Copy
 
Ι.Ο.ΑΣ. NEWSLETTER ΜΑΡΤΙΟΣ 2014
Newsletter / Μάρτιος 2014 / τεύχος 31
               ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια
Με την πρόταση προς υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να αναλάβουν 10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συνέδεσε τη φετινή Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας (Δυτικής Ελλάδας) το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».
Η κεντρική εκδήλωση της ημέρας μνήμης και δράσης που έχει συνδεθεί με την ημερομηνία απώλειας του Πάνου Μυλωνά (22.3.2004), έγινε όπως κάθε χρόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο, παρουσία της Προέδρου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας κ. Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνά και υποψηφίων που προσήλθαν για να δηλώσουν δημόσια την προσυπογραφή του δεκαλόγου δεσμεύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:http://goo.gl/Qv3sV1

 
Με μεγάλη επιτυχία το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), συνδιοργάνωσαν για 7η συνεχή χρονιά την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρώπη και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας και οι άνθρωποι του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και του Σ.Ε.Σ. βρέθηκαν:
  • την Κυριακή 16/3 στο Άλσος Περιστερίου και στις 17-19/3 στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στο σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου "ΠΕΙΡΑΙΑΣ", όπου φέτος έορτάζονται τα 145 χρόνια λειτουργίας των αστικών σιδηροδρόμων. 

Περισσότερα:http://goo.gl/fKsxNC


                                                            
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην οδική ασφάλεια είναι στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας  που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που υλοποιείται από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και φέτος τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και εκπροσώπων της Ηγεσίας της Τροχαίας και της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπροσώπων εταιρειών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων ενώ παρέστησαν αντιπροσωπείες από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων.

Περισσότερα:http://goo.gl/rWMnsS


 

Στο πλαίσιο του XINIS EDUCATION FESTIVAL 2014 το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας, διοργάνωσε Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας «Μελίνα Μερκούρη» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Δήμο Γλυφάδας, «εγκαινιάζοντας» με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης, ο οποίος εξήρε το έργο του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», αλλά και την πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας να διοργανώσει μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Περισσότερα:http://goo.gl/Dw4x72

 

Μαζική ήταν η συμμετοχή των φίλων του Ινστιτούτου στη ψηφοφορία που διεξήγαγε το Ι.Ο.ΑΣ. στη σελίδα του στο Facebook για να αναδείξουν τις αγαπημένες τους ζωγραφιές μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Μηδέν Τροχαία στις Ισόπεδες Διαβάσεις» που είχαν δημιουργηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) που για την Ελλάδα συνδιοργανώνουν το Ι.Ο.ΑΣ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Περισσότερα:http://goo.gl/o8YyKn


 
 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεξήχθη από την Advanced Quality Services Ltd (AQS) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»   ενημερωτικό  σεμινάριο για το «ISO 39001, Πρότυπο Οδικής Ασφάλειας». Το Ι.Ο.ΑΣ. συνετέλεσε καθοριστικά στη  δημιουργία του προτύπου καθώς η Πρόεδρός του, κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, υπήρξε εμπνευστής του ISO 39001 μετά από σχετική εισήγηση της στο Σουηδικό Οργανισμό για την Οδική Ασφάλεια (Swedish Road Administration).

Περισσότερα:http://goo.gl/Mf5Vnm


 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια βράβευση του Τροχονόμου της χρονιάς καθώς και των εθελοντών του Ινστιτούτου για την προσφορά τους στις δράσεις πρόληψης.
Από την Τροχαία βραβεύτηκαν: για την Αττική ο Αρχιφύλακας Λυρώνης Εμμανουήλ από το Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς και για την περιφέρεια ο Αρχιφύλακας Σκόνδρας Δημήτριος του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας.
Το βραβείο για τη γυναίκα εθελοντή απονεμήθηκε στην κα Μαρία Φουντεδάκη για τη σημαντική της συνεισφορά στη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος του Ινστιτούτου. Το βραβείο του άνδρα εθελοντή, μοιράστηκαν τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας: ο Επισμηναγός Σπύρος Κίτσιος, ο Σμηναγός Αθανάσιος Ταράτσας και ο Επισμηνίας Φώτης Μάραντος.

Περισσότερα:http://goo.gl/8qcDm7

 
 
Συγκινητική ήταν για μία ακόμα φορά η ανταπόκριση πολιτών, νέων στην πλειοψηφία τους ατόμων, που προσήλθαν για αιμοδοσία στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου την Κυριακή 16/3 και στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στο σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου «ΠΕΙΡΑΙΑΣ», τη Δευτέρα 17/3/14 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.
 
Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ., με την αρωγή του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Δήμου Περιστερίου.


Περισσότερα:http://goo.gl/9A4TpT

 
Καλά νέα από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη χάραξη πολιτικής και τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου με στόχο την προαγωγή της οδικής ασφάλειας προωθεί δράσεις ανάπτυξης πλαισίου μηχανογραφικών εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής μέσα από το οποίο θα καταστεί δυνατή η εποπτεία, η απλοποίηση και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση – εξέταση υποψηφίων οδηγών και στην εκπαίδευση - πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας οδηγών.


Περισσότερα:http://goo.gl/VLTgaN
 
 
 
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας διοργάνωσε εκδήλωση με κύρια ομιλήτρια την κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, μέλος του και πρόεδρο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή & Πρότυπα Γονέων».

Περισσότερα:http://goo.gl/mAZLsl

 

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης με την Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων του Γαλατσίου.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο στάδια, ένα θεωρητικό με συζήτηση και παρουσιάσεις στα σχολεία και ένα βιωματικό στο Άλσος Βεΐκου, με χρήση των προσομοιωτών που το Ινστιτούτο έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE for Traffic Safety.
«Ευχαριστούμε θερμά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για την άψογη παρουσίαση του προγράμματος που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας σημαντικές γνώσεις στους μαθητές της πόλης μας», δήλωσε μετά το πέρας των εκπαιδεύσεων ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.

Περισσότερα:http://goo.gl/6jonjk


 
Μάρτιος 2014
 
Δράσεις – Εκπαιδεύσεις από το Ι.Ο.ΑΣ.
 
Κατά το μήνα Μάρτιο εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο:
  • 1222 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
  • 400 μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
  • 200 ενήλικοι συμπολίτες μας
 
Μέσα από προγράμματα που υλοποιήθηκαν: Προς το προσωπικό της εταιρείας 
"Αθηναϊκή  Ζυθοποιία"
σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
 

Και στις σχολικές μονάδες:
5o Νηπ.Ιλίου, 20ο Δημ. Αιγάλεω, 27ο Δημ. Σχολείο Αθηνών, 93 Δημ. Ν.Κόσμου, 1o Δημ. Αγίας Παρασκευής, 69ο Δημ. Αγ. Νικολάου, 138 Νηπ. Αθηνών, 18o Δημ.Αγ.Δημητρίου, Λύκειο_Μεγάρων, 27ο Δημ. Αθηνών, 78 Νηπ.Νέος Κόσμος, 7o Δημ Π. Φαλήρου, 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, 10 Δημ. Ιλίου, 109 Δημ. Οδυσσέας Ελύτης, 3ο Δημ.Μοσχάτου, 67 Νηπ.Αθηνών, 1ο Επαλ Γαλατσίου, 1ο Δημ.Μάνδρας, 2ο Δημ.Μάνδρας, 6o Γυμνάσιο Γαλατσίου, 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου,1ο &2ο Δ.Σ. Μάνδρας, 6o_Γυμνάσιο Γαλατσίου, 135ο Δημ.Σχ. Αθηνών, 26 Δημ. Καλλιθέας, 41ο & 42ο Δημ.Αθηνών, 5 Δημ. Π.Φαλήρου, 8ο Δημ.Πατρών, 8o Δημ. Πετρούπολης & 7ο Δημ. Ιλίου
 
Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ.:
  • «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που στηρίζει η Αττική Οδός – Αττικές Διαδρομές
  • «Κάντο-Σωστά» που στηρίζει η ΑΧΑ-Ασφαλιστική
( Φωτογραφία: Εκπαίδευση  του προσωπικού της εταιρείας  "Αθηναϊκή  Ζυθοποιία"στην Πάτρα )
Προγραμματίζονται
 
  • Συμμετοχή της προέδρου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά στο ETSC’s Main Council Meeting 2014 (Ρώμη, 4 Απριλίου).
  • Συμμετοχή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στη διεθνή εκδήλωση Transport Research Arena 2014. To Ι.Ο.ΑΣ. θα επιδείξει δυο καινοτομικές εφαρμογές για την οδική ασφάλεια στην παράλληλη εκδήλωση Outreach Marketplace. Επιπλέον θα παρουσιαστεί το έργο AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe – for traffic safety) καθώς και το έργο “Use of THUMS Virtual Human Model for Road Safety Education”. το οποίο είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το TOYOTA Fund for Europe. Αποσκοπεί στην δημιουργία εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού για τις επιπτώσεις των τροχαίων με τη χρήση τεχνολογικά εξελιγμένων “virtual crash test dummies”. (Παρίσι, 14-17 Απριλίου).
  • Παρουσία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με τη κινητή μονάδα (mobile NEST) και το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αυτής κατά  τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των Υπουργών Μεταφορών και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας (Ζάππειο, 8 & 9 Μαΐου).
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τα Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ στο Μουσείο Αυτοκινήτου. Με κεντρικό άξονα την πρόληψη και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την οδική συμπεριφορά και την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούν στην οδική ασφάλεια.
Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια της 2ης Ημερίδας Οδικής Ασφάλειας είχε η παρουσία της Προέδρου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κα. Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, η οποία μίλησε για τη σημασία της οδικής συμπεριφοράς και αγωγής μέσω της πολυετούς κοινωνικής δράσης της εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και μέσω της προσωπικής της εμπειρίας.

Περισσότερα: http://goo.gl/2jQBca

 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας θα μπορούσε να ήταν ένας εναλλακτικός τίτλος για την πρωτοποριακή μέθοδο εξ’ αποστάσεως ταυτόχρονης εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια σε Λύκεια της Περιφέρειας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την εταιρεία Microsoft Ελλάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.

Περισσότερα:http://goo.gl/D93EWF


 
 [ Newsletter Staff ]
- Αποδελτίωση & Σύνταξη Κειμένων: Ιωάννα Καραγιαννάκη ( joanna@ioas.gr)
- Σύνταξη & Επιμέλεια Κειμένων: Ευγένιος Πετούμενος ( epetoumenos@ioas.gr )
- Επιμέλεια Παρουσίασης Έκδοσης
: Δημήτρης Λαζαρίδης ( d.lazaridis@ioas.gr )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νεμέσεως 2, Τ.Κ. 112 53, Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150 / Fax : 210 8620007

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Τ.Κ.105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211051 / Fax : 210 3211061

e-mail: info@ioas.gr / website:www.ioas.gr, www.rsi-panosmylonas.gr
Copyright © 2014 Ι.Ο.ΑΣ. "ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ" / ROAD SAFETY INSTITUTE "PANOS MYLONAS", All rights reserved.