Copy
In deze nieuwsbrief laten we creaties zien die gemaakt zijn in het atelier van Beleef Het Verleden.

Historische kleding

30 maart 2016
Creaties atelier Beleef Het Verleden - veel jaren '20!

Het jaar 2016 heeft alweer een aantal spectaculaire evenementen erop zitten en daarvoor waren natuurlijk weer nieuwe creaties gewenst. 

In januari werd door collega's een nieuwe editie van Lili Marleen georganiseerd in The Grand Hotel in Amsterdam: een feest in jaren '20 stijl. The Grand Hotel (sinds 1992) is gehuisvest in een voormalig admiraliteitsgebouw en kent een lange geschiedenis sinds de 17e eeuw. In de jaren 1924-1926 kreeg het gebouw, toen fungerend als stadhuis, een nieuwe gevel in de stijl van de Amsterdamse school. In 1926-1928 werd het interieur aangepast. Eén van de hoogtepunten van deze aanpassingen was te bezichtigen tijdens het feest, namelijk de Trouwkamer. Deze kamer is opgeleverd als totaalkunstwerk met meubels en tapijt van A. Grimmon, kroonluchters van Jan Essenloeffel en glas-in-lood ramen en plafond en wandschilderingen van Chris Lebeau. De voorstellingen refereren aan thema's als liefde, huwelijk, gezin en schoonheid. In deze zaal is koningin Beatrix getrouwd. 

Ter voorbereiding op het feest had ik gegoogeld op de locatie en al een aantal afbeeldingen van de zaal gezien. In de jaren '20 en nog meer in de jaren '30 zie je een beweging waarin niet alleen zalen een totaalkunstwerk zijn, maar waar ook de dames die zich in deze zalen begeven proberen in dezelfde grandeur stijl erin te passen en tegelijkertijd eruit te springen. 

Daarom had ik besloten om een bestaande jurk zo aan te passen zodat deze bij de grandeur van de ruimte zou passen, met een vergelijkbare kleurafstemming, zonder weg te vallen tegen de achtergrond. Dat laatste punt was mijn enige zorg bij de outfit, maar uiteindelijk viel dit heel erg mee.

Ik heb ervoor gekozen om een zijden draperie toe te voegen aan de jurk met veren en broches op de schouders en een bijpassende 'headdress' met veren voor op het hoofd. Een vriendin noemde de outfit geschikt voor 'court presentation'. 

Slechts een maand later organiseerden De Pied en Cap en Beleef Het Verleden het eerste officiële evenement van onze nieuwe samenwerking: A Few Days Like No Others. 

Een onderdeel van dit evenement was een bezoek aan Palais Galiera met de tentoonstelling, 'la mode retrouvé' over de garderobe van Comtesse Greffulhe. Een aanrader voor liefhebbers van kostuums uit het Belle Epoque en de Années Folles. En ook Comtesse Greffuhle is een interessant historisch personage om te leren kennen. Een opmerkelijk feitje: de jurk die Comtesse Greffulhe droeg op het huwelijk van haar dochter was ongeveer het enige waar de kranten de volgende dag vol lof over schreven, terwijl ze nauwelijks repten over de dochter in kwestie...

Het begint inmiddels gewoonte te worden om tentoonstellingen in de stijl van de tijd / tentoonstelling te bezoeken. De jurk die ik die dag heb gedragen heb ik niet specifiek voor deze tentoonstelling gemaakt maar meer om een fijne comfortabele jurk te hebben die ik gemakkelijk een hele dag kan dragen. Geïnspireerd door de jaren '40 en met nog een blauwe lap linnen in de kast ben ik een patroon wat ik eerder heb gebruikt gaan aanpassen om op deze creatie met halflange mouwen te komen. De linnen stof draagt heerlijk, al vraagt het wel een hoop strijkwerk. De halslijn wil ik nog een keer overdoen en er een strook stof in mee naaien waardoor de stof minder uitrekt. Je ziet nu, als ik zit, dat de stof iets te ruim valt. Wel echt een heerlijk jurkje wat ik al heel vaak aan heb gehad, ook in het gewone leven. Birthe die naast me zit op de foto, één van de gasten van het weekend, trok ook veel bekijks, zeker tijdens het bezoek aan de tentoonstelling. In maart organiseerden onze Belgische collega's (o.a. Neo Retro en Lady Flo) Bal Rat Mort in het Kursaal in Oostende. Via La Baronne de Paname (bekend van Paris Follies de la Coupole) was ik uitgenodigd om samen met het Parijse showteam het feest op gang te brengen en de ‘beau monde’ te spelen uit de jaren ’20 van The Great Gatsby. Dit feest was volledig uitverkocht met 900 verkochte tickets. Een waar spektakel waarvan de sfeer leuk is vastgelegd in een film-compilatie.

Voor dit feest, en zeker als onderdeel van het showteam, wilde ik weer een nieuwe creatie maken. Dit keer geen aanpassingen aan een al eerder gedragen jurk, maar een compleet nieuw ontwerp. Ik heb me door de volgende jurken laten inspireren:

   
De eerste twee afbeeldingen zijn van jurken uit de late jaren '20, misschien zelf begin jaren '30. Specifiek voor die periode is dat je de vrouwelijke lijn weer terug ziet keren. De derde afbeelding: 'La Belle Dame sans merci' is uit 1921.

De zwartfluwelen jurk (1929) zat al tijden in m'n hoofd en op basis van die afbeelding had ik al zwarte katoenfluweel gekocht en een prachtige zwart/gouden zijde met een ruit-patroon, in dezelfde 'folkloristische' sfeer. Omdat ik geen enkel patroon had wat hierop leek ben ik begonnen met het tekenen van een patroon op m'n mannequin die mijn maten heeft. Dit was de eerste keer dat ik zo aan de slag ben gegaan maar ik vond het erg inspirerend en ben ook wel erg trots dat het uiteindelijk gelukt is om zo een prachtige jurk te maken. Eigenlijk past het best makkelijk aan als je het patroon op de pop spelt, stukjes afknipt en eventueel stukjes bijplakt.  Een proefmodel in stof blijft echter onontbeerlijk omdat een lichaam veel flexibeler is dan een pop. 

Het proefmodel van dunne katoen viel soepel en mooi qua model dus ik hoefde hier nauwelijks iets aan aan te passen. Dikke fluweel gedraagt zich echter heel anders dus ik kon nog niet bepalen of het eindresultaat ook mooi zou worden, maar er zat niks anders op dan te beginnen met knippen. 

De plooien in de jurk van afbeelding 1 (1929) zijn waarschijnlijk verkregen door inrimpeling maar dat kon ik alleen concluderen op basis van de foto, want ik had geen ander bewijs. Door regelmatig tentoonstellingen te bezoeken en jurken uit die tijd te bestuderen krijg je wel een gevoel voor wat aannemelijk is. Hoewel ik eerst heb geprobeerd plooien te leggen heb ik dit later weer uitgehaald en toch de stof ingerimpeld omdat dit een mooier effect gaf. 

Ik was o.a. door de tentoonstelling van Comtesse de Greffuhle geïnspireerd geraakt door draperieën, capes en andere aangezette stukken stof die een jurk grandeur verschaffen. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om zijden stukken stof in de taille in te zetten, naar o.a. het voorbeeld van jurk 2. Hoewel ik de mouwen van jurk 1 geweldig vind, is dit voor een avondjurk aan de warme kant. Tijdens dit feest had ik het ook super warm in m'n fluwelen jurk terwijl een collega ronddanste in een zijden jurkje met rugdecolettée die nergens last van had. 

De bijgemaakte cape heb ik nog niet op een foto staan, maar hierbij het resultaat van de jurk: 

     
De komende maanden staan er weer veel andere historische perioden op de planning: middeleeuwen, 1509 / 17e eeuw / 1700 en Romeinen om begin mei weer terug te keren naar de jaren '20 en '30 tijdens onze tweede evenement: A Few Days Like no Others in Nederland. Je kunt je hiervoor nog opgeven tot 15 april.

 
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
Martine@beleefhetverleden.nl 

unsubscribe from this list    update subscription preferences