Copy
Don Pullen, Moodymann, Jim Hall, Northern Soul en The Show!
Webversie

Omcirkeld #16

Zo’n jaar waarin je thuis moet blijven leent zich uitstekend voor het schrijven van lange verhalen over muziek. Er is opeens tijd om de platen in je kast in een andere volgorde neer te zetten, ongelezen overzichtswerken of biografieën door te nemen, of complete oeuvres lied voor lied na te luisteren. Een aanleiding voor wat geklets is dan al snel gevonden. Toch aarzelde ik om hiervan in een nieuwe Omcirkeld te berichten. Aandacht vragen voor niet bijzonder nuttig geschrijf leek niet heel zinvol. Nu er aan het einde van het jaar mogelijk meer tijd is, durf ik u hieronder toch op enkele artikelen wijzen.

Don Pullen

Je zou maar jazzpianist zijn en voor je speelden Bud Powell, Thelonious Monk, Art Tatum, Randy Weston, Duke Ellington - om er een paar te noemen. Vrijwel onmogelijk om je te onderscheiden als origineel muzikant.
Lees

Moodymann

Zijn album stond op geen van de 2019-lijstjes, toch stond Sinner in mijn top 3. Ik kwam zijn muziek voor het eerst tegen bij Concerto. Beneden bij de bakken tweedehands en bijna geheel afgeschreven vinyl draaide de jongen achter de balie zijn zelfgetitelde album uit 2014.
Lees

Jim Hall

Jim was oud en heel erg krom. Een paar jaar eerder had hij een operatie aan zijn rug gehad. Als je hem het podium van het BIM-huis op zag schuivelen, zijn lijf moeizaam aan het brein gehoorzamend, gaf je er geen cent voor dat zijn vingers wel zouden luisteren.
Lees

Northern Soul

Het is de vertwijfeling in de stem van Clarence Carter, het jeugdige vuur van Carl Carlton, de elegantie van Maxine Brown. Het is het allemaal net niet, maar naast en met elkaar is het helemaal goed. Amerikaans, muzikanten die het spoor van Tamla/Motown en Atlantic volgden om een hit te scoren. In het thuisland hadden ze weinig succes, het waren vooral de Britten die erop los gingen. Via de havens vermoedelijk het koninkrijk binnengekomen.
Lees

The Show

Met Bas maakte ik zo'n vijftien radioprogramma’s. We mochten tijd vullen op Radio K, een nietige zender opgesteld in een ruimte van de Kattenburgerstraat-studentenflats. Het bereik van de zender ging niet verder dan het basketbalpleintje op het Bijltjespad, de cirkel zal niet groter dan 150 meter zijn geweest.
Lees

Nog meer

Website
© 2020 Bruothron, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp