Copy
Newsletter Ι.Ο.ΑΣ. /  τεύχος 55
     
    ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
View this email in your browser
Ολοκληρώθηκε  Ï„ο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων με συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ.
Στις 8 και 9 Ιουλίου 2016, στη Μήλο, πραγματοποιήθηκε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. με θέμα την Πρόληψη στην Υγεία όπου παρουσιάστηκε πλήθος δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από Δήμους όλης της χώρας με στόχο την πρόληψη στην Υγεία των Δημοτών και τις ανθεκτικές κοινότητες.
(Περισσότερα:http://goo.gl/KO3qkn)
Συνεργασία Volvo Car Hellas και Ι.Ο.ΑΣ. για την οδική ασφάλεια
  • Volvo και Ι.Ο.ΑΣ. «συνοδηγοί» για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια στην Ελλάδα
  • Η Volvo Car Hellas στρατηγικός συνεργάτης του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου του

Η Volvo Car Hellas ενώνει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και στέκεται αρωγός στο έργο του, με άμεσο στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων οδηγών, επιβατών και πεζών σε θέματα οδικής ασφάλειας και μακροπρόθεσμα την εδραίωση «κυκλοφοριακής αγωγής και κουλτούρας» στη χώρα μας, σημαντικών παραγόντων για τη σταδιακή μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στο μέλλον.
(Περισσότερα: http://goo.gl/ntbP7J)

186 πινακίδες στο Δήμο Ελευσίνας «έγιναν» καινούριες από τη LeasePlan Hellas και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η δράση της εκστρατείας Clean Up-Safety Days από τη LeasePlan Hellas και το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου στην περιοχή της Ελευσίνας, με τη σημαντική συμβολή του Δήμου και σημείο εκκίνησης την πλατεία Ευμολπιδών.
(Περισσότερα: http://goo.gl/fgFNw7)
Διπλά επιζήμιες οι περικοπές στην αστυνόμευση
για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη
Επιβράδυνση καταγράφεται στη μείωση των τροχαίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ETSC για τις περικοπές στην τροχαία αστυνόμευση στα κράτη της Ευρώπης.
Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από δύο πρόσφατες Εκθέσεις (Annual PIN Report & PIN Flash 31) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριό του στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και προσέλκυσαν έντονα το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των ελληνικών ΜΜΕ, μέσα από το επίσημο Δελτίο Τύπου που για την Ελλάδα επιμελήθηκε το Ι.Ο.ΑΣ. 
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Δείκτη Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (PIN) από τις αρχές του θεσμού το 2006, και εκπροσωπείται από τον συγκοινωνιολόγο και Μέλος του Ινστιτούτου κ. Στέλιο Ευσταθιάδη.
(Περισσότερα: http://goo.gl/0KQWPj)
Δημιουργία ευρείας συμμαχίας για την υπεύθυνη πώληση οινοπνευματωδών ποτών
“Responsibility Alliance” με αρωγό το Ι.Ο.ΑΣ.
Καταλυτική η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την ενίσχυση της κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης. Κομβικός ο ρόλος των γονεϊκών προτύπων, του σχολείου και των ΜΜΕ
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, εκπρόσωποι από ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του ποτού ενώνονται σε μία πρωτοβουλία με στόχο την προαγωγή προτύπων υπεύθυνης κατανάλωσης και τη διασφάλιση της υπεύθυνης πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στα σημεία διάθεσης, γιατί η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών - Responsibility Alliance» συμμετέχουν επιχειρήσεις εισαγωγής, παραγωγής και διάθεσης ποτών και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της επιτόπιας κατανάλωσης.(Περισσότερα: http://goo.gl/QldmSy)
Διεξαγωγή σεμιναρίου ασφαλούς οδήγησης από το Ι.Ο.ΑΣ. στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών
Μετά από πρόσκληση της Διοίκησης της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, το Ι.Ο.ΑΣ. διοργάνωσε στις 13  Ιουνίου σεμινάριο βιωματικής εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης, με τον εξοπλισμό της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου, για το σύνολο των αξιωματικών και στρατεύσιμων  (Περισσότερα: http://goo.gl/iScLhi)
 
Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου υπεύθυνης οδήγησης του Fondation VINCI

Το Ίδρυμα για την Υπεύθυνη Οδήγηση Fondation VINCI Autoroutes δημοσιοποιεί, για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο πριν τις πρώτες μαζικές εξόδους της καλοκαιρινής περιόδου, η εν λόγω έρευνα για την υπεύθυνη οδήγηση, που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, εστιάζει φέτος κυρίως στα προβλήματα που σχετίζονται με την υπνηλία και την απροσεξία κατά την οδήγηση, που αποτελούν σημαντικούς κινδύνους οι οποίοι συχνά υποτιμούνται από τους οδηγούς.
(Περισσότερα: http://goo.gl/eM7ymF)

Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην ημερίδα «Ασφάλεια και Πολιτισμός στο δρόμο»

«Τα τροχαία συμβάντα είναι μια σύγχρονη μάστιγα που επηρεάζει το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία με συνέπειες στην ανάπτυξη του τόπου. Η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επένδυση ζωής που προάγει την κοινωνική ευημερία», αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., Βάσω Δανέλλη – Μυλωνά, προκειμένου να συμμετάσχει σε ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.).(Περισσότερα: http://goo.gl/5TeGBS)

Το Ι.Ο.ΑΣ. μαθαίνει τα μυστικά της κυκλοφοριακής αγωγής  στους μικρούς πρωταθλητές του Ολυμπιακού
Περισσότερα από 220 παιδιά 5 - 15 ετών που συμμετείχαν στα Summer Camps του Ολυμπιακού, εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στις βασικές αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής και της ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες σχετικά με τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά στο δρόμο είναι κρίσιμης σημασίας, αφού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντίδρασής τους όταν πλέον θα είναι ενήλικες.
(Περισσότερα: http://goo.gl/dQPSn6)
Το Ι.Ο.ΑΣ. στο 6o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις»
Δυναμική ήταν η παρουσία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.)  στο   6o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις», που διοργάνωσε η Capital Link με το CSRinGreece τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες επιχειρηματίες, φορείς και ΜΚΟ, έναν πρακτικό και χρηστικό οδηγό ενίσχυσης και χρηματοδότησης των προτάσεών τους, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης επαφών με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων και συνεργασιών.
(Περισσότερα: http://goo.gl/EvkmZt)
Εκπαίδευση για την Οδική Ασφάλεια στο προσωπικό της εταιρίας
Φυσικό Αέριο Αττικής
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής αφιέρωσε ολόκληρη ημέρα στα κεντρικά γραφεία της στη Λυκόβρυση προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το προσωπικό της σε θέματα  προσωπικής ασφάλειας, ασφαλούς οδήγησης, ασφάλειας τεχνικών εργασιών και ελέγχου εργασίας, άξονες που τονίζονται και στους 10 «Χρυσούς Κανόνες Ασφάλειας» της εταιρείας.
Aπό μια τόσο σημαντική εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Ι.Ο.ΑΣ. (Περισσότερα: http://goo.gl/UvNd6L)
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα  Ιούνιο  εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο:
  • 420 μαθητές Π/θμιας εκπαίδευσης
     
  • 1.055 Î•Î½Î®Î»Î¹ÎºÎ¿Î¹ συμπολίτες μας
Μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης:
Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Στρατιωτικού προσωπικού της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών και Σχολής Αλεξιπτωτιστών (Ασπρόπυργος) σε θέματα Οδικής ασφάλειας.
Στις εργασίες του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ με θέμα: «Πρόληψη στην Υγεία με Πρωταγωνιστές τους Δήμους», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Μήλου με το ΕΔΔΥΠΠΥ.
Στο πλαίσιο προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά των Summer Camps των ποδοσφαιρικών ακαδημιών του Ολυμπιακού.
Σε εργαζόμενους Ï„ης πολυεθνικής εταιρίας Japan Tobacco International και των εταιριών Φυσικό Αέριο Αττικής και Meda Pharmaceuticals.
(Περισσότερα: http://goo.gl/Ggo2i9)
Προγραμματίζονται
Το Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια Ελλήνων και ξένων οδηγών που επισκέπτονται τη χώρα μας, αναρτώντας αφίσες στις οθόνες προβολής του αεροδρομίου για όλο το μήνα Αύγουστο, με την υποστήριξη της Interbus.
Καμπάνια ενημέρωσης από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Τροχαία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με τέσσερα τηλεοπτικά και ένα ραδιοφωνικό μήνυμα στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων οδηγών εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και των αυξημένων οδικών μετακινήσεων.
Το Ι.Ο.ΑΣ. μετά την επιτυχημένη 
«Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»  σε νυχτερινά κέντρα της Χαλκίδας (23/7), διοργανώνει την εκδήλωση, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στην Ιτέα.
(Περισσότερα: http://goo.gl/jEy8iO)
Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media
Τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά στους σταθμούς: ΕΡΤ1 αναφορικά με τη 2η  δράση της εκστρατείας Clean Up Safety Day (δείτε την εκπομπή εδώ) και σχετικά με τα χαρακτηριστικά του Έλληνα οδηγού (δείτε την εκπομπή εδώ), ATTICA TV (δείτε την εκπομπή εδώ). Επίσης μίλησε στα ραδιόφωνα ΒΗΜΑ FM, REAL FM, ΑΘΗΝΑ 984, και ΚΑΝΑΛΙ 1 –  90,4 FM για επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την οδική ασφάλεια καθώς και για δράσεις και εκδηλώσεις του Ι.Ο.ΑΣ..
(Περισσότερα: http://goo.gl/7zPN3d)
Το Ι.Ο.ΑΣ. στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction»
Στις 16 και 17 Ιουλίου, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.
Το παρών έδωσαν και εθελοντές του Ινστιτούτου οι οποίοι ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τους επισκέπτες αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια αλλά και υποψήφιους εθελοντές για τη χαρά του να προσφέρεις και να κάνεις τον κόσμο ένα πιο φιλικό μέρος να ζει κανείς.(Περισσότερα: http://goo.gl/OTfXMJ)
Το Ι.Ο.ΑΣ. ενημερώνει το προσωπικό της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα  
Το Ινστιτούτο συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα την πρόληψη τροχαίων συμβάντων και την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε η 110 Πτέρυγα Μάχης, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στρατευσίμων και μόνιμου προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτισε ο διοικητής της μονάδας Σμήναρχος (Ι) Δημήτρης Τσιρογιαννίδης, στέλεχος του Ι.Ο.ΑΣ. πραγματοποίησε Î¿Î¼Î¹Î»Î¯Î± με αντικείμενο τις βασικές αρχές πρόληψης των τροχαίων.
(Περισσότερα: http://goo.gl/gmL29n)
Πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών για να θεσπιστεί η οδική ασφάλεια ως μάθημα στα σχολεία

Σε σωστή βάση βρίσκεται η πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών σχετικά με τη θέσπιση της οδικής ασφάλειας ως μάθημα στα σχολεία.
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε η Ï…φυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο Πρώτο Πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι αναμένεται πολύ σύντομα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να δρομολογηθεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών ούτως ώστε να θεσπισθεί ως μάθημα η οδική ασφάλεια στα σχολεία.
(Περισσότερα: http://goo.gl/FDwBY0)

Ο IRTAD δημοσίευσε την ετήσια έκθεση  με τους δείκτες οδικής ασφάλειας για το 2016
O IRTAD (International Road Traffic and Accident Database), μέλος του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (International Transport Forum (ITF/OECD) δημοσίευσε πρόσφατα την πλήρη ετήσια έκδοση του 2016, η οποία περιλαμβάνει τις βασικές τάσεις και δείκτες οδικής ασφάλειας για το έτος 2014, καθώς και τα προκαταρκτικά δεδομένα για το έτος 2015.
(Περισσότερα: http://goo.gl/9ofCwC)
Το Ι.Ο.ΑΣ. εκπαιδεύει το προσωπικό της εταιρίας Meda Pharmaceuticals   
Με μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των συμμετεχόντων έγινε η βιωματική εκπαίδευση των ανθρώπων της εταιρίας Meda Pharmaceuticals με σκοπό την ενημέρωσή τους σε θέματα οδικής ασφάλειας. Οι εκπαιδευτές του Ινστιτούτου πραγματοποίησαν θεωρητική ομιλία και ακολούθως πρακτική εκπαίδευση, στις εγκαταστάσεις της Motor Press, με τη χρήση της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας. (Περισσότερα: http://goo.gl/ltSI1o)
Facebook
Facebook
Website
Website
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
- Κείμενα Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Δήμητρα Γεωργογιάννη, Μαρία Νιωτάκη,
Κατερίνα Δρανδάκη, Γεωργία Αλεξοπούλου, Άσπα Πίζγα

 
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
 
Copyright © 2016 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences