Copy
In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken!

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

14 januari 2015
Beleef Het Verleden
presenteert:

 
Het nieuwe jaar belooft een mooi jaar te worden met qua historische feesten vooral de nadruk op de jaren '20, art déco en glitter en glamour. Een feest à la Gatsby staat zeker op de lijst. Maar ook een 1920s pyama party! Data volgen snel! 

 

Naast feesten ook een serieuzere noot. Velen van jullie hebben waarschijnlijk de plannen gevolgd voor het Europese project ALIVE (voor meer info klik hier). Hoewel er veel zaken bij de diverse partners veranderd zijn (nog niet te lezen op de site) doen we komende maand een poging om bij het begeerde Erasmus Plus voor ons project financiering aan te vragen.

Ondertussen ben ik ook op een ander niveau bezig het vakgebied van de levende geschiedenis en live interpretation een boost te geven met de ontwikkeling van een online living history academy. Momenteel ben ik bezig met het bouwen van de website en in gesprek met diverse live interpreters (wereldwijd) voor de video-lessen. De planning is dat deze lessen in het najaar van 2016 van start kunnen gaan. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor meer updates. 


Een terugblik
  • Vintage Feest 29 november 
  • Lezing historische kleding Amsterdam, 8 december
  • Archeologiedagen Den Haag, 17 oktober
  • De slag om Grolle 23-25 oktober
Een terugblik

Vintage Feest 29 november 2015
 

Ondanks het weeralarm was het vintage feest in de burcht afgelopen november weer geslaagd! Iets minder mensen dan normaal, maar ontzettend gezellig en de band liet iedereen op de vloer weer swingen. We hadden dit feest een nieuwe dansleraar voor een workshop swing: Josh Albert. Hij heeft een ontzettend leuke workshop verzorgd op redelijk hoog niveau. Dat was voor sommigen even aanpoten maar een mooi resultaat op de vloer! 
  
Daarnaast konden de dames bij Maaike van de Sande een make-up touch up doen! 
Lees meer over haar ervaringen op haar blog: http://floatingindreams.com/2015/12/07/vintage-40s-wartime-chique-look/
 
 
Er is wellicht goed nieuws voor degenen die de zondagavond toch een moeilijke avond vinden. De Burcht heeft aangegeven open te staan om na te denken over de zaterdagavond openstelling voor dit soort feesten, maar dan (mogelijk) in een nieuw jasje. Ik ga binnenkort met ze brainstormen en hou jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen!

Meer foto van het afgelopen feest zijn hier te zien. 

8 december lezing Amsterdam
Op 8 december heb ik voor de Amsterdam Cultuur- Historische Vereniging een lezing verzorgd over historische kostuums in de 18e eeuw met een focus op wat Amsterdammers droegen in die tijd. Een volle zaal met bijna 50 man en veel positieve reacties! 

lezing historisch kostuum"De lezing van vanavond was alles wat we ervan verwacht hadden: interessant, vlot, goede uitleg, mooie kleding, veel beeldmateriaal. Mooi eind van het jaar!"lezing historische kleding (Facebook Geschiedenis A'dam) 


 


"Elk jaar organiseert de
Amsterdam Cultuur Historische Vereniging 19 lezingen en 9 excursies, daarom zijn we altijd op zoek naar interessante sprekers en onderwerpen. Martine werd ons aanbevolen en zonder probleem paste ze haar lezing aan: 18de eeuwse kleding in Amsterdam. De vlotte en boeiende presentatie met veel relevant beeldmateriaal, grote collectie kledingstukken en twee volledige kostuumwisselingen sprak onze leden en bezoekers erg aan. De zaal was al in kerstsfeer, dus dat maakte de feeststemming compleet."

Amsterdam cultuur-historische vereniging
Ann Giraud, programmamaker

        2015-09-06 1

17 oktober Archeologiedagen Den Haag
Op 17 oktober waren de archeologie-dagen in Den Haag, met een echte Romeinse schat vol zilveren munten en armbanden. Baroen en Beleef Het Verleden verzorgden Romeinse activiteiten: het publiek mocht Romeinse kleding passen en leerde van alles over het uiterlijk van Romeinse mannen en vrouwen. Daarnaast kon je Romeins leren vechten. 

2015-10-17-RB-Trefpunt-Archeodagen-(1)


Uitleg over Romeinse kleding en zelf passen.

2015-10-17-RB-Trefpunt-Archeodagen-(2)


Romeins schrijfplankje met was en stilus om mee te schrijven.

2015-10-17-RB-Trefpunt-Archeodagen-(3)Romeinse parfum voor vrouwen èn mannen!

    2015-10-17-RB-Trefpunt-Archeodagen-(16)   2015-10-17-RB-Trefpunt-Archeodagen-(15)

Romeins leren vechten. Speerwerpen en schildpadformatie!

Meer foto's van de archeologiedagen zijn hier te zien. 


En de aanleiding van al deze mooie activiteiten: de vondst van de Romeinse schat vol zilveren munten, armbanden en een grote fibula.

Romeinse schat

23,24,25 oktober Slag om Grolle

Afgelopen weekend stond heel Grolle in het teken van de slag om Grolle, 1627. De stad zat vol met reenactors die de veldslag nadeden en ook was er veel entertainment ingehuurd en historische activiteiten voor het publiek. Bij Beleef Het Verleden kon het publiek drie dagen lang allerlei beroepen uit de 17e eeuw uitproberen die met wolbewerking te maken hadden. En natuurlijk was er ook uitleg over de kleding die met deze technieken gemaakt wordt.

 
 

 
 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2015|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp