Copy
In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken!

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

15 augustus 2016
Beleef Het Verleden
presenteert:
  • A Few Days Like No Others - 23-25 September, Deauville
 
Een terugblik
  • A Few Days Like No Others - Holland 5-8 mei 2016
  • 16 mei Dag van het Kasteel Hofwijck & Oud Wassenaar
  • 10-12 juni Maisons Lafitte - koningin Marie-Therese
  • 18 juni Romeinse beauty bij festival Valkenburg (ZH)
Een vooruitblik
 

A Few Days Like No Others -
23-25 september Deauville

 
De derde editie van A Few Days Like No Others zal gehouden worden in een villa aan zee in Deauville. Het thema is de jaren 1920-1929. De kust van Normandië  ontwikkelde zich vanaf 1860 als badplaats en kent haar glorietijd vooral in de jaren '20 en '30, tijdens de 'années folles'. Het crème de la crème bezocht Deauville: Coco Chanel bracht haar vakanties hier door, de schilders Kees van Dongen, Foujita en hun Parijse vrienden bezochten regelmatig de 'Bar du Soleil'. André Citroën liet een grote villa bouwen en spendeerde veel geld in het casino, net als Harry Selfridge en zijn maîtresses. 
 

Gedurende het weekend gaan we terug naar de tijd van de jaren '20/'30. Kleed je in stijl en ervaar A Few Days Like No Others in goed gezelschap, een prachtige plek, goed eten en gepast entertainment. Er zal live muziek zijn, grammafoonplaten, een murder mysterie op de zaterdagavond en natuurlijk strandplezier in stijl.
 
 

Er zijn nog plaatsen te reserveren in de villa. Geef je op via info@beleefhetverleden.nl .Wil je meer weten over het programma en de kosten bekijk dan onze facebook pagina. Heb je geen facebook, meer informatie is ook te vinden in de PDF op de website. 
 


Een terugblik


A Few Days Like No Others

De tweede editie van A Few Days Like No Others werd georganiseerd in verschillende steden in Nederland. We bezochten Oegstgeest, Leiden, Den Haag en Amsterdam. Hieronder een indruk van deze speciale dagen. 

A Few Days Like No Others - Amsterdam - Scheepvaarthuis


Op de Prins Hendrikkade staat een groot gebouw: het Scheepvaarthuis. Dit gebouw wordt algemeen gezien als het begin van de Amsterdamse School stijl. Het gebouw is ontworpen door Van der Mey en gebouwd tussen 1913 en 1916. Op dat moment gelooft Amsterdam nog in haar belangrijke positie in de scheepvaart en zes rederijen besluiten de krachten te bundelen voor een gezamenlijk hoofdkantoor. De keuze voor de plek is historisch ingegeven: vanuit hier zijn vele zeevaarders hun reizen begonnen en op dat moment komen in de Oostelijk Handelskade ook nog vele schepen aan en vertrekken hiervandaan.

Het gebouw moet macht en grandeur uitstralen. Samen met Piet Kramer en Michel de Klerk gaat Van der Mey aan de slag met moderne materialen en technieken (betonnen skelet) maar ook met veel decoratieve details die gebaseerd zijn op de natuur. Hij gebruikt tweehonderd verschillende steentypen voor de gevel en decoreert ook met allerlei sculpturen.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 42A Few Days Like No Others - Amsterdam 43A Few Days Like No Others - Amsterdam 44

Het scheepvaarthuis is bij oplevering in 1916 een heel modern gebouw, wat lang niet door iedereen mooi wordt gevonden. Er is centrale verwarming aangelegd, een werkende lift en een dakterras zodat het personeel buiten kan lunchen. Mensen die op reis willen kunnen in sfeer en luxe hun reis boeken.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 46A Few Days Like No Others - Amsterdam 53

Door de opkomst van concurrentie met luchtvaart en de Rotterdamse haven als belangrijke plek voor container-overslag staat het gebouw uiteindelijk in 1979 leeg. Het gemeentevervoerbedrijf neemt in 1983 z’n intrek in het scheepvaarthuis totdat ze het in 1998 te koop aanbieden. Dan komt een vastgoedondernemer (Van Eijl) met het plan om er een luxe hotel van te maken. Van Eijl vraagt de architect (Kentie) om een ontwerp te maken dat klassiek is met een authentieke identiteit en alsof het gebouw altijd al een hotel is geweest. Bij de restauratie blijkt de buitenboel veel lichter dan de zwartberoete gevel doet vermoeden. Prachtige geel en oranje / oker tinten komen naar voren. Ook de kozijnen blijken van Javaanse teak hout en door dit enkel te lakken krijgt het gebouw de bijnaam het ‘huis met de gouden ramen’.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 54

Tijdens het weekend A Few Days Like No Others, hadden we in het Scheepvaarthuis een rondleiding met gids en een lunch. De gids had heel veel kennis wat onze groep erg kon waarderen, want daar zitten ook flink wat specialisten tussen. Lunch was een broodje met soep.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 45  A Few Days Like No Others - Amsterdam 47 A Few Days Like No Others - Amsterdam 48

A Few Days Like No Others - Amsterdam 49 A Few Days Like No Others - Amsterdam 50

A Few Days Like No Others - Amsterdam 51 A Few Days Like No Others - Amsterdam 52

De achterkant van het gebouw is nooit afgemaakt, waardoor er nog een ouder woonhuis is blijven staan en waardoor het geheel achter de indruk wekt dat het vollop in verbouwing is.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 55 A Few Days Like No Others - Amsterdam 56

A Few Days Like No Others - Amsterdam - Tuschinski

In Tuschinski hadden we een rondleiding geboekt. Dit begon met een demonstratie van het orgel in de grote zaal. Wat een magische ervaring! We hebben gedanst op muziek van dit originele orgel uit de jaren '20. 

A Few Days Like No Others - Amsterdam 06 A Few Days Like No Others - Amsterdam 07 A Few Days Like No Others - Amsterdam 10

De instrumenten in de orkestbak worden met behulp van verbindingen bediend door het orgel. Een ingenieus systeem! Wil je het orgel in werking zien? Klik dan hier. 

A Few Days Like No Others - Amsterdam 7 A Few Days Like No Others - Amsterdam 08 A Few Days Like No Others - Amsterdam 8 

Het orgel verdwijnt in de coulissen van het theater.

A Few Days Like No Others - Amsterdam 11 A Few Days Like No Others - Amsterdam 12 A Few Days Like No Others - Amsterdam 13

Onze gasten zijn geweldig enthousiast. 

A Few Days Like No Others - Amsterdam 14 A Few Days Like No Others - Amsterdam 15 A Few Days Like No Others - Amsterdam 16  

A Few Days Like No Others - Amsterdam 21 A Few Days Like No Others - Amsterdam 31A Few Days Like No Others - Amsterdam 23A Few Days Like No Others - Amsterdam 24A Few Days Like No Others - Amsterdam 26 A Few Days Like No Others - Amsterdam 27A Few Days Like No Others - Amsterdam 28 A Few Days Like No Others - Amsterdam 29A Few Days Like No Others - Amsterdam 32

A Few Days Like No Others - Amsterdam 37A Few Days Like No Others - Amsterdam 38A Few Days Like No Others - Amsterdam 40

A Few Days Like No Others - Den Haag

In Den Haag begon ons programma in het gemeentemuseum. Het gebouw is ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en werd geopend in 1935. Het was Berlage's laatste grote werk vóór zijn dood in 1934. Tijdens ons verblijf was er een tijdelijke tentoonstelling over o.a. Klimt en Schiele. 
A Few Days Like No Others - Den Haag 01
A Few Days Like No Others - Den Haag 7
A Few Days Like No Others - Den Haag 17 A Few Days Like No Others - Den Haag 28
A Few Days Like No Others - Den Haag 25
A Few Days Like No Others - Den Haag 26
 

A Few Days Like No Others - Oegstgeest & Leiden

Het programma startte luchtig met een bezoek aan de kindervrijmarkt in Oegstgeest terwijl sommige gasten nog moesten arriveren. Later op de ochtend startte het officiële programma in Leiden met een rondleiding door de stad. 

A Few Days Like No Others - Oegstgeest
De Gevers-Deutz Terwee school in Oegstgeest is gebouwd in 1930 in Amsterdamse school stijl

 

Rondleiding door Martine Teunissen

A Few Days Like No Others - Leiden 80 A Few Days Like No Others - Leiden 81 A Few Days Like No Others - Leiden 82 A Few Days Like No Others - Leiden 83 A Few Days Like No Others - Leiden 84 A Few Days Like No Others - Leiden 85 A Few Days Like No Others - Leiden 86 A Few Days Like No Others - Leiden 87 A Few Days Like No Others - Leiden 88 A Few Days Like No Others - Leiden 89 A Few Days Like No Others - Leiden 90 A Few Days Like No Others - Leiden 75

Bioscoop Trianon, Breestraat Leiden

De bioscoop Trianon werd in augustus 1927 geopend. De bioscoop had één grote zaal met balkon met plek voor wel 900 gasten. The interieur werd ontworpen door Jaap Gidding, die ook gewerkt heeft aan het interieur in Tuschinski, namelijk het tapijt in de ontvangsthal. Trianon raakte vervallen maar sinds 1994 worden er restauratiewerken uitgevoerd. De meeste van de originele art deco versieringen zijn verloren gegaan maar de restauratie is wel in de stijl van de jaren '20.

          A Few Days Like No Others - Leiden 14 A Few Days Like No Others - Leiden 15

          A Few Days Like No Others - Leiden 76 A Few Days Like No Others - Leiden 77

A Few Days Like No Others - Leiden 78
 

Onze gasten in Leiden

A Few Days Like No Others - Leiden 08  A Few Days Like No Others - Leiden 21A Few Days Like No Others - Leiden 13 A Few Days Like No Others - Leiden 18 A Few Days Like No Others - Leiden 19 

 

Dag van het Kasteel - Hofwijck

 

Tijdens het Pinksterweekend waren er allerlei activiteiten te doen in het kader van de Dag van het Kasteel. Bij kasteel Hofwijck kon je met een 17ee eeuws personage Oud Hollandse kinderspelen doen: hoepelen, beuningen, kegelen, touwtje springen e.d. Maar ook specerijen determineren en Oud Hollandse bordspelen. 

  

Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar

Met meer dan 1000 bezoekers was de Dag van het Kasteel bij kasteel Oud Wassenaar zeer geslaagd. Meneer Groen van Prinsterer en zijn vrouw Elisabeth ontvingen de gasten in stijl en vertelden over hun leven in het jaar 1851. Voor de gelegenheid was er ook een dansmeester en dansjuf en de 19e eeuwse eigenaren van het kasteel nodigden jong en oud uit op de dansvloer voor een Quadrille Francais.
 

Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 24

Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 08 Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 25 Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 22  Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 10 
 Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 15  Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 16 Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 20  Dag van het Kasteel - Oud Wassenaar 18
  

 

Maisons Lafitte 10-12 juni

Via 'Le Bosquet' was ik gevraagd om Marie Therese te spelen, de koningin van Frankrijk. In het weekend van 10-12 juni lieten we bij kasteel Maison Lafitte 2 dagen lang het verleden herleven aan het hof van Lodewijk XIV.

Maison Lafitte - le bosquet

Ik had de eer om Marie-Thèrese te spelen, de vrouw van Lodewijk XIV. In juni 1660 was ze met veel pracht en praal getrouwd met Lodewijk XIV en naar Frankrijk verhuisd. Daarvoor kende ze alleen het strikte hofleven in Spanje. Opgegroeid met regelmatig de situatie dat ze de enige erfgenaam was van de Spaanse troon (veel kindersterfte onder haar broertjes) en met de wetenschap dat ze een meest zuivere bloedlijn had (in die tijd een belangrijk gegeven dat werd bewerkstelligd door in dezelfde families te trouwen) was ze een zelfbewuste vrouw die ook nog eens echt verliefd werd op haar echtgenoot. Helaas hebben de jaren aan het hof en vooral de vele maîtresses van de koning een hoge tol gevraagd en is Marie-Therèse zeker in de geschiedschrijving enerzijds vergeten en anderzijds negatief beschreven. Ik vond het een eer en uitdaging om haar te presenteren in haar jonge jaren waarin de volle glorie nog tot uiting komt. Ze heeft haar man al het belangrijkste gegeven wat haar taak als koningin is: een mannelijke erfgenaam. En in 1662 is ze zwanger van de tweede.

Maisons_Laffitte_2016_AW_DSC1023_2

Het evenement had veel interessante aspecten voor het publiek:

De aankleedscène van de koning en de koningin.

Le Grand Divertissement Royal 2016, Chantal Droller, Lever de la Reine 01 13443227_1109119792482160_2039834341424490949_o

Evelyne Chrétien Photographie - lever de la reine Thomason Photography Maison lafitte 02

Ik heb een meisje uit het publiek gevraagd mij te helpen met het aangeven van de linten. En een hele schare van meisjes mochten helpen bij het uitzoeken van de juwelen. Ze bleven me de hele dag volgen, hebben de koninklijke sleep gedragen en leerden danspassen aan zodat ze een demonstratie aan de koning en koningin konden geven. Die glunderende gezichtjes vergeet je niet snel. 

 Thomason Photography Maison lafitte 01 13427893_1783099181970265_1849270236802346375_n

Het ochtendgebed

Maison Lafitte, le Bosquet, Het gebed van Marie-Therèse

De kinderen hebben een versje en een liedje voorbereid voor de koningin.

1-20160612-3925#

Demonstraties van de musketiers.

musketiers, le bosquet, maison lafitte 13419036_1108364052557734_3681985830744705471_n

foto marc chaslin2

Het ballet-optreden uitgevoerd door de koning en leden van het hof.

Maisons_Laffitte_2016_AW_DSC1127_2Maisons_Laffitte_2016_AW_DSC1147_2

Maisons_Laffitte_2016_AW_DSC1120_2

Maisons_Laffitte_2016_AW_DSC1155_2

 

 

Festival Valkenburg

 

Op 18 juni werd er in Valkenburg (Zuid-Holland) een evenement georganiseerd vol met Romeinen. Ik was uitgenodigd om de Romeinse beautysalon in het klein te verzorgen. Ondanks de regenbuitjes een erg leuke dag met heel geïnteresseerd publiek. Alle meisjes gingen naar huis met een mooi Romeins kapsel en Romeinse make-up. Dank je Martine van Empel voor de volgende reeks foto’s!

IMG_1909IMG_191613428391_609485922558592_168962356328352701_n IMG_1926 IMG_1917 13433341_609487699225081_1884598957298505335_o

Ik heb de wethouder voor z’n toespraak nog even in een toga gestoken.

13466533_10207207124876731_801055446015691303_n 13482896_609485152558669_5250805298829731819_o

De dochter van de smit heeft een mooie fibula voor me gemaakt. Ze mocht de hele dag één van mijn Romeinse kindertunica’s aan.

13502506_609485352558649_4595141911636732340_o 13458587_609484255892092_7580497816765519158_o

Wachten op de uitslag…                            De winnaar van de kostuumwedstrijd.

13475230_609487895891728_4938528373381648991_o 13466111_609487975891720_4434009723475525202_n  

Deze meiden kwamen steeds terug bij mijn kraam voor nieuwe beauty tips en make-up.

13502721_609487425891775_9115384703319969404_o
 

 

 
 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2015|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp