/6qT3Z3 )
 
Ιούνιος 2014
 
  Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Ιούνιο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
 •  674 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • 1.046 ενήλικοι συμπολίτες μας
 
Μέσα από προγράμματα που υλοποιήθηκαν προς:
 τα Super Market Grand Μασούτης (Καλαμαριά) της εταιρείας Μασούτης Α.Ε., General Mills Ηellas S.A., το Φυσικό Αέριο Αττικής και τα Summer Camps της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

 Και τις σχολικές μονάδες: 1ο Δημ. Πεύκης, 4ο Δημ. Πεύκης, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «ΠΝΟΗ» σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Μη Κερδοσκοπικό Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»,
Το Κέντρο κοινωνικής φροντίδας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ - Λίλιαν Βουδούρη» και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανικής Αγωγής».
 Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ.:
 • «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που στηρίζει η Αττική Οδός – Αττικές Διαδρομές
 • «Κάντο-Σωστά» που στηρίζει η ΑΧΑ-Ασφαλιστική
 [ photo: από την επισκέψη του Ι.Ο.ΑΣ. στα Summer Camps για παιδιά που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Ρέντη ]
 
Προγραμματίζονται
 
 • Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια στο The Mall Athens: Παρουσία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στο The Mall Athens με δράσεις για τους επισκέπτες του με τη κινητή μονάδα (mobile NEST) και το σύγχρονο εξοπλισμό αυτής καθώς και με Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς μας φίλους (Μαρούσι, 14/7 έως και 9/8 και από 25/8 έως και 30/8)
 • «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην Χαλκίδα: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με παρουσία των εθελοντών του διοργανώνει και φέτος το καλοκαίρι, την Παρασκευή 25 Ιουλίου  σε 2 μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Χαλκίδας (GAZ και MIST), την εκδήλωση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», με τη συνεργασία των Σαμαρειτών Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Ελλήνων Προσκόπων και της Τροχαίας Χαλκίδας.(Χαλκίδα, 25 Ιουλίου).
 • Συμμετοχή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με μέρος του εξοπλισμού του στην  Πανελλήνια Ναυτοπροσκοπική Regatta (26 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2014 στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου).
 • Ενημερωτική καλοκαιρινή καμπάνια Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., την υποστήριξη του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.)  και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον» . Η καμπανιά αφορά στην  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, οδηγών και επισκεπτών στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «ΠΝΟΗ» και το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας «Το Εργαστήρι-Λίλιαν Βουδούρη», επισκέφθηκαν στελέχη του Ινστιτούτου μας προκειμένου να ενημερώσουν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου, μάθησης ή σχολικής ένταξης καθώς και νέους σπουδαστές με ελαφριά νοητική υστέρηση για θέματα οδικής ασφάλειας.
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου βρέθηκαν οι εμψυχωτές του Ι.Ο.ΑΣ. διαδοχικά στο χώρο του «Εργαστηρίου» και της «ΠΝΟΗΣ» όπου διεξήχθη ειδικά εκπονημένο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι άνθρωποι του Ινστιτούτου μας μετάδωσαν με τρόπο διασκεδαστικό τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνε στον δρόμο καθώς και τη σπουδαιότητα του να μάθουνε να κυκλοφορούνε με ασφάλεια.  Η προσέγγιση έγινε μέσω ενός βιωματικού-διαδραστικού παιχνιδιού και τα παιδιά αντιλήφθηκαν βασικές έννοιες κυκλοφοριακής αγωγής αποκομίζοντας μια πολύ χρήσιμη για αυτά αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική εμπειρία.

 ( Περισσότερα: http://goo.gl/a723bp )
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2014 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.