Copy
View this email in your browser
Kwartaalnieuwsbrief december 2021
Samen werken aan schone energie
In deze nieuwsbrief vind je verschillende onderwerpen die te maken hebben met Energie A16. Heb je vragen over Energie A16 of suggesties voor de nieuwsbrief? Mail dan naar info@energiea16.nl

 

Kort bericht: Fijne feestdagen!
Nog een paar dagen en dan vieren we weer Kerstmis. Namens het projectteam van Energie A16 willen we jullie ondanks de maatregelen hele gezellige feestdagen wensen en een gelukkig en gezond 2022! Tot in het nieuwe jaar!
In deze kwartaalnieuwsbrief:
Stuwende kracht: in gesprek met wethouder Greetje Bos
“Als je de keuze maakt om windmolens te plaatsen in een gebied, hoort daar ook bij dat je iets terugdoet voor de mensen die er wonen”
Elk project kent ‘stuwende krachten’, mensen die op de achtergrond bergen werk verzetten. In deze rubriek gaan we in gesprek met zo’n stuwende kracht van Energie A16: Greetje Bos, wethouder van gemeente Breda met energie in haar portefeuille. Tevens is ze voorzitter van de stuurgroep A16 én voorzitter van de RES Regio West-Brabant. In ons gesprek vertelt ze onder andere over de menselijke maat die ze belangrijk vindt. Lees meer.
Met de wind mee: De Heldenreis van de Traaienaren
“Het begint met een droom
Een aantal jaar geleden begon het verhaal van het Traais Energie Collectief (TEC) met een droom: het realiseren van energievrijstaat Terheijden in 2025. Een droom waar inmiddels 650 leden bij zijn aangesloten. Hoe komt het dat de Traaise aanpak zo succesvol is? Antropoloog Ragnhild Scheifes deed er onderzoek naar en schreef het verslag ‘De Heldenreis van de Traaienaren’. Om andere gemeenten en initiatieven inzicht te geven in de Traaise werkwijze, organiseerde TEC op donderdag 30 september een bijeenkomst. Als Energie A16 waren we erbij en delen vijf inspirerende lessen voor een gedragen initiatief. Lees meer.
Technisch hoogstandje van Enexis Netbeheer
Het elektriciteitsnet, wat is er nodig voor een windpark wordt gebouwd? Om die vraag te beantwoorden gingen we langs bij hoofduitvoerder van de projecten langs de A16, Hans Witte van Enexis Netbeheer. Hij vertelt ons in bovenstaande video over de werkzaamheden die Enexis op dit moment uitvoert om het elektriciteitsnet gereed te maken voor de toekomst.
Zijwind: de tegenstrijdigheid van bomenkap tijdens de bouw van een windpark
"We gaan de gekapte bomen op een andere plek terugplanten. Over een aantal jaar heb je dan dubbele winst voor het klimaat"
Omdat de komst van de windmolens niet door iedereen toegejuicht wordt, is er in deze rubriek ruimte voor een kritische blik. Dit keer gaat het over de tegenstrijdigheid van het kappen van bomen voor het transport en onderhoud van de windmolens. Hoe klimaatvriendelijk is dat eigenlijk? We spreken er over met Maurice Beekhuizen, bouwmanager bij Windpark Streepland van Goede Buren. Lees meer.
Stip op de horizon: de bouw van de windmolens in 2022
“De bouwfase in”
De afgelopen maanden is een aantal ontwikkelaars van windparken langs de A16 van start gegaan met de voorbereidende grondwerkzaamheden, om later de windmolens te kunnen bouwen. Andere ontwikkelaars starten daar komend jaar mee. De windmolens worden dus steeds zichtbaarder in het landschap. In dit artikel blikken we vooruit op de werkzaamheden die in 2022 uitgevoerd worden (onder voorbehoud van planningswijzigingen). Ook vind je via dit artikel linken naar de verschillende projectwebsites van de ontwikkelaars zodat je je op kunt geven voor een nieuwsbrief van een windpark in jouw omgeving, of je meer informatie kunt lezen. Lees meer.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner, als bewoner van het A16-gebied of als geïnteresseerde in Energie A16. Wil je nieuwsbrief niet langer ontvangen? Je kunt je hieronder afmelden.
Website
Email
YouTube
Copyright © 2021 Energie A16, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp