Copy
Newsletter Ι.Ο.ΑΣ. /  τεύχος 52
     
    ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
View this email in your browser
  1η Clean Up-Safety Day  ÏƒÏ„ο Δήμο Καλλιθέας:
Εθελοντές του I.O.AΣ. και της LeasePlan Hellas καθάρισαν
266 «βρώμικες» και επικίνδυνες πινακίδες

 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δράση της εκστρατείας Clean Up - Safety Day στην Καλλιθέα την Τετάρτη 13 Απριλίου από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» και την εταιρία LeasePlan Hellas, με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας. Ο Î”ήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής Τροχαίας της Καλλιθέας κ. Î“εώργιος Χαλκιαδάκης και εκπρόσωποι Υπηρεσιών του Δήμου αγκάλιασαν την εκδήλωση και στηρίξαν Ï„η δράση Î¼Îµ την παρουσία τους .
(Περισσότερα:http://goo.gl/7uDZJS)
Ολοκληρώθηκε η 9η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
«ΔΩΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ»

 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 9η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), κατά τη διάρκεια της οποίας, από 21 έως και 27 Μαρτίου 2016, υλοποιήθηκε πλήθος δράσεων σε όλη τη χώρα για τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, τα οποία αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία μας.
Η φετινή Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στην ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
(Περισσότερα: http://goo.gl/ohK6Ey)

 
Περισσότερα από 2.500 άτομα συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας.
 
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο Ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας του  Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας, το ΕΚΑΒ Πιερίας το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου: «Προωθούμε σωστή οδική συμπεριφορά, επενδύουμε στην οδική ασφάλεια».
(Περισσότερα: http://goo.gl/gxddgH)
 

Συμμετοχή  της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. στην 72η Συνάντηση για την Ασφάλεια στις Οδικές Μεταφορές (UNECE WP1 on Road Traffic Safety)

Στην 72η  Σύνοδο της Επιτροπής για τις Μεταφορές και την Οδική Ασφάλεια (WP1 on Road Traffic Safety) που διοργανώνει η Διεύθυνση Μεταφορών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ (UNECE) συμμετείχε το Ι.Ο.ΑΣ. με την κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη (29/3-1/14).
(Περισσότερα: http://goo.gl/rPwxhu)

Πολύτιμα συμπεράσματα από την ημερίδα «Safe and Sober»
 Î³Î¹Î± την αντιμετώπιση του φαινόμενου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Αθήνα η ημερίδα «Safe & Sober», που διοργάνωσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΤSC), το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».
 (Περισσότερα: http://goo.gl/bc61bM)
 

Pit Stop Οδικής Ασφάλειας στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου 

Την Τρίτη 22/3 πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδας με Pit Stop στη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου. Το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" ήταν παρών στη δράση και με αφορμή την Ημέρα απώλειας Πάνου Μυλωνά (22 Μαρτίου)
Μαζί με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" στους βασικούς διοργανωτές της δράσης ήταν  η Γέφυρα ΑΕ που προσέφερε τους χώρους και την φιλοξενία όλων των συμμετεχόντων διοργανωτών.
(Περισσότερα: http://goo.gl/aC1kYG)

 

Κομισιόν: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2015

Nέα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη προσπαθειών για να σωθούν ζωές στους δρόμους της ΕΕ

Μειώθηκαν σημαντικά τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα (-36%) και στην ΕΕ (-17%) την περίοδο 2010-2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια στην ΕΕ, η οποία δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών (μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία), οι οποίες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά τα στοιχεία των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
(Περισσότερα: http://goo.gl/AZnwHF)

 ETSC: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να καθυστερεί την θέσπιση νέων μέτρων για την Οδική Ασφάλεια”
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να καθυστερεί την θέσπιση νέων μέτρων πολιτικής για την Οδική Ασφάλεια.
Τα στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια για το 2015 που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν ότι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι παραμένουν οι ασφαλέστεροι στον κόσμο παρά την πρόσφατη επιβράδυνση στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων. 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το περασμένο έτος, 5.500 λιγότεροι από ότι το 2010 -  αλλά το ίδιο ποσό με το 2010.
(Περισσότερα: http://goo.gl/iVIxC7)

Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.

Κατά το μήνα Μάρτιο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:

•          
3.324 Î¼Î±Î¸Î·Ï„ές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης
•          630  ÎµÎ½Î®Î»Î¹ÎºÎ¿Î¹ συμπολίτες μας
 
Μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης:
Σε εργαζόμενους Ï„ων εταιρειών Bayer Ελλάς (Θεσσαλονίκη) και Î•Î½ÏŒÏÎ±ÏƒÎ¹Ï‚
Στo πλαίσιο ημερίδας Î³Î¹Î± την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε το Στρατόπεδο “ΣAKETTA B"
Στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με το δήμο του Ιλίου
Σε εκδήλωση με αντικείμενο την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/βθμιας και Δ/βθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, σε συνεργασία με την  Î‘υτοκινητόδρομος  Αιγαίου και το ΕΚΑΒ Πιερίας
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών
(Περισσότερα: http://goo.gl/JA2ocv)
Προγραμματίζονται
Συμμετοχή της προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά στο Main Council meeting και το iSafer conference  που διοργανώνει  το ETSC (European Transport Safety Council), που το Ι.Ο.ΑΣ. είναι Μέλος του και αφορά στην πρόοδο της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Γκέτεμποργκ, 18-19/4).
Δράσεις ενημέρωσης εν όψει του Πάσχα για την Οδική Ασφάλεια στο The Mall Athens. (21-30/4 )
Το Ι.Ο.ΑΣ. ταξιδεύει στα Χανιά στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνονται από την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα για τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης. (13-14/5)
Δράσεις ενημέρωσης με θεωρητική και βιωματική εκπαίδευσης των εργαζομένων της Vodafone για θέματα Οδικής Ασφάλειας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία. 
(Περισσότερα: http://goo.gl/GdxdZC)
Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media
Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά  και στελέχη του Ινστιτούτου μας στους σταθμούς: ΕΡΤ 3 (δείτε το βίντεο εδώ),  REAL FM, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, Σταθμός Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας  96.5 FM, ΚΑΝΑΛΙ 1, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΒΗΜΑ FM, IONIAN CHANNEL και ΕΡΤ1 αναφορικά με την 9η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/βθμιας και Δ/βθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας και την Εκστρατεία καθαρισμού βανδαλισμένων πινακίδων σήμανσης Clean Up - Safety Day.
(Περισσότερα: http://goo.gl/T010A8)
Το Î™Î•Îš ΑΚΜΗ βραβεύει την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας  Â«Î Î¬Î½Î¿Ï‚ Μυλωνάς»
Η Î ÏÏŒÎµÎ´ÏÎ¿Ï‚ Ï„ου Î™Î½ÏƒÏ„ιτούτου Οδικής Ασφάλειας Â«Î Î¬Î½Î¿Ï‚ Μυλωνάς» κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά βραβεύθηκε για το σύνολο του κοινωνικού της έργου, ÏƒÏ„ις κεντρικές εγκαταστάσεις του Î™Î•Îš ΑΚΜΗ, στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής  Ï„ου Τομέα Νοσηλευτικής & Μαιευτικής ÏƒÏ„ην Î‘ιμοδοσία Ï€Î¿Ï… πραγματοποίησε το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την 9η Πανελλαδική Î•Î²Î´Î¿Î¼Î¬Î´Î± Οδικής Ασφάλειας.
 (Περισσότερα: http://goo.gl/ksZRcA)
Καμπάνια της FIA για την προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου
Η πρόσφατη έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των προσωρινών στατιστικών για την Οδική Ασφάλεια για το 2015 δεν αφήνει κανένα περιθώριο απολογίας, αναφέρει η FIA, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση στους θανάτους σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ακόμα και το 2014, σημειώθηκε μια μείωση 0.6% και ήταν η πρώτη χρονιά μιας περιόδου χωρίς σημαντική μείωση.
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη στασιμότητα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η οποία φέρνει την ΕΕ περισσότερο μακριά από τον στόχο της μείωσης των θανάτων κατά το ήμισυ του αντίστοιχου για το 2020
(Περισσότερα: http://goo.gl/nudWV3)

 
"Μήλο-Λεμόνι" νέο καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, εγκαινιάστηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. σε Δημοτικό σχολείο της Πάτρας
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 9η εβδομάδα οδικής ασφάλειας  Ï„ο Ι.Ο.ΑΣ. εγκαινίασε το καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μήλο-Λεμόνι" στο 44ο Δημοτικό σχολείο Πάτρας  με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών Α/βθμιας εκπαίδευσης με τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και την ευαισθητοποίηση των οδηγών πέριξ των σχολικών μονάδων.
(Περισσότερα: http://goo.gl/1scmHY)

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στα διασυνδεδεμένα οχήματα και στην αυτόνομη οδήγηση  για να μειώσει τους θανάτους από τροχαία, μετά από ένα απογοητευτικό χρόνο για την Οδική ασφάλεια
Την περασμένη χρονιά 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους, 1% περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά.
«Τα τελευταία στοιχεία είναι απογοητευτικά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων στους δρόμους», είπε η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Μεταφορών Viloeta Bulc, παρουσιάζοντας πρόσφατα την τελευταία μελέτη της ΕΕ σχετικά με τα στατιστικά των τροχαίων.
Όσο απογοητευτικό και αν είναι αυτό, οι δρόμοι της ΕΕ παραμένουν μεταξύ των ασφαλέστερων του κόσμου, με μείωση των θανάτων της τάξης του 20% από το 2010, έπειτα από μια μείωση 43% την περασμένη δεκαετία.
(Περισσότερα: http://goo.gl/kLirNy)

 
Το Ι.Ο.ΑΣ. στην επόμενη φάση  του ÎµÏ…ρωπαϊκού 
προγράμματος
 TraSaCu

 
Το Ι.Ο.ΑΣ. συνεχίζει τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TraSaCu (Traffic Safety Cultures and the safe systems approach) με την ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των  Î¿ÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼ÏŽÎ½ που συμμετέχουν στο project.
Μετά την επιτυχημένη αποστολή της ψυχολόγου Δήμητρας Γεωργογιάννη στον Ολλανδικό SWOV, o κοινωνιολόγος Βαγγέλης Μακρής βρίσκεται αυτή την περίοδο και για τους επόμενους πέντε μήνες στον Αυστριακό Οργανισμό KFV  (Austrian RoadSafety Board) στα πλαίσια του  Work Package 2.
Περισσότερα: http://goo.gl/pjzxQ7
 
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ï„ου Ι.Ο.ΑΣ.: "Κυκλοφορώ με Ασφάλεια"
Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων που έχει ως στόχο την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει  Î Î±Î½ÎµÎ»Î»Î®Î½Î¹Î¿ Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δημοτικών σχολείων (E'- Στ' δημοτικού), Γυμνασίων, και Ειδικών σχολείων όλης της επικράτειας. Μπορούν να λάβουν μέρος ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου, μία τάξη ενός σχολείου, μια ομάδα μαθητών από ένα ή περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου ή ένας μεμονωμένος μαθητής.
(Περισσότερα: http://goo.gl/3UfYHh)

 
Facebook
Facebook
Website
Website
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
- Κείμενα:  Î”ημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Δήμητρα Γεωργογιάννη, Βαγγέλης Μακρής, Άσπα Πίζγα, Κατερίνα Δρανδάκη, Αφροδίτη Γκαμπούρη, Γεωργία Αλεξοπούλου
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
 
Copyright © 2016 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences