Copy
Newsletter Ι.Ο.ΑΣ. /  τεύχος 53
     
    ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
View this email in your browser
11η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Ι.Ο.ΑΣ.
Την 11η ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στα γραφεία της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε. Ο.Ε. (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές), η οποία αποτελεί και ιδρυτικό του Μέλος, τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, η Πρόεδρος του  Î™.Ο.ΑΣ. αφού καλωσόρισε τα καινούργια του Μέλη, παρουσίασε τον Απολογισμό για τις δράσεις και τις καμπάνιες που υλοποίησε πάντα με επίκεντρο το όραμά του για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα», ενώ παρουσιάστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός και το Πλάνο Δράσεων του 2016.
(Περισσότερα: http://goo.gl/Qa0vdB )

 
Επίσκεψη του Ι.Ο.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της Volvo στη Σουηδία

Με την ευκαιρία της καθιερωμένης συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), η ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ.  «Πάνος Μυλωνάς»  βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Volvo  στη Σουηδία. 

Εκεί  είχε την ευκαιρία να δει ζωντανά τη λειτουργιά του συστήματος έκτακτης πέδησης σε πραγματικές συνθήκες και να γνωρίσει από κοντά τα καινοτόμα συστήματα που αναπτύσσονται από την εταιρία πάντα με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους χρηστές των οδικών δικτύων.
 (Περισσότερα: http://goo.gl/L4HtSv)

Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην ετήσια συνάντηση και αξιολόγηση του Ερευνητικού προγράμματος Traffic Safety Culture (TraSaCu)
H ετήσια συνάντηση και αξιολόγηση του Ερευνητικού προγράμματος Traffic Safety Culture (TraSaCu), στο οποίο συμμετέχει το Ι.Ο.ΑΣ πραγματοποιήθηκε 26 και 27 Απριλίου στην Βιέννη, στις εγκαταστάσεις του ΚFV (Kuratorium für Verkehrssicherheit), συντονιστή του προγράμματος.
Το Î™Î½ÏƒÏ„ιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»  συμμετείχε με την Πρόεδρό του και το επιστημονικό προσωπικό που εμπλέκεται στο project.
(Περισσότερα: http://goo.gl/h12603 )

 
Την εφαρμογή πλήρους αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων για πραγματικές χρεώσεις, σύμφωνα με τη διανυόμενη απόσταση, νομοθέτησε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ
Την εφαρμογή πλήρους αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων για πραγματικές χρεώσεις, που θα αντιστοιχούν στη διανυόμενη απόσταση, νομοθέτησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Το πλήρες αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων θα αφορά τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων όλων των κατηγοριών. Καθιερώνεται δε με τροπολογία που ψηφίστηκε  Î±Ï€ÏŒ τη Βουλή, με την οποία επίσης απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο.
(Περισσότερα: http://goo.gl/63thbx )
 
Σταθμός ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια από το Ι.Ο.ΑΣ.
στο The Mall Athens
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου που φιλοξενήθηκαν στο The Mall Athens (Μαρούσι) την περίοδο του φετινού Πάσχα, με πολλούς επισκέπτες  Î½Î± προσέρχονται στο σταθμό ενημέρωσης του Ινστιτούτου και να λαμβάνουν προσωπική ενημέρωση για τις σωστές συνήθειες για ασφαλή οδηγική συμπεριφορά και να βιώνουν την εμπειρία για τους πιθανούς κινδύνους κατά την οδήγηση μέσω μέρους των προσομοιωτών του Ι.Ο.ΑΣ.
(Περισσότερα: http://goo.gl/V0BBeS )

 
Αύξηση θυμάτων στα τροχαία ύστερα από 18 χρόνια
Αυξημένα κατά 9 ήταν τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν το 2015, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά, καταδεικνύοντας ότι οι επιδόσεις της χώρας στο θέμα της οδικής ασφάλειας επιδεινώνονται. Η αύξηση του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων και των νεκρών καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από 18 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στοιχεία ήθελαν συνεχή μείωση των τροχαίων και των θυμάτων τους.
 (Περισσότερα: http://goo.gl/e1QbLE )
Εκπαιδευτική ημερίδα για την Κυκλοφοριακή Αγωγή στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ.
Την Τετάρτη 11 Μαΐου το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκε στη Χαλκίδα και συμμετείχε στην εκπαιδευτική ημερίδα για την Κυκλοφοριακή Αγωγή που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας Καλαμπαλίκη και με την υποστήριξη του ΔΟΑΠΠΕΧ.
(Περισσότερα: http://goo.gl/r1lsxC )
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά στην Ημερίδα «Αλκοόλ και Οδήγηση: μια επικίνδυνη σχέση»
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά συμμετείχε στην Ημερίδα «Αλκοόλ και Οδήγηση: μια επικίνδυνη σχέση»  που διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Απριλίου το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων ΟΑΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Στην παρουσίασή της η κυρία Μυλωνά αναφέρθηκε στις σοβαρότατες επιδράσεις από την κατανάλωση αλκοόλ στην αντιληπτική ικανότητα οδηγών και πεζών αλλά και στη σημασία που έχει η εκπαίδευση των παιδιών -ήδη από τα πρώτα χρόνια της ηλικίας τους και μέσα από κατάλληλα γονεϊκά πρότυπα- για τη διαμόρφωση υπεύθυνων ενήλικων οδηγών και την καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας.
(Περισσότερα: http://goo.gl/0dlhqs )
Πρόταση για μια στρατηγική για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) δημοσιοποίησε έγγραφο θέσεων με τίτλο: «Πρόταση για μια στρατηγική για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους της ΕΕ».
Το ETSC συνιστά στην ΕΕ να υιοθετήσει έναν στόχο μείωσης κατά 35% μεταξύ 2014 και 2020 στον αριθμό των σοβαρά τραυματισμένων ανθρώπων.

(Περισσότερα: http://goo.gl/0lnoCy )
 ÎŸÎ»Î¿ÎºÎ»Î·ÏÏŽÎ¸Î·ÎºÎµ ο 2ος
κύκλος της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου  Î‘θηνών
Λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των σχολών για τις διακοπές του Πάσχα, ολοκληρώθηκε το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στους τεταρτοετείς φοιτητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου  Î‘θηνών.
(Περισσότερα: http://goo.gl/8oGmr5 )
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα  Απρίλιο  εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο:
  • 4.515 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης
     
  • 4.098 Ενήλικοι συμπολίτες μας  
Σε εκδήλωση με αντικείμενο την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/βθμιας και Δ/βθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, σε συνεργασία με την  Î‘υτοκινητόδρομος  Αιγαίου και το ΕΚΑΒ Πιερίας
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών
Στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ. με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ)
Σε εργαζόμενους Ï„ων εταιριών Mondelez, και Vodafone
Στo πλαίσιο ημερίδας Î³Î¹Î± την οδική ασφάλεια με θέμα: "Αλκοόλ & Οδήγηση: Μία επικίνδυνη σχέση" που διοργάνωσε η Οργάνωση υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων ΟΑΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

(Περισσότερα: http://goo.gl/nbNKiA)

 
Προγραμματίζονται
  • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις που φέτος ορίστηκε η 10η Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων
  • Σεμινάριο επιμόρφωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους με παραβατική οδική συμπεριφορά, θα πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»  σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών & Πειραιώς στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής (28/5).
  • Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στο 39ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
  • Υλοποίηση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής σε  σχολεία Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας  ÎµÎºÏ€Î±Î¯Î´ÎµÏ…σης.(Περισσότερα: http://goo.gl/iVFs5C)
Η παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στα Media
Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά και στελέχη του Ινστιτούτου μας στους σταθμούς: ΕΡΤ 1 - στην Πρωινή Ζώνη με παρουσιαστές την κ. Ανδριάνα Μαγγανιά και το κ. Γιώργο Δαράκη (δείτε την εκπομπή εδώ), ΑΝΤ 1, MEGA, ΣΚΑΙ,  Action24, ΑΘΗΝΑ 984 FM, SKAI RADIO, EΡΤ 3 (ραδιόφωνο), ΚΑΝΑΛΙ 1, Ράδιο Ενημέρωση 92,2 FM, αναφορικά με θέματα Οδικής Ασφάλειας, την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/βθμιας και Δ/βθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας, την Εκστρατεία καθαρισμού βανδαλισμένων πινακίδων σήμανσης Clean Up - Safety Days  και την ανησυχητική αύξηση των Τροχαίων δυστυχημάτων κατά την Πασχαλινή έξοδο.
(Περισσότερα: http://goo.gl/WfOwSZ )

 
 ÎšÎ±Î¼Ï€Î¬Î½Î¹Î± για την υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης από την Cosmote
«Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό» ήταν το μήνυμα της καμπάνιας της Cosmote, που αποτελεί Μέλος του Ι.Ο.ΑΣ., για την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με την υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Η καμπάνια συνοδεύεται από δυνατό βίντεο και την επιστημονική συμβολή του Ινστιτούτου.
(Περισσότερα: http://goo.gl/astsTX)
Το μοντέλο που προτείνει ο Jean Todt  με αφορμή το ψήφισμα  των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια δράση υπέρ της οδικής ασφάλειας
Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρος της FIA Jean Todt έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας θανάτων στο δρόμο.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη επένδυση δημόσιας πολιτικής η οποία θα είναι πιο κερδοφόρα αν κάνουμε τη σύγκριση των πλεονεκτημάτων της σε σχέση με το κόστος της. Έχουμε ευθύνη να παρέχουμε σε κάθε άτομο σε αυτόν τον πλανήτη ασφαλέστερη κινητικότητα», ανέφερε ο κος Todt.
Ο κος Todt απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος που υποστηρίζει τη συντονισμένη παγκόσμια δράση στον αγώνα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
(Περισσότερα: http://goo.gl/KFXiEW)
«Drive Me London» Το δοκιμαστικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης της Volvo τίθεται σε εφαρμογή στη Μεγ. Βρετανία
Όπως ανακοίνωσε η Volvo Cars, το Λονδίνο θα αποτελέσει την επόμενη πόλη εφαρμογής του φιλόδοξου προγράμματος που στόχο έχει να επιταχύνει την εισαγωγή της αυτόνομης οδήγησης, μιας τεχνολογίας που υπόσχεται να μειώσει δραστικά τα τροχαία δυστυχήματα, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορήσει τους δρόμους, θα βοηθήσει το περιβάλλον και θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο στους οδηγούς
(Περισσότερα: http://goo.gl/C84imw )
Το πλαίσιο για την ασφάλεια των αυτοκινήτων στην Ευρώπη χρειάζεται Â«Î±Î½Î±Î¼ÏŒÏÏ†Ï‰ÏƒÎ·Â»
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενεργό Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) ανακοινώνει στοιχεία από την 30η έκθεση PIN flash
Σύμφωνα με τη νέα αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), Ï€oλύ  Î»Î¯Î³Î¿Î¹ χρήστες του οδικού δικτύου στην Ευρώπη επωφελούνται  από καινοτομίες στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, εξαιτίας  της υπερβολικής εξάρτησης από ένα εθελοντικό πρόγραμμα δοκιμών αντί για τα  ÏÏ…θμιστικά πρότυπα.
Για σχεδόν είκοσι χρόνια, οι αυξήσεις στα επίπεδα ασφαλείας των αυτοκινήτων στην Ευρώπη οφείλονται κυρίως στο εθελοντικό πρόγραμμα Euro NCAP, το οποίο απονέμει βαθμολογία 5 αστέρων στα ασφαλέστερα αυτοκίνητα.

(Περισσότερα:http://goo.gl/DuJFfU)

 
Προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής από το Ι.Ο.ΑΣ. στα παιδιά εργαζομένων της εταιρίας Diageo
Τη Δευτέρα 25/4/2016 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου “Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” και “Ασφαλώς Ποδηλατώ” σε παιδιά εργαζομένων της εταιρίας Diageo.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα προγράμματα. Έντονος ενθουσιασμός υπήρξε από τα παιδιά για το πρακτικό κομμάτι του “Ασφαλώς Ποδηλατώ” που υλοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της εταιρείας με τα ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα του προγράμματος.

(Περισσότερα:http://goo.gl/nTXakt)
Facebook
Facebook
Website
Website
 
- Επιμέλεια & Υλοποίηση Έκδοσης: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
- Κείμενα: Βαγγέλης Μακρής, Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Δήμητρα Γεωργογιάννη, Μαρία Νιωτάκη,
Κατερίνα Δρανδάκη, Γεωργία Αλεξοπούλου, Άσπα Πίζγα

 
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
 
Copyright © 2016 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences