Copy
Jaargang 3, nummer 1
Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Nieuwe educatieboerderijen

Henri en Edith Groothuis van de Corneliahoeve uit Amerongen en Coen en Janneke Overvest uit Doorn hebben zich aangesloten bij Boerderij in de kijker. Zij vervangen de boeren en boerinnen die het afgelopen jaar gestopt zijn met boerderijeducatie in Utrecht-Oost. Lees meer over deze nieuwe boerderijen
 
Op het moment van het verschijnen van de nieuwsbrief is het bestuur van de vereniging in gesprek met een nieuw bedrijf in Papekop.  Dit betekent dat scholen uit de gemeente Oudewater, die zich voor het voorjaar 2014 kunnen aanmelden bij een bedrijf in Woerden, vanaf het nieuwe schooljaar 2014-2015 zich dichterbij kunnen opgeven voor deelname aan boerderijeducatie. Bekijk hier de kaart van de leden die in het voorjaar van 2014 de deuren openen voor een bezoek van een schoolklas.

Helaas zijn er ook een aantal bedrijven opgehouden met het geven van boerderijeducatie; Nelly van Herk uit Loosdrecht, Thea en Theo de Graaff uit Mijdrecht, Maas en Gea Merkens uit Wijk bij Duurstede, Astrid Kester uit Langbroek, Annet Lekkerkerker uit Amerongen en Marjan Baars uit Papekop. Boerderij in de kijker heeft voldoende vervanging bij nieuwe en bestaande leden voor alle scholen die mee willen doen. 

Ook Centrum voor Natuur- en Milieu De Schoolsteeg (Leusden) sluit aan

Per 2014 biedt CNM de Schoolsteeg Boerderij in de kijker aan voor haar scholen. Inschrijven voor deze lessen kan via de aanbodcatalogus op de site van de Schoolsteeg of www.nmegds.nl. Zie hiernaast "Start nieuw seizoen".
Mail voor meer informatie naar Jolanda Zeilmaker: schoolsteeg@leusden.nl

Huisje boompje beestje en BIDK 

In de vorige nieuwsbrief van Boerderij in de kijker heeft u kunnen lezen over opnames die in augustus van vorig jaar waren gemaakt voor de educatieve multimediale tv-serie Huisje boompje beestje (TELEAC, Z@pp, NTR) op de boerderij van Martien Oussoren. Via deze link is het resultaat van de gemaakte opnames te zien. Hoofdrollen in dit populaire kinderprogramma zijn voor Raaf, Fahd Larhzaoui en Carlijn van Ramshorst, de boer, de boerin en de kinderen die komen helpen op de boerderij.
Het wekelijkse programma Huisje Boompje Beestje zet kinderen aan tot zelf onderzoeken en maakt ze enthousiast voor de wereld om hen heen. Het resultaat van de tweedaagse opnames is uitgezonden.
 
Martien Oussoren, één van de leden van de vereniging Boerderij in de kijker, beschreef zijn ervaring. Lees hier het verslag.

Prijswinnaars genoten van educatieboerderij Kemp in Schalkwijk 

De Koning Willem Alexanderschool uit Culemborg mocht in het afgelopen jaar een keer als één van de veertien winnende scholen van een prijsvraag met de hele klas (groep 5) naar de educatieboerderij van de familie Kemp in Schalkwijk. De prijsvraag werd georganiseerd door metdeklasdeboerop.nl.
Tijdens de rondleiding konden de kinderen vanaf de hooizolder de koeien van bovenaf mooi bekijken! Een geweldige belevenis. Zij hebben veel geleerd over waar hun voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt schrijft de leerkracht in een bedankbriefje aan de familie Kemp.

 

Grappige uitspraken van kinderen

'Ik wil ook wel een kalfje mee naar huis om mee te spelen' en 'Ik wist niet dat een koe zoveel eet en drinkt'.

Over Boerderij in de kijker

De vereniging is sinds 2007 actief met boerderij-educatie. Dankzij grote inzet van de leden, NME-ogranisaties en Agrarische Natuurverenigingen zijn we nu op volle sterkte met 34 leden die jaarlijkse circa 12.000 kinderen en 3.000 ouders en leerkrachten kunnen ontvangen met een professioneel aanbod voor boerderijeducatie. Kijk op www.boerderijindekijker.nl

Start nieuw seizoen

In samenwerking met lokale NME centra start Boerderij in de kijker met het volgende seizoen voor basisscholen in dertien gemeenten in de provincie Utrecht. Scholen kunnen zich aanmelden van 13 januari tot 9 februari 2014 via de website:www.nmegids.nl/utrecht. Scholen uit Utrecht kunnen zich aanmelden tot 16 februari 2014. Neem voor meer informatie contact op met het lokale NME-centrum van de gemeente waar de school is gevestigd. Dat kan telefonisch of per e-mail. Meer informatie vindt u op www.boerderijindekijker.nl
Scholen buiten het werkgebied van een NME centrum kunnen zich aanmelden via info@boerderijindekijker.nl

Wat Kost een programma?

Voor scholen uit de gemeenten Utrecht, Woerden, Oudewater, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt, Houten, Zeist, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Leusden zijn er subsidies beschikbaar waardoor er een korting geldt. Klik hier voor de actuele prijslijst.

Scholen uit andere gemeenten betalen € 125,- per groep. Dat is inclusief lesbrief en een professionele boerderijles op een agrarisch bedrijf van circa 2 uur.

Post naar aanleiding van een boerderijbezoek

Soms krijgen boeren een werkstuk, tekeningen of een bedankje na het bezoek. Deze leuke tekening is van Saba van basisschool de Spits uit Utrecht. Na een bezoekje aan de boerderij van familie Versteeg stuurde Daisy een tekening naar hen op. Familie Versteeg heeft een melkveehouderij en hebben ook een kas. De kinderen konden in de kas op de boerderij zien waar zij op school ook in de les mee bezig zijn.  
Copyright © 2014 Boerderij in de Kijker, Alle rechten voorbehouden.

Ons postadres is:
Boerderij in de kijker
p/a Achterdijk 31
3981 HA Bunnik
Email Marketing Powered by Mailchimp