Gajda Péter polgármester és a kispesti önkormnányzat hírei

Tisztelt kispestiek!

Az elmúlt hónapok rengeteg bizonytalanságot jelentettek az ország számos településhez, kerületéhez hasonlóan a Kispesti Önkormányzatnak is. Több fontos jogszabályt módosított és fogadott el a parlament, melyek érintik kerületünket is. Átalakult az önkormányzati és a köznevelési törvény is, ezek jelentős feladatokat és forrást vonnak el az önkormányzatoktól.
Az Önkormányzat, a Hivatal, és személy szerint én is mindent megteszünk azért, hogy ezek a mindennapokat érintő komoly változások ne nehezítsék meg még jobban a kerületben lakók életét.
Bízom benne, hogy elektronikus hírlevelünk hasznos információkkal szolgál mindazoknak, akik érdeklődnek a kispesti események iránt, akiket érdekel a kerület sorsa.
Amennyiben a hírlevél olvasását követően kérdése, ötlete, megjegyzése van, kérem keressen meg a gajda@kispest.hu e-mail címen, vagy a 347-4525-ös számon, ahol személyes találkozóra is kérhet időpontot.

 

Gajda Péter
polgármester

Vállalja az iskolák fenntartását az önkormányzat


Kispest Önkormányzata vállalja, hogy a bizonytalanság ellenére is működteti és karbantartja a kerületi iskolákat. Az oktatás szakmai felügyeletét az állam vállalta magára, az intézmények fenntartása, működtetése, karbantartása, a technikai dolgozók bérének biztosítása viszont az önkormányzat feladata marad. Kispest eddig is a költségvetés csaknem 40 százalékát költötte intézményeinek fenntartására, ezért aggodalomra ad okot, hogy ma még nem tudni, hogy ez valójában mibe kerül 2013-tól, és jövőre, a források elosztásánál az önkormányzat mennyi pénzzel gazdálkodik majd. Épülhet a tornacsarnok a Puskásban és a tornaterem az Erkelben. A rendkívüli ülésen egyebek mellett még a Wekerlei Könyvtár költözésének finanszírozásáról is döntöttek a képviselők.
--> Teljes cikk
Az idős kispestieket köszöntötték
 
Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepséget a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat a KMO Művelődési Házban. Az ENSZ először 1991. október 1-jén rendezte meg az Idősek Világnapját azért, hogy a világban középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel, és az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába. Kispest Önkormányzata és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat immár negyedik alkalommal tartottak ünnepséget ebből az alkalomból.
--> Teljes cikk
Mosolygós iskola lett a Vass
 
Október első péntekje a Mosoly Világnapja. Ezen a napon Magyarországon elsőként kapta meg a „Mosolygós Iskola” címet a kispesti Vass Lajos Általános Iskola. Jelszavuk: „Mosolyogni jó!” Ennek szellemében a testi és a lelki egészség harmóniáját szeretnék megteremteni a mindennapi iskolai életben is. Programjukat a nevelők és a szülők is örömmel támogatják. --> Teljes cikk
Zene, tánc, színház a Mihály-napi búcsún
 
Jó hangulatú búcsúval zárta az idei kispesti szabadtéri nagyrendezvények sorát az önkormányzat szombaton: a KMO Művelődési Ház Mihály-napi búcsúja tömegeket vonzott a Templom térre. A Kaszinó udvar népi játszótérré változott, ahol számtalan szórakoztató játékot próbálhattak ki a gyerekek. A templom előtti színpadon a Fabula Bábszínház indította a programot. A bábokat gólyalábasok követték, majd Dani betyár mutatta be, hogyan kell bánni lóval és karikás ostorral. A hortobágyi csikós-életképet a kispesti erőember, Nick Árpád bemutatója követte. A folytatásban beleerősített a zene és a tánc: előbb a Holló együttes zenés műsora szórakoztatta a gyerekeket, majd a világhírű Vujicsics együttes és a Tabán Táncegyüttes varázsolt szerb hangulatot a térre. A Magyar Állami Operaház művészeiből alakult Újborváry Borlovagok Együttes bordalokat, szerelmes és mulató énekeket, népdalokat, történelmi dalokat, operett-, musical- és operarészleteket adott elő. Színpadra lépett a 2008-ban show-tánc világbajnoki címet szerzett HuNKuN DaNCe és az énekes, Mészáros János Elek, a tévés a tehetségkutató győztese. A Mihály-napi búcsút koncert és táncház zárta a Kolompos együttessel.
--> Teljes cikk
Korlátozták a „zenélőautók” hangosító eszköz használatát

A testület módosította helyi rendeletét, amelyben az úgynevezett „csilingelő” autóból való árusítást. Az egyes keretövezetben gyakorolható tevékenységeket szabályozó rendelet módosítása értelmében az ún. „csilingelő” autók csak bizonyos időpontokban használhatnak hangosító eszközt: „Közterületen történő értékesítés, gyűjtés, illetve más cselekmény végzése során hirdető, vagy figyelemfelhívás céljára szolgáló hangosító eszköz használata hétköznaponként és szombaton 8.00-12.00 óra, valamint 16.00-19.30 között engedélyezett. Vasárnap a hangosító eszköz használata 8.00-12.00 óra között engedélyezett.” Egyben az ezektől való eltérést kirívóan közösségellenes magatartásnak minősítették, szabályszegés esetén a Hatósági Iroda jár majd el.
--> Teljes cikk
Díjat kaptak a környezetszépítők
 
A Szebb Kispesti Környezetünkért pályázat díjait 1998 óta ítéli oda az önkormányzat elsősorban fiatalok, illetve intézményeknek, civil szervezeteknek, közösségeknek. A pályázat a fiatalok környezeti nevelését, szemléletformálását célozza, és arra ösztönzi őket, hogy ápolják és védjék a természetes és épített környezetet, így a kerület zöldebb, virágosabb legyen. Az idei 14. díjátadón tizenegy iskola, óvoda, lakóközösség, civil szervezet és intézmény vehetett át elismerést Gajda Péter polgármestertől, Bogó Józsefnétől, a Környezetvédelmi Bizottság elnökétől és Vidra Zoltántól, a Környezetvédelmi Bizottság elnökhelyettesétől. Az ünnepség végén az Arany Óvoda növendékeinek népdalcsokrát hallgathatták meg a résztvevők. --> Teljes cikk
Ünnepeltek a nemzetiségek
 
Nyolc kerületi nemzetiség tartott bemutatót kultúrájából a KMO Művelődési Házban tartott kisebbségi esten. Részt vett a rendezvényen Vinczek György alpolgármester, valamint Szujkó Szilvia önkormányzati képviselő és Mihály András képviselő, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. Méltatva a kispesti nemzetiségek munkáját, az alpolgármester elmondta, milyen sokat tesznek a helyi a nemzetiségi önkormányzatok ezért a barátságért, hiszen a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül motorjai az együttműködéseknek. Hangsúlyozta, minderre a nemzetiségi önkormányzat és a települési önkormányzat is büszke lehet. Köszöntőjét egy a barátságról szóló idézettel fejezte be Vinczek György: „Ne menj előttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom." --> Teljes cikk
Amennyiben a hírlevél olvasását követően kérdése, ötlete, megjegyzése van, kérem keressen meg a gajda@kispest.hu e-mail címen, vagy a 347-4525-ös számon, ahol személyes találkozóra is kérhet időpontot.
Tisztelettel:
Gajda Péter
polgármester
Kövessen a Facebookon is
Copyright © 2012 Budapest Főváros XIX. kerület, Kispest Önkormányzata, Minden jog fenntartva.
Email Marketing Powered by Mailchimp