Copy
In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken!

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

28 september 2015
Beleef Het Verleden
presenteert:

Publieksevenement
  • Vintage Feest - 29 november!
Film en multimedia
  • Kortingscode
Een terugblik
  • Crevecoeur en Auge
  • Cornelis Lely bij het regionaal archief Alkmaar
  • Museumnacht, museum Meermanno
  • Open Monumenten Dagen, Cornelis Lely bezoekt poldermuseum Heerhugowaard
 

Vintage Feest

In november organiseren we weer een nieuw vintage feest in Leiden! Zondagavond 29 november! Voor tickets en meer info klik hier. 


 


Kortingscode Beleef Het Verleden met Lotte


 

Een terugblik

Crevecoeur en Auge

 
Bijna elk jaar doe ik op persoonlijk titel mee aan een evenement in Frankrijk dat is gesitueerd op het landgoed van meneer de Masquérier. Dit jaar was het jaar 1865 met het centrale thema: de reis naar Vietnam. Het was ook het jaar van de ontknoping van de opgravingen naar de schat die mogelijk op het landgoed zou liggen, het vertrek van de avonturierster madame Frigard en vele andere intriges die zich in het huishouden en tussen de genodigden van meneer Masquérier plaatsvonden. Vele scènes en gebeurtenissen waren gebaseerd op het boek 'Les trésors du château de Crèvecoeur-en-Auge', gepubliceerd in 1867 onder de naam: 'Jérôme Baïssas'. Dit lijkt een pseudoniem te zijn voor Madame Le Masquérier, de vrouw van de eigenaar van het kasteel. 

Het was wederom een weekend waarin het publiek een 50-tal historische personages kon ontmoeten: boeren, landarbeiders, avonturiers, personeel en de vrienden en familie van meneer Masquerier. 
Mijn personage was semi-fictief en gebaseerd op de mogelijkheid dat een Nederlandse vrouw (weduwe) een connectie had met deze Franse familie. 
 
 

4 september Cornelis Lely bij het regionaal archief in Alkmaar

Cornelis Lely 01
Cornelis Lely 04

“Kunst tot de Nacht”

4 september 2015 Regionaal Archief Alkmaar

Cornelis Lely bezoekt het Regionaal Archief Alkmaar. Lely heeft als ingenieur bij de Zuiderzeewerken wilde plannen voor de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee. Hij legt zijn plannen uit en peilt de meningen van het publiek.

Fred in de huid van Lely: “Als acteur kwam ik vrijdagavond 4 september 2015 in een warm bad terecht. De ontvangst was hartelijk, het publiek kwam in grote getale naar de lezing van Cornelis Lely en er werden veel vragen gesteld: o.a. wat ik vond van de inpoldering van de Zuiderzee of het ook daadwerkelijk allemaal is uitgevoerd na mijn dood? Veel vragen over Markerwaard, of ik daar begrip voor had, maar ook over mijn privéleven, ’t huwelijk, mijn kinderen en het standbeeld. Kortom het was een mooie avond in het Regionaal Archief Alkmaar. Het was voor mij een grote eer om in de huid te kruipen van ingenieur Cornelis Lely.”

  Cornelis Lely 03  Cornelis Lely 05   Cornelis Lely 08

5 september Museumnacht
 


Romeinse beautysalon

Met een instructie voor het museumpersoneel over Romeinse massages en haarstijlen, en een strigilus, olie en een pot zand, gingen de dames van Meermanno ijverig aan de slag om het publiek onder handen te nemen. Er werden gehele massages verzorgd wat prima pastte binnen het thema: 'Open & Bloot'. Een Romeinse dame van onze kant verzorgde de make-up. 
 


Romeinse kookworkshop


Romeinse kleding te huur

Het publiek van museum Meermanno genoot met volle teugen van het passen van de Romeinse kleding tijdens de museumnacht. Ze stonden er zelfs voor in de rij om op de foto te mogen.

Een mooie foto-rapportage is gemaakt door Richard Hilgeman en is hier te bekijken.

museumnacht kleding

De Romeinen zouden raar opkijken: mannen in vrouwen-tunica’s en palla’s en vrouwen in mannentoga’s. Maar juist omdat er over geschreven is dat dit ‘not done’ was in de Romeinse tijd, weten we dat het wel gebeurde… en nu dus nog steeds.

12 september Cornelis Lely
Cornelis Lely Poldermuseum 03

 

En daar was Lely dan alweer. Dit keer in het Poldermuseum in Heerhugowaard! Met 90 bezoekers (wat voor dit kleine museum een hoog aantal is) en nog een gezellige bruiloft waarvan de gasten ook door Lely werden rondgeleid was het weer een mooie educatieve dag! Lely ging in gesprek over de geschiedenis van Heerhugowaard en de vraag: hoe hou je een polder droog? Hij liet jong en oud meedenken over het fenomeen polder, inpoldering, droogmakerijen, de inzet van molens en stoommachines, gerelateerd aan de collectie van het poldermuseum: het houten model van de stoommachine, de pompen en tekeningen en foto's. 

In de provincie Noord-Holland werden al vanaf de 15e eeuw meren en plassen ingepolderd met behulp van poldermolens. Heerhugowaard was van oorsprong een meer/drasland dat al in 1631 een droogmakerij werd. Het bemalen gebied was wel 3030 hectare groot. 
 

Cornelis Lely Poldermuseum 01Cornelis Lely Poldermuseum 02Cornelis Lely Poldermuseum 03
 

 
 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2015|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp