Copy
Newsletter Ι.Ο.ΑΣ. /  τεύχος 47
     
    ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
View this email in your browser
Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2015
 
Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2015
24 πόλεις Πανελλαδικά ανέλαβαν δράση
30 χώροι διασκέδασης
400 Εθελοντές
Με ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση από τους πολίτες διοργάνωσε και εφέτος το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το βράδυ Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2015. Η δράση αυτή διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 9η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί (δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε εδώ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Λουτράκι, Χίος, Αμύνταιο, Πύργος, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Σέρρες, Ναύπλιο, Άργος, Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Άμφισσα, Κέρκυρα) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 400 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 24 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του«οδηγού της παρέας τους».
(Περισσότερα: http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=6132 )


 
Ι.Ο.ΑΣ. και Ελληνική Αστυνομία ενώνουν τις δυνάμεις τους για ακόμα μεγαλύτερη Οδική Ασφάλεια στους δρόμους της Ελλάδας 
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στις εγκαταστάσεις της στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών στο Χολαργό. 
Η επιμόρφωση περιελάμβανε θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική η οποία αποτελούνταν από βιωματικές διαδραστικές εφαρμογές με χρήση του προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού που το Ινστιτούτο διαθέτει, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν διακριθεί διεθνώς ως καλή πρακτική. Τα σεμινάρια πραγματοποίησαν στελέχη και συνεργάτες του Ινστιτούτου με εξειδίκευση σε θέματα αυτοκίνησης, μηχανολογίας οχημάτων και ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας.
(Περισσότερα: http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=6136 )
Το Ι.Ο.ΑΣ. στην 1η γιορτή ποδηλάτου του Δήμου Καλλιθέας (11/10)
 
Στην εκδήλωση «Καλλιθέα, Πόλη για ποδήλατο» που ήταν αφιερωμένη στη χρήση του ποδηλάτου και για πρώτη φορά διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας συμμετείχε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με πρωτότυπες βιωματικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια. Η εκδήλωση έγινε στην Πλατεία Νερού, στις Τζιτζιφιές στις 11 Οκτωβρίου.
(Περισσότερα: http://goo.gl/S2HvYE )

 
Συμμετοχή της κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά στο 27ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας , (Σπάρτη-Μονεμβασιά, 9-10/10)
 
Στο 27ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (ΕΕΚΠΥ) με θέμα «Πόλεις φιλικές για το παιδί» και στόχο την προάσπιση και η προαγωγή της υγείας του νεαρού πληθυσμού της χώρας, συμμετείχε ως συνδιοργανωτής το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας με την παρουσίαση από την κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά ομιλίας με θέμα «Άνοιξαν τα σχολεία: Κυκλοφοριακή αγωγή για ασφαλείς μαθητές». Στην ομιλία  της η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. παρουσίασε τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών στο δρόμο και στη συνέχεια ανέπτυξε τις δράσεις του Ινστιτούτου για την πρόληψη των τραυματισμών των παιδιών από τροχαία.
(Περισσότερα: http://goo.gl/yEYWFs )
 

Το Ι.Ο.ΑΣ. ενημερώνει το προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (30/11)
 

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), ημερίδα με θέμα την Οδική Ασφάλεια.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) του ΓΕΑ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΑΠΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο και σκοπό είχε την ενημέρωση και διαμόρφωση νοοτροπίας ασφαλούς οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς στο προσωπικό του ΓΕΑ.
Το Ι.Ο.ΑΣ. εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο και εξειδικευμένα στελέχη για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε θέματα οδικής ασφάλειας.
(Περισσότερα: http://goo.gl/aqevYX )
 Î— Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. στο Διεθνές Συνέδριο: «Οδικές Î£Ï…γκρούσεις, Τραυματισμός και Αποκατάσταση» (Ηράκλειο, 22&23/10) 
 

 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ. για την πρόληψη των τραυματισμών από τροχαία είχε την ευκαιρία να αναπτύξει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Κα Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά στην παρουσίαση του Ινστιτούτου στο Διεθνές Συνέδριο  Î¼Îµ τίτλο «Οδικές Î£Ï…γκρούσεις, Τραυματισμός και Αποκατάσταση»  που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας & Οδικής Ασφάλειας (ΕΥΟΑ), του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ-Κρήτης και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Παβία και του Αννόβερο, με την ευκαιρία της λήξης του Ευρωπαϊκού έργου Rehabil-aid
(Περισσότερα: http://goo.gl/0O4IU4 )
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. στηρίζει θεατρική παράσταση με θέμα τους νέους που πέφτουν
καθημερινά θύματα της ασφάλτου
 
Με το θεατρικό έργο για νέους και εφήβους «LIVE LOVE RIDE», ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΚΟΧΥΛΙ, προβάλλει για πρώτη φορά στο θεατρικό κοινό, το τεράστιο κοινωνικό θέμα των νέων που πέφτουν καθημερινά θύματα της ασφάλτου. Κεντρικός στόχος της θεατρικής παράστασης είναι να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους θεατές για το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, να  προτείνει υγιή πρότυπα ασφαλούς οδήγησης και σωστής συμπεριφοράς στους δρόμους, ενισχύοντας την πρόληψη και να μεταδώσει την πραγματικά τραγική διάσταση που κρύβεται πίσω από την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία και τους απρόσωπους αριθμούς.
(Περισσότερα: http://goo.gl/WmReBL )


 
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:  Â«Î Î±Î³ÎºÏŒÏƒÎ¼Î¹Î± Έκθεση για την Οδική Ασφάλεια 2015»
Ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα φτάνει παγκοσμίως τα 1,25 εκατ. ετησίως, πτωτική είναι η τάση στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στην «Παγκόσμια Έκθεση για την Οδική Ασφάλεια 2015» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία παρουσιάστηκε στην αρχή του μήνα στη Γενεύη.
Η φετινή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στοιχεία από 180 χώρες, αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα αυξήθηκε σε 1,25 εκατομμύρια το χρόνο. Όπως διαπιστώνεται, ο ρυθμός θανατηφόρων περιστατικών είναι μεγαλύτερος σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Πτωτικές τάσεις ωστόσο εμφανίζει ο ρυθμός θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, Η έκθεση διαπιστώνει ωστόσο ότι το 18% των τροχαίων περιστατικών στην Ελλάδα είναι θανατηφόρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ (που αφορά στο έτος 2013), ο ρυθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα (αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα εδώ) είναι 9,1, έχοντας σημειώσει υπολογίσιμη πτώση σε σχέση με το 2003.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση στην Ελλάδα παρατηρείται πλημμελής εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην οδική ασφάλεια.
(Περισσότερα: http://goo.gl/5IVvvh )
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα  Οκτώβριο  εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο:
  • 558 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης
     
  • 3.937 Ενήλικοι συμπολίτες μας  
Μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης:
στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας.
σε εργαζόμενους των εταιρειών Αττικές Διαδρομές Α.Ε. και ABB Α.Ε
του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας  ÏƒÎµ θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων.
στo πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ)
στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων της 1ης γιορτής ποδηλάτου του Δήμου Καλλιθέας:  Â«ÎšÎ±Î»Î»Î¹Î¸Î­Î±, Πόλη για ποδήλατο»
(Περισσότερα: http://goo.gl/CtULXP )

 
Προγραμματίζονται
- Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στη επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας των Λεωφορείων Χωρίς Οδηγό  στην πόλη των Τρικάλων ( 10/11 )
- Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ στο "7ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές" με κεντρικό θέμα: "Από την πρωτογενή έρευνα στις καινοτόμες εφαρμογές" που διοργανώνουν το Ι.ΜΕΤ. και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) στην Αθήνα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων" (5 & 6 /11)
- Συμμετοχή στελεχών και παρουσίαση εργασιών του Ι.Ο.ΑΣ. από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου μας στο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας που διοργανώνουν Ï„o Τμήμα Ψυχολογίας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  ÏƒÎµ συνεργασία με τον Κλάδο Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, (19-22/11)
(Περισσότερα:  http://goo.gl/MJUpVs )

 
Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media
- Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά  και στελέχη του Ινστιτούτου μας στους σταθμούς: ΕΡΤ1 - στην εκπομπή: “ΟΝ ΕΡΤ” με παρουσιαστές την κ. Ελένη Χρονά και τον κ. Ανδρέα Ροδίτη (δείτε την εκπομπή εδώ), ΕΡΤ1 – εκπομπή: “ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” με παρουσιαστές την κ. Εμμανουέλα Αργείτη και την κ. Μαρίνα Δεμερτζιάν (δείτε την εκπομπή εδώ), ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣΠαραπολιτικά FM 90,1, SPORT FM 94,6,  Î£Ï„ο Κόκκινο 105,5, Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3, ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4, ΑΘΗΝΑ 984, Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας 96,5fm αναφορικά με την μεγάλη εκδήλωση του Ινστιτούτου μας «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» καθώς και για τις πρόσφατες δράσεις και εκδηλώσεις του Ι.Ο.ΑΣ. στη διάρκεια του Οκτωβρίου όσο και για αυτές που ετοιμάζουμε.
 
- Αναφορές, ρεπορτάζ και άρθρα για τις δράσεις του Ινστιτούτου μας δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο καθώς και σε εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα όπως: BUSINESS TODAY, _DAILY FAX,  CSR WEEK, ESPRESSO, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΤΡΩΝ, _ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΤΡΩΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΘΑΡΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΠΡΩΙΝΗ ΗΛΕΙΑΣ, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΧΑΙΑΣ, κ.α.

- Πολλές όπως πάντα ήταν οι αναρτήσεις και οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συνεργαζόμενους φορείς, εθελοντές και φίλους για τις  δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
 
Σε εξέλιξη  η δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TraSaCu


 
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τraffic Safety Culture (TraSaCu) στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πολιτισμικής προσέγγισης στην έρευνα για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 οργανισμοί από 9 χώρες από Ευρώπη, Η.Π.Α. και Τουρκία.
Το έργο ενώνει εμπειρογνώμονες στον τομέα της μηχανικής και των ανθρωπιστικών επιστημών, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ενιαίο πλαίσιο κουλτούρας οδικής ασφάλειας, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυσης του ερευνητικού έργου των συνεργαζόμενων Οργανισμών μέσω της ανταλλαγής  ερευνητικού προσωπικού.
(Περισσότερα: http://goo.gl/TkYqcq )

 
Έρευνα θεωρεί επικίνδυνη τη χρήση των ψηφιακών βοηθών κατά την οδήγηση

 
Κάποιοι θεωρούν ότι η χρήση ψηφιακών βοηθών όπως οι Google Now, Siri, Cortana δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο κατά την οδήγηση, υποστηρίζοντας πως όλα γίνονται απλά μέσω φωνητικών εντολών. Αυτή την αντίληψη όμως έρχεται να ανατρέψει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία δεν παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια η χρήση όλων των παραπάνω μέσων.
(Περισσότερα: http://goo.gl/9RO5CY )
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. επιμορφώνει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας Î‘ττικές Διαδρομές Α.Ε. σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

 
Σε συνέχεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων του προηγούμενου μήνα το Ι.Ο.ΑΣ. βρέθηκε  στις εγκαταστάσεις της Αττικές Διαδρομές Α.Ε.  ÏƒÏ„ο Κέντρο Ελέγχου και Συντήρησης Αττικής Οδού για να ολοκληρώσει τη βιωματική  εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας για θέματα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων.
(Περισσότερα: http://goo.gl/nOfAOj )

 
Εκπαίδευση για την Οδική Ασφάλεια στο προσωπικό της ΑΒΒ (16/10)
 
Επιμόρφωση στους ανθρώπους της εταιρείας ΑΒΒ σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της Motor Press.
Η επιμόρφωση ξεκίνησε με θεωρητική ομιλία από τον υπεύθυνο της κινητής μονάδας μας κ.Δημήτρη Χατζηδοπαυλάκη και στη συνέχεια έγινε βιωματική εκπαίδευση με πρακτικές εφαρμογές για την Οδική Ασφάλεια μέσω της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. (πρακτική με προσομοιωτές οδήγησης, πρόσκρουσης, ανατροπής κ.λπ.)


 
Facebook
Facebook
Website
Website
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
- Κείμενα: Βαγγέλης Μακρής, Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Δήμητρα Γεωργογιάννη
 
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
 
Copyright © 2015 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences