Copy
Jaargang 5, nummer 2

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.Feestelijke presentatie-middag Boerderij-educatie 22 juni a.s.

Wilt u kennismaken met de (nieuwe) educatieboeren-en boerinnen? Weten welke lesprogramma's Boerderij in de kijker biedt? Of wilt u een educatie-boerderij bekijken- en beleven? Kom dan naar de feestelijke presentatiemiddag op 22 juni om 13.30-16.00 uur op de boerderij van Jan en Sylvia Vlooswijk, Boveneind Zuidzijde 61 te Benschop.

Wij vieren die middag tevens ons 10 jarig bestaan, de recente uitrol naar de Utrechtse Waarden en Vianen en de uitbreiding naar groepen 7 en 8. Klik
 hier voor de uitnodiging!

Aanmelden bij: Michelle Poort, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369

Even voorstellen; de nieuwe educatie boeren/boerinnen
---------------------------------------------------------------------

Matté en Sandra Eikelenboom

Wij zijn Matté en Sandra Eikelenboom, we hebben 4 kinderen in de leeftijd van 9,8,6 en 4 jaar en de vijfde is op komst. We hebben in Lopikerkapel een melkveebedrijf met ongeveer honderd melkkoeien en bijbehorend jongvee. In maart 2014 zijn de koeien naar de nieuwe stal gegaan. We hebben een V-stal (soort serre-stal) waarbij de koeien op stro liggen. Voor zieke koeien en koeien in het laatst van de droogstand hebben we een lekker groot strohok. De koeien worden gemolken met een melkrobot. Omdat we stro in de boxen hebben en een dichte vloer, wordt bij ons de urine direct van de mest gescheiden waardoor er geen ammoniakemissie is. De urine loopt gelijk in de kelder en de mest gaat met de stro via een transportketting naar een overdekte opslagplaats voor vaste mest. We hebben ook veel duurzame elementen zoals zonnepanelen en LED verlichting. Het jongvee staat in de oude ligboxenstal en is ook goed toegankelijk.
We hebben toen de stal net af was ook de klassen van onze kinderen op bezoek gehad, dus ook de doelgroep van boerderij in de kijker, ook heb ik een keer kinderen van een scoutinggroep een rondleiding gegeven. We willen graag nog meer kinderen de mogelijkheid geven een kijkje op de boerderij te nemen.

 
Biologische boerderij "Springhoeve" Familie de Wit

Ons familiebedrijf word gerund door Wijnand, Ria, Bart en Dianne en Evertjan. 
In 2015 is er een nieuwe serre stal gebouwd waarin de koeien heel veel ruimte hebben. Vanuit de skybox zijn veel innovaties te zien. De oppervlakte van de stal is 5000 m2 en de wanden kunnen geheel open.
In de zomer lopen de koeien buiten in de wei.
Verder zijn er nog geiten, poezen en een lieve labrador hond. Ook nestelt er jaarlijks een ooievaarspaar.


Wij zijn sinds kort lid van boerderij in de kijker en zetten de deuren open voor schoolklassen voor een educatief programma.  Scholen zijn vanaf schooljaar 2016-2017 welkom om bij ons op de boerderij een belevingsprogramma te komen volgen!
Jan en Sylvia Vlooswijk

Wij zijn Jan en Sylvia Vlooswijk en houden samen met onze (schoon)ouders met passie koeien van het soort Holstein. De koeien worden gemolken met een ware melkrobot en de koeien liggen in een ruime stal op een zacht bed. Diergezondheid staat op ons bedrijf in een heel hoog vaandel. De koeien geven hier per koe dan ook heel veel melk. Wij winnen hiermee prijzen en daar zijn we heel trots op!
Naast de 150 grote en 70 kleine koeien en kalfjes zijn er ook paarden.

Wij ontvangen graag schoolklassen op ons erf om te laten zien hoe wij boeren en onze passie voor ons vak te delen.
Erik en Janneke van der Scheer
 
Wij zijn Erik en Janneke van der Scheer en wij vinden het erg leuk om klassen te ontvangen voor boerderijeducatie. Wij hebben een melkveehouderijbedrijf met 130 zwartbonte koeien met bijbehorend jongvee aan de Lopikerweg oost 74 in Lopik. Bovendien hebben wij op ons bedrijf een moestuin en een aantal hoogstamfruitbomen.
Onze boerderij is gebouwd in 1859. De toenmalige boer heeft het bedrijf overgedaan aan de opa van Janneke. Het bedrijf is nu voor de derde generatie in de familie.
Wij hebben inmiddels proeflessen gegeven en dat is zeer goed bevallen. Het is erg leuk hoe enthousiast kinderen reageren. Wij hebben er dan ook heel veel zin in om de kinderen de boerderijlessen te gaan geven, zodat de kinderen van alles te weten komen over het leven en de dieren op de boerderij. Voor het nieuwe schooljaar 2016-2017 zijn wij officieel een educatieboerderij bij Boerderij in de kijker. Dus zeggen wij: “Graag tot ziens”.

Over Boerderij in de kijker

De vereniging is sinds 2006 actief met boerderij-educatie. Ruim 34 Utrechtse agrarische bedrijven zetten de deuren open voor scholen met een professioneel aanbod voor boerderijeducatie. Kijk op www.boerderijindekijker.nl

Aanmelden lessen schooljaar 2016-2017

Vanaf 1 juni kunnen scholen weer inschrijven voor de najaars en voorjaarslessen. Als u een school bent uit één van de onderstaande gemeenten* dan kunt u zelf een datum kiezen bij een boerderij naar keuze. U gaat naar de site www.boerderijindekijker.nl en zoekt de boerderij van uw keuze op de kaart. Vervolgens kunt u digitaal roosteren door in te loggen op de website: www.nmegids.nl. De code die u nodig heeft om in te loggen ontvangt u van uw Natuur- en milieueducatiecentrum. Kijk voor meer informatie op www.boerderindekijker.nl. 

* gemeente Utrecht, Woerden, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Oudewater, Vianen, Lopik, Nieuwegein, Ijsselstein, Montfoort, Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Leusden en Woudenberg.

Kosten boerderijles
Mede dankzij ZuivelNL kunnen de groepen 7/8 gratis van het programma gebruik maken. Voor de groepen 3, 4, 5 en 6 zijn er dankzij subsidie van de provincie Utrecht en Agenda Vitaal Platteland weer flinke kortingen.

Wist u dat.....

.....We in samenwerking met Bureau BuitenWijs in het nieuwe schooljaar echt gaan beginnen met educatielessen in Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Oudewater, Montfoort, Benschop en Lopik?

.....we dit najaar starten met een mooi nieuw product "Check je melkpak" voor de groepen 7 en 8?.

.....de educatieboeren niet alleen de kinderen veel leren over waar hun voedsel vandaan komt, maar dat ook de ouders/verzorgers vaak zeggen dat zij zoveel geleerd hebben?

.....Boerderij in de kijker dit jaar voor het 10e jaar educatieve boerderijlessen verzorgt?

.....alle leden ook in het nieuwe schooljaar weer klaar staan om schoolklassen te ontvangen?
Hierbij nog een foto van de familie de Wit met de jongste zoon in de serrestal!
Hierboven nog een actie foto van Jan Vlooswijk tijdens zijn proefles die hij heeft gegeven om uiteindelijk gecertificeerd educatieboer te mogen worden.
Bedankt.....

Het is altijd leuk als we na afloop van een boerderijbezoek nog een leuk knutselwerkje krijgen. Soms wordt het zelfs nog wel eens nagestuurd per post.
En nog een stoere foto van Janneke en Erik
Copyright © *|juni 2016|* *|Vereniging Boerderij in de kijker|*, Alle rechten voorbehouden.

Ons postadres is:
Boerderij in de kijker
p/a Achterdijk 31
3981 HA Bunnik
Email Marketing Powered by Mailchimp