Copy
Kijk uit met de droogte. Voor je het weet zit er een barst in je gitaar 
Otto Vowinkel Luthier

Droogte


Buiten vriest het. Binnen staat de kachel aan. Let op want voor je het weet zit er een barst in je gitaar. Dat heeft te maken met de relatieve luchtvochtigheid. 

Luchtvochtigheid is het aandeel waterdamp in de lucht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen absolute en relatieve luchtvochtigheid. 

Absolute luchtvochtigheid is de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht en wordt uitgedrukt in gram per kubieke meter (g/m³). 

Relatieve luchtvochtigheid is de verhouding tussen de feitelijke hoeveelheid waterdamp en de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten.  

Wanneer een afgesloten ruimte wordt verwarmd daalt de relatieve luchtvochtigheid. De absolute hoeveelheid vocht in de lucht blijft immers hetzelfde, terwijl warmere lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht.

In het uiterste geval leidt een te lage luchtvochtigheid bij mens en dier tot een droge mond en een zere keel. In gitaren en andere houten instrumenten kunnen scheuren en barsten ontstaan. Houd daarom de luchtvochtigheid goed in de gaten. Gebruik hiervoor een hygrometer. 

Er bestaan digitale en haarhygrometers. Een haarhygrometer moet om de 3 maanden “geijkt” worden: Leg de hygrometer een half uur in een vochtige handdoek en zet daarna met de stelschroef aan de achterkant de meter op 98 %. 

Het beste is om de luchtvochtigheid niet onder de 50% te laten komen. Geeft de hygrometer een lager percentage aan, dan raad ik je aan een goede luchtbevochtiger te kopen. Een die mij zeer goed bevalt is de Venta. Als je wilt kun je die bij mij bestellen.

 

Copyright © 2012 Otto Vowinkel Luthier, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp