Copy

Nieuwsbericht / Newsletter GPI:

 Nieuwsbrief versie Nederlands    Newsletter English version 

In deze editie:
In deze nieuwsbrief lees je alles over de tweemaandelijkse major release van de GPI van maandag 5 september 2022. Je vindt een overzicht van alle vernieuwingen en kleinere optimalisaties die zijn doorgevoerd voor de kandidaten en bedrijfsbeheerders.
Samenwerking met branches
Deze release staat helemaal in het teken van de voorbereidingen op de GPI 5.0 die gepland staat voor 23 november 2022. We werken hiervoor samen met branches die met de GPI te maken hebben, zoals: Transport & Logistiek Nederland, Cumela|Stigas en Bouwend Nederland. De Waarborgcommissie heeft de branches om input voor praktijkonderwerpen gevraagd en ook is een bijdrage geleverd aan de uitwerking van sommige praktijkonderwerpen.
Nieuw: kies een deelsector voor relevante praktijkonderwerpen
We werken voortdurend aan het vergroten van het gebruikersgemak en de relevantie van de GPI. Vanaf deze release vragen we op verschillende plekken op de GPI-website in welke ‘deelsector’ van de bouw je werkzaam bent. Dat doen we om twee redenen: 
  1. Zo zien we hoe de verschillende deelsectoren zijn vertegenwoordigd. Daarop kunnen we dan later de inhoud van de GPI afstemmen. 
     
  2. Iedere deelsector is gekoppeld aan praktijkonderwerpen die je in de GPI krijgt aangeboden. Dit zorgt ervoor dat je automatisch een voorkeursleerroute krijgt gepresenteerd met onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw werkgebied, meer maatwerk dus. De praktijkonderwerpen worden in de GPI 5.0 gekoppeld. De Waarborgcommissie die de GPI samenstelt, heeft voor tien deelsectoren gekozen, waarvan er één een ‘vrije keuze' is.
Op bovenstaande manier selecteer je de deelsector waarin je het meeste werkt. Onder het vraagteken (tooltip) vind je uitleg over de verschillende deelsectoren. Hieronder zie je welke deelsectoren dit zijn. 
Gebruikersgemak vergroten door slim ‘laden’
De GPI heeft een grote en brede groep gebruikers. We willen dat het volgen van de GPI voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt. Ook als je een minder snelle of stabiele internetverbinding hebt. Daarin is in deze release weer een stap gezet met een slimme oplossing. 

Het afspelen van de filmpjes en vragen gaat nu een stuk sneller. Daar zie je als gebruiker niets van, maar je merkt het wel. Dat komt omdat we vanaf nu, als je een GPI start, niet direct de hele instructie ‘laden’. Dat gebeurt steeds in kleine brokjes van drie relevante filmpjes en vragen. Pas nadat deze drie items zijn gevolgd, worden deze vervangen door drie nieuwe items. We gaan ervan uit dat we hiermee het gebruikersgemak verder vergroten.
 
Security-optimalisaties
We laten de GPI-website regelmatig checken op veiligheid. Zijn alle (persoonlijke) data veilig opgeslagen, kunnen we niet worden gehackt? Omdat de ontwikkelingen op dit gebied nooit stilstaan, zorgen we ervoor dat de gegevens bij ons veilig zijn en de websitebeveiliging altijd up-to-date is. Vaak worden die optimalisaties ook weer meegenomen in een release.
Tweede grote GPI Evaluatie
Drie jaar geleden is onderzoek gedaan naar het effect en de beleving van de GPI (door onderzoeker Arie van As). Daaruit zijn conclusies en aanbevelingen gekomen die voor een groot deel zijn overgenomen. Dit najaar komt er opnieuw een grootschalig onderzoek naar het effect en de beleving van de GPI met als doel om de GPI verder te verbeteren. Er wordt een online enquête gehouden onder de 1.100 Onderschrijvers van de GCVB. Ook zijn er interviews met ongeveer 100 operationele medewerkers op projectlocatie en met opdrachtgevers. De uitkomsten verwachten we eind dit jaar/begin volgend jaar.
Praktijkverhaal GPI ‘De kracht van herhaling’ - Rijkswaterstaat
Dit jaar hebben we verschillende betrokken partijen geïnterviewd over hun ervaringen met de GPI en bouwveiligheid in het algemeen. Deze ‘getuigenissen’ geven een goed beeld hoe de GPI wordt beleefd. Voor de zomervakantie verschenen al twee prakijkverhalen van BAM en Strukton Civiel.

In dit nieuwe, derde praktijkverhaal een interview met Jelmer Bruggeman, adviseur veiligheid bij Rijkswaterstaat.
Lees hier het praktijkverhaal van Rijkswaterstaat
Op zoek naar praktijkverhalen: laat van je horen!
Wil je ook geïnterviewd worden over je ervaringen met de GPI? Neem dan contact op via contact@explainsafe.nl. We zoeken vooral naar constructieve praktijkervaringen. 
Mail naar contact@explainsafe.nl
Gok niet met je veiligheid 
Voor extra bewustwording over veilig werken in de bouw is de campagne ‘Gok niet met je veiligheid! Doe de GPI’ ontwikkeld. Er zijn diverse communicatiemiddelen die je kunt inzetten op de ‘werkvloer’ om GPI te introduceren en het gesprek over veiligheid aan te gaan. Aan de slag? Je vindt de middelen met instructies op onze informatiepagina op de website.
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 Stichting eX:plain, Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze e-mail omdat je betrokken bent bij de GPI. Het is mogelijk dat je deze nieuwsbrief meerdere keren ontvangt omdat je geregistreerd staat als bedrijfsbeheerder en kandidaat.

Ons adres is:
Stichting eX:plain 
Disketteweg 6 | Amersfoort, UT 3821 AR | Nederland

Klik hier voor uitschrijven.