Copy
Newsletter TB nr.1 & nr.2 / Martie 2015
View this email in your browser

Proiect pentru controlul tuberculozei în RomâniaLa 8 august 2014, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și organizația LHL International Tuberculosis Foundation din Norvegia au demarat proiectul Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”.

„Importanța implementării acestui program vorbește de la sine. România are cea mai mare incidență a tuberculozei și a tuberculozei multidrog rezistente din Uniunea Europeană. Aproximativ 10.000 de pacienți vor fi testați, iar 1.000 de pacienți vor fi tratați grație sprijinului norvegian în lupta împotriva tuberculozei în România. Este un pas important în eradicarea tuberculozei, atât în această țară cât și în Europa” - Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România.

Cu un buget total de peste 10 milioane Euro proiectul este finanțat în proporție de 85% prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, în cadrul programului Inițiative în domeniul sănătății publice, Operatorul Programului fiind Ministerul Sănătății. 15% din bugetul proiectului reprezintă co-finanțare de la bugetul de stat.

[aflati toate detaliile]
 

S-a finalizat achiziția de echipamente LPA și MGIT, pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei

Diagnosticarea rapidă a unei forme rezistente de tuberculoză este esențială, pentru ca pacientul să beneficieze de cel mai eficient tratament şi să se vindece. Metodele clasice de diagnostic și testare a sensibilităţii la medicamentele antituberculoase pot dura între 21 de zile şi 3 luni.

În tot acest timp, medicii şi pacienţii români trebuie să aştepte pentru a stabili tratamentul pacientului, iar această întârziere este periculoasă și pentru pacient, dar și pentru comunitate, căci un bolnav de tuberculoză care nu se află sub tratament corect este contagios și poate răspândi boala celor apropiați (familie, colegi, prieteni). Pe de altă parte, furnizarea unui tratament neadecvat formei de tuberculoză de care suferă bolnavul poate favoriza dezvoltarea unei forme de TB şi mai rezistentă.

La sfârșitul lunii februarie 2015, a fost finalizată achiziția de echipamente tip LPA si MGIT pentru dotarea rețelei de 8 laboratoare ce vor fi modernizate prin proiect, în vederea diagnosticării rapide a tuberculozei multidrog rezistente.

Pentru 3 echipamente de tip MGIT au fost deja semnate și contractele de furnizare, iar până pe 10 martie acestea vor fi instalate în laboratoarele unităților de pneumoftiziologie din București, Cluj și Bacău. Personalul din laboratoarele în care vor fi instalate echipamentele va fi instruit în tehnicile moderne de diagnosticare. Instruirea se va realiza sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Permițând diagnosticarea TB MDR într-un interval de timp foarte scurt (2 – 48 ore), echipamentele performante achiziționate prin proiect oferă pacienților șansa de a primi imediat tratamentul adevcat formei de TB de care suferă.

[aflati toate detaliile]

Aparatură modernă de diagnosticare a TB MDR/XDR și medicamente antituberculoase de linia aII-a

 
Fondurile necesare implementării proiectului Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, pentru perioada august-decembrie 2014, au fost virate către partenerii români în noiembrie 2014, iar la finalul lunii decembrie 2014 erau deja cheltuite, în proporție de 91%, pe achiziția de medicamente.
[cititi articolul in intregime]

La data de 12 februarie 2015 a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei.

[aflati toate detaliile]

TUBERCULOZA în România - 16.000 de îmbolnăviri și 1.100 de decese anual

Tuberculoza (TB) face, anual, milioane de victime în întreaga lume, din care câteva zeci de mii doar în România. Asta în condițiile în care populația generală doar a auzit de afecțiune și tinde să o considere o problemă eradicată, o boală a secolului trecut.

“Mai există tuberculoză în secolul 21?”
[cititi articolul in intregime]

Instruire pentru întărirea capacității Unității de Asistență Tehnică și Management a PNPSCT

A fost finalizată procedura de achiziționare a serviciilor de organizare a cursurilor de instruire pentru personalul Unității de Asistență Tehnică și Management a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT). Contractul cu furnizorul a fost semnat în luna decembrie 2014 iar în acest moment Fundația Romanian Angel Appeal lucrează la pregătirea sesiunilor de formare.
[cititi articolul in intregime]

Încep cursurile pentru managementul medicamentelor, DOT și educație în prevenirea tuberculozei

Echipa Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pregătește în această perioadă o serie de cursuri destinate atât personalului medical din rețeaua națională de pneumoftiziologie cât și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari.
[aflati toate delaiile]

A fost adoptată Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 - 2020


În a doua parte a lunii februarie 2015 a fost aprobată, prin Hotarare de Guvern, Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creștere a aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
[aflati toate detaliile]
Continutul acestui newsletter nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor newsletter-ului.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați http://www.eeagrants.org, http://www.norwaygrants.ro, http://www.ms.ro
Copyright © 2015 Fundatia Romanian Angel Appeal, All rights reserved.


dezabonare    actualizare date