Copy
Jaargang 4, nummer 1
Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Nieuwe educatieboerderij in gemeente De Ronde Venen

Martin en Karin Straathof  van stal Kievitshoeve  uit Mijdrecht hebben zich aangesloten bij Boerderij in de kijker.

Het melkveebedrijf annex stal Kievitshoeve (Pensionstal voor paarden) van Martin en Karin Straathof ligt aan de Amstel. De 55 melkkoeien van boer Martin zijn echte ‘knuffeldieren’. Tijdens een bezoek aan de boerderij valt van alles te beleven: kalfjes voeren, koeien knuffelen, een boerderijspeurtocht of op zoek naar slootdiertjes en weidevogels. Martin en Karin vertellen de kinderen graag over het leven op de boerderij. Het is ook mogelijk om met de klas een workshop ‘koe schilderen’ te volgen. Kortom, bij Stal Kievitshoeve valt veel te ontdekken en te beleven

De familie Straathof vervangt een aantal educatieboerderijen uit de Ronde Venen.  Voor schooljaar 2015-2016 zullen weer twee nieuwe agrarische bedrijven aansluiten bij  Boerderij in de kijker. Hierover meer in de volgende editie van de nieuwsbrief.


 

Start voorjaarslessen 2015

Basisscholen uit Utrecht, Woerden, Oudewater, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt, Bunnik, Zeist, Woudenberg, Leusden, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug kunnen zich online aanmelden voor de boerderijlessen via de website: http://www.nmegids.nl/boerderijindekijker/

Digitale roostering van de boerderijlessen in het voorjaar 2015 start 12 januari. Aanmelden kan tot en met 13 februari.  Scholen uit bovengenoemde gemeenten ontvangen een brief van hun NME centrum met de informatie over de roostering waaronder een inlogcode.

De sluitingsdatum voor de digitale roostering geldt niet voor Leusdense scholen. Scholen uit andere gemeenten kunnen zich aanmelden via: info@boerderijindekijker.nl
Klik  hier  voor de contactgegevens van uw NME-centrum.

Wat kost een programma?
Voor scholen uit de gemeenten Utrecht, Woerden, Oudewater, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt, Houten, Zeist, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Leusden zijn er subsidies beschikbaar waardoor er een korting geldt. Klik voor de actuele prijslijst  2015.

Het programma is inclusief leerkrachtenhandleiding en 2 uur durend educatief belevingsprogramma op een agrarisch bedrijf onder professionele begeleiding.

Wist u dat…..
  • elk agrarisch bedrijf is opgeleid om het educatief programma te kunnen uitvoeren op het bedrijf?
  • elk educatiebedrijf voldoet aan de veiligheids- en hygienerichtlijnen zoals voorgeschreven door de overheid?
  • de lesstof aansluit bij de kerndoelen voor het onderwijs? 
  • beide lesthema” De koeien van Boer Jan” (gr. 3,4) en SUPERBOER (gr. 5,6) een uitgebreide leerkrachtenhandleiding heeft met kant en klare lessen ter voorbereiding en verwerking van het boerderijbezoek? 
  • een boerderijbezoek 2 uur duurt?  
  • de agrarische bedrijven die meedoen heel divers zijn.? Er zijn fruittelers, melkveebedrijven, vleesveebedrijven, bedrijven met een kaasmakerij en diverse neventakken zoals huisverkoop, streekproductenverkoop, zorgboerderij, kinderfeestjes, etc.

Bericht van "Nieuw Toutenburg"

In 2013 sloten Marjolein en Wim van Oostrum van zorgboerderij "Nieuw Toutenburg" in Maartensdijk zich aan bij boerderij in de kijker. Marjolein vertelde toen dat zij het bedrijf langzaam wilden opbouwen. In de afgelopen periode is er een potstal voor zoogkoeien en hun kalveren bij de boerderij gebouwd. In de zomer lopen de koeien in natuurgebieden rond Maartensdijk en in de winterperiode staan ze op stal.
 

Het bestuur van BIDK feliciteert Djûke van der Maat

Lid van BIDK Djûke van der Maat uit Bunnik heeft in oktober van het afgelopen jaar de Innovation Prize for Women Farmers gewonnen. De jury was onder de indruk van de duurzaamheid die de basis vormt van het bedrijf. Djûke kreeg de Europese prijs uitgereikt op het COPA-Cogeca-jaarcongres in Brussel. Dertien vrouwen uit diverse EU-landen waren voor de prijs genomineerd.  Van harte Djûke! Lees meer op de website van LTO.

Over Boerderij in de kijker

De vereniging is sinds 2007 actief met boerderij-educatie. Totaal 31 Utrechtse agrarische bedrijven zetten de deuren open voor scholen met een professioneel aanbod voor boerderijeducatie. Kijk op www.boerderijindekijker.nl


Post naar aanleiding van een boerderijbezoek

Djûke van der Maat van Fruit- en zuivelbedrijf "Nieuw Slagmaat" scande alle tekeningen voor deze nieuwsbrief. Djûke ontving ze als bedankje na een bezoek van de kinderen uit groep drie en vier van bso Wereldwijs. Je kunt zien hoe fijn de kinderen het vinden om, ter aanvulling van het lespakket, de boerderij te beleven.
Thea de Graaff kreeg  van de juffrouw en de kinderen, na een bezoek aan haar bedrijf, de volgende bedankjes toegestuurd:

De kinderen en begeleiders hebben het reuze naar hun zin gehad. Bedankt voor de gastvrijheid!

Boerderij in de kijker.

Wij hebben het leuk gehad bij jullie, omdat we een soort speurtocht gedaan hadden. Verspreid over de boerderij gingen we allerlei opdrachten doen.

En andere dingen natuurlijk.

Wij vonden het erg grappig dat we soms in de koeienvlaai stapten!!!

Wij vonden het voeren van de kippen ook heel erg leuk.

De kuikens waren heel erg schattig!!!

We vonden het erg leuk dat er eieren waren!!!

groetjes

Basisschool de Tamboerijn gr 4,5 en juf Janet!!!

 

Herhaling BHV-cursus

Maandag 5 januari was er voor de leden van boerderij in de kijker de jaarlijkse herhaling van de BHV-cursus.
Dit keer werd er weer extra aandacht besteed aan de kinderreanimatie. Ook werd er gesproken over ontruiming bij brand of ontploffingsgevaar, en de huis tuin en keuken ongelukjes werden ook niet vergeten. Na een intensieve ochtend met veel theorie en praktijkoefeningen hebben we het allemaal weer gered om voor een jaar ons BHV-diploma te behalen.

Grappige uitspraken van kinderen

Een jongetje komt met zijn vader de koeienstal in lopen en ziet de gele borstel hangen en zegt:
"Kijk papa hier hebben ze ook een wasstraat".
Copyright © 2015 Boerderij in de Kijker, Alle rechten voorbehouden.

Ons postadres is:
Boerderij in de kijker
p/a Achterdijk 31
3981 HA Bunnik
Email Marketing Powered by Mailchimp