Copy
Newsletter Ι.Ο.ΑΣ. /  τεύχος 61
     
ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
View this email in your browser
Καλό Πάσχα με Υγεία και Ασφάλεια!
Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι άνθρωποι
του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας
(Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
σας εύχονται
Καλό Πάσχα με Υγεία και Ασφάλεια!
Ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
 

«Υπεύθυνη οδήγηση σημαίνει σεβασμός στη ζωή!» 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.). Την εβδομάδα από 18 έως και 24 Μαρτίου 2017 υλοποιήθηκαν πλήθος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Αττική και σε όλη τη χώρα για τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, τα οποία αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία μας. (Περισσότερα: https://goo.gl/B30HaB) 
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. συμμετείχε στην 79η  Σύνοδο της Επιτροπής Μεταφορών (UNECE - ITC)

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε για το διάστημα 20 έως 24 Φεβρουαρίου επετειακή διοργάνωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Inland Transport Committee (ITC), που αποτελεί το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών.
Το Ι.Ο.ΑΣ., με την ιδιότητα του Συμβουλευτικού Οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Οδικής Ασφάλειας (UN ECOSOC Consultative Status), εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά.
(Περισσότερα: https://goo.gl/v1C9Xy)

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. στη Σύνοδο κορυφής των Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας στη Μάλτα

Με αφορμή την πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η Επιτροπή διοργάνωσε από κοινού με τη μαλτέζικη Προεδρία, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας, διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών και Υπουργική συνάντηση στις 28 και 29/3.
Η κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Charter - ERSCharter) και πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις του Συνεδρίου.
(Περισσότερα: https://goo.gl/0deHba)

Πολύτιμα τα συμπεράσματα της Ημερίδας του Ι.Ο.ΑΣ.
«Πολιτεία και Πολίτες: συνέργεια για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων»

Σημαντικά στοιχεία και πολύτιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την Ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της 10ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (18-24/3) του Ινστιτούτου.
(Περισσότερα: https://goo.gl/Y96U8b)
Έκθεση της Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια: Μείωση θανατηφόρων 2% το 2016
Σύμφωνα με τις στατιστικές του 2016 για την Οδική Ασφάλεια που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2016 μειώθηκε κατά 35%.
Σε σχέση με το 2015, όμως, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 2%. Ειδικότερα, το 2010 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 112 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, το 2015, 73 και το 2016, 75.
(Περισσότερα: https://goo.gl/aevoty)
Επιμορφωτική Εσπερίδα του Ι.Ο.ΑΣ. και της
Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Οι Teachers4Europe πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία και την κοινωνία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο φιλόξενο χώρο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Επιμορφωτική Εσπερίδα «Βλέπω, σκέφτομαι, προχωρώ: ο ρόλος της συμμετοχής και της διάδρασης στη σύγχρονη κυκλοφοριακή αγωγή», μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την επιμόρφωση των μελών του Δικτύου Teachers4Europe.
(Περισσότερα: https://goo.gl/ynNceQ)

Μαθήματα Οδικής Ασφάλειας στη Λάρισα από το Ι.Ο.ΑΣ. και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Μεγάλη απήχηση στους πολίτες της Λάρισας είχε η ενημερωτική εκστρατεία «Προωθούμε σωστή οδική συμπεριφορά, επενδύουμε στην Οδική Ασφάλεια» που υλοποίησε, στο πλαίσιο της απόδοσης στην κυκλοφορία του νέου υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου από τον Ευαγγελισμό Λάρισας έως την Σκοτίνα Πιερίας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
(Περισσότερα: https://goo.gl/nzl1YW)

Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οδική Ασφάλεια

Στο πλαίσιο της επετειακής διοργάνωσης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Inland Transport Committee (ITC), πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οδική Ασφάλεια που διοργανώνει η Επιτροπή Οικονομικών των ΗΕ για την Ευρώπη  από το 2006.
Το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετείχε με δύο υποψηφιότητες, 1 τηλεοπτικό spot στην κατηγορία εκπαίδευση με μηνύματα για την επιθετική συμπεριφορά και τα γονεϊκα πρότυπα πρότυπα και 1 στην κατηγορία ρεπορτάζ όπου αφηγείται την αποστολή του Ινστιτούτου στο 23rd World Scout Jamboree. (Περισσότερα: https://goo.gl/JhojZh)

Pit Stop Οδικής Ασφάλειας στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου
Την Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23/3 πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδας με Pit Stop στη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ήταν παρών στη δράση και με αφορμή την Ημέρα απώλειας Πάνου Μυλωνά (22 Μαρτίου).(Περισσότερα: https://goo.gl/VJLHQE)
Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο Συμβούλιο Μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC)
Στο κεντρικό Συμβούλιο Μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου στην Λισαβόνα έλαβε μέρος το Ι.Ο.ΑΣ. του οποίου και αποτελεί Μέλος. Το Ινστιτούτο εκπροσώπησε ο κοινωνιολόγος κ. Βαγγέλης Μακρής, ο οποίος στην παρουσίασή του, αφού έκανε μια μικρή εισαγωγή για τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία Οδικής Ασφάλειας για το 2016 στην Ελλάδα καθώς και για τα τελευταία νέα σχετικά με την επικείμενη μείωση των προστίμων για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.  αναφέρθηκε στη δράση του Ινστιτούτου κατά το τελευταίο εξάμηνο.
(Περισσότερα: https://goo.gl/c3IHwN)
Νέος κύκλος συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με την Ιατρική Σχολή Αθηνών
Ξεκίνησε για 3η συνεχόμενη χρονιά η συνεργασία του Ι.Ο.ΑΣ. με την Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Στα πλαίσια του μαθήματος «Ασκήσεις Πεδίου Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας» το Ι.Ο.ΑΣ. πραγματοποιεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών  κύκλο μαθημάτων για την Οδική Ασφάλεια, κατά το εαρινό εξάμηνο 2017.
(Περισσότερα: https://goo.gl/UILCB5)
Εκπαίδευση στην Οδική Ασφάλεια στους εργαζόμενους
της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος
Επιμόρφωση στους εργαζόμενους της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Άγιο Νικόλαο στη  Βοιωτία το διήμερο 10 & 11 Φεβρουαρίου.
Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στο σεμινάριο θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν την άποψη τους για  ποικιλία ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά την οδήγηση, με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του Ινστιτούτου.
(Περισσότερα: https://goo.gl/ySWHbY)

10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συοινωνιολόγων  

Εditorial από την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ.
κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά
10 χρόνια τώρα κάθε Μάρτη το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σ.Ε.Σ. υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών φέρνει κοντά φορείς και δυνάμεις από τον χώρο της Πολιτείας, του Ιδιωτικού τομέα και ενεργούς πολίτες. Συσπειρώνοντας φορείς και δυνάμεις για την πρόληψη των τροχαίων μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση, τα μηνύματα δυναμώνουν και φτάνουν σε όλη τη χώρα.
Όλες οι δράσεις ήταν εξαιρετικές και με μεγάλη απήχηση.
(Περισσότερα: https://goo.gl/kE527c)
Προγραμματίζονται
- Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017,που φέτος θα επικεντρωθεί στο ζωτικό θέμα της ταχύτητας, προετοιμάζονται από το Ι.Ο.ΑΣ.  δράσεις ενημέρωσης για την ενίσχυση του μηνύματος της Οδικής Ασφάλειας.

- Θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σαντορίνη για μαθητές, γονείς και πολίτες του κυκλαδίτικου νησιού και διεξαγωγή ημερίδας με συμμετοχή της προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ., υπό την αρωγή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
(Περισσότερα: https://goo.gl/bKAVDx)
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
Κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
  • 9.561 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης
     
  • 2.147 Ενήλικοι συμπολίτες μας  
Μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης:
- Στο πλαίσιο της 10ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας,
 
- Στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας,
 
- Σε εργαζόμενους των εταιριών Αλουμίνιον της Ελλάδος  Α.Ε., Brown - Forman και Cyma  Α.Ε.

- Στους μικρούς επισκέπτες του «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας

- Σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, Δήμων μελών του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ),

(Περισσότερα: https://goo.gl/EnRgfE)
Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media
Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκαναν η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά και στελέχη του Ινστιτούτου μας στους σταθμούς: Yle Uutiset (Κρατική Τηλεόραση της Φινλανδίας), ΕΡΤ1, ΕΡΤ-3, Κανάλι Βουλής των Ελλήνων, SKAI ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ALPHA TV, Best TV, IOΝΙΑN TV, ΟΡΤ TV, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΕΡΤ, SKAI RADIO, ΒΗΜΑ FM, REAL FM, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, ΑΘΗΝΑ 984, NOVASPORTS 94,6, Στο Κόκκινο FM, ΕΡΤ Ρ/Φ Πάτρας, Κανάλι 1 - Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, ΣΚΑΙ 89,4 FM Πάτρας, ΕΡΤ Ρ/Φ Λάρισας, Limnos FM100 αναφορικά με τη 10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, τα πρόσφατα τραγικά τροχαία δυστυχήματα, την κυβερνητική πρόθεση της μείωσης των προστίμων Κ.Ο.Κ., την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας  καθώς και θέματα Οδικής Ασφάλειας.(Περισσότερα: https://goo.gl/kE3k9x)
Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο «DYO FORUM 2017» στο Ζάππειο  
Το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε ενεργά στο δεύτερο «DYO FORUM 2017» Η διοργάνωση περιελάμβανε ημερίδα με επιστημονικές εισηγήσεις καθώς και έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών. 
Το Ι.Ο.ΑΣ. εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά και επιστημονικούς συνεργάτες του.
(Περισσότερα: https://goo.gl/NKUqFv)
Διενέργεια παρατηρήσεων από το Παρατηρητήριο του Ι.Ο.ΑΣ. (ΕΠΠΠΟΣ), για την χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
Με τη διενέργεια παρατηρήσεων για την χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση έπεσε η αυλαία της φετινής Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας από το Παρατηρητήριο για την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην Οδική Συμπεριφορά (ΕΠΠΠΟΣ) του Ι.Ο.ΑΣ. έπειτα από πρόσκληση δημοτών μελών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MEV Ηλιούπολης.(Περισσότερα: https://goo.gl/JFz5nh)
Καθαρισμός Πινακίδων από το Ι.Ο.ΑΣ. στο Δήμο Σερρών – 5η  Clean Up-Safety Day

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η δράση της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Clean Up-Safety Day στο πλαίσιο της 10ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στο Νομό Σερρών. Περισσότερες από 70 πινακίδες οδικής σήμανσης  αποκαταστάθηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Περισσότερα: https://goo.gl/WOsGdY)

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη»

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» για την εκπαίδευση σε νέους με παραβατική συμπεριφορά του Ι.Ο.ΑΣ., επέλεξε να παρουσιάσει η εταιρία «Νέα Οδός ΑΕ», Μέλος του Ινστιτούτου, με τον εκπρόσωπό της κ. Γεράσιμο Μονοκρούσο στο συνέδριο «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη» (Περισσότερα: https://goo.gl/D4TEJ9)

Βιωματικές εκπαιδεύσεις σε μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης  του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ)

Με βιωματική εκπαίδευση με το μοναδικό στην Ελλάδα εξοπλισμό προσομοιώσεων επικίνδυνων συνθηκών του Ινστιτούτου, για θέματα οδικής ασφάλειας σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από τα σχολεία της Μεταμόρφωσης, Χολαργού, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Πεύκης, Μαρκόπουλου, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και εξαιρετική ανταπόκριση οι φετινές δράσεις συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ). (Περισσότερα: https://goo.gl/PsMn0H)

 Καλή Υγεία για Ασφαλή Οδήγηση -   Road Safety Inbox 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και της «Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο» για την ενημέρωση των συμπολιτών μας για ασφαλέστερες πρακτικές στο οδικό δίκτυο, δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό έντυπο με πολύτιμες συμβουλές για την Καλή Υγεία για Ασφαλή Οδήγηση.
Περισσότερα: https://goo.gl/W07rNY)

Facebook
Facebook
Website
Website
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
- Κείμενα & Φωτογραφίες: Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Κατερίνα Δρανδάκη, Βαγγέλης Μακρής, Δήμητρα Γεωργογιάννη, 
  Γεωργία Αλεξοπούλου, Μάριος Δημητρίου, Άσπα Πίζγα

 
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
 
Copyright © 2017 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences