Copy
In deze nieuwsbrief laten we creaties zien die gemaakt zijn in het atelier van Beleef Het Verleden.

Historische kleding

29 januari 2016
Creaties atelier Beleef Het Verleden

In de vorige nieuwsbrief heb ik jullie beloofd om de jaren '30 jurk te beschrijven die toen nog in de maak was en een huik uit de 17e eeuw. De vintage jurk is af, maar de huik is nog even blijven liggen omdat er tussendoor nog een feest kwam met als thema: 'The French Rag', Du Boudoir à l'Alcove, Les Maisons Closes'. Hiervoor heb ik een jaren '20 négligée gemaakt. Bovendien stonden november en december helemaal in het thema van allerlei vintage feesten en activiteiten dus de garderobe moest ook nog even op sommige punten wat extra's krijgen. 

               

Allereerst de jurk uit de jaren '30. Van een vriendin had ik het modeblad 'Beierse mode' uit 1937 geleend. Specifiek voor deze periode zijn de 'pof' mouwen die bij de schouders wat hoger staan. 

                                   
Hoewel de jaren '30 gekenmerkt worden door een grote economische depressie was het ook een periode van industriële ontwikkeling waarbij op kledinggebied nieuwe stoffen, materialen, printtechnieken en sluitingen de mode beïnvloeden. Zo werd de rits bijvoorbeeld steeds meer toegepast en de stof 'rayon', vroeger aangeduid als 'kunstzijde', tegenwoordig vaker als 'viscose'. Rayon is een kunstmatig vervaardigde vezel maar wel uit natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld uit houtpulp. Rayon / kunstzijde moet niet verward worden met de moderne synthetische stoffen. Het voordeel aan rayon was dat het veel makkelijker te wassen is dan zijde en het werd dus enthousiast gebruikt door ontwerpers en gekocht door o.a. huisvrouwen. Echte zijde bleef natuurlijk het meest chique, maar kreeg ook concurrentie van katoen en wol (jersey) in de toepassing van vrouwenkleding (eerder vooral voor mannen). Coco Chanel maakte o.a. dames-pakken hiervan. De rits was in 1893 al uitgevonden maar werd vooral toegepast in schoenen. Pas in de jaren '30 wordt de rits op grote schaal toegepast in de kledingindustrie. 

De stof die ik voor deze jurk heb gebruikt is een bedrukte zijde met twee verschillende motieven. Een bloemenmotief en een motief met meer geometrische lijnen. Qua materiaalkeuze dus een klassieke keuze, maar ik ben de laatste tijd nou eenmaal heel erg gesteld geraakt op zijden stoffen en daarnaast heb ik nog geen adresje waar ik vintage rayon stoffen kan kopen. 

                           


De jaren '30 staan bekend om de jurken die bias-geknipt zijn, dus schuin uit de stof. Het patroon uit 1937 gaf echter een duidelijke rechte stofrichting aan, wat het voor mij makkelijker maakte om de daadwerkelijk benodigde patroondelen eruit te halen met de verschillende prints zo geplaatst dat het mooi uitkwam. Werken met motieven is altijd lastiger dan met effen stoffen maar je kunt er de mooiste creaties mee maken. 

Ik ben begonnen met het maken van een katoenen proefjurk die als voering kon dienen voor de uiteindelijke jurk. 

De halslijn heeft voor wat problemen gezorgd. Op de manier die in het patroon werd aangegeven viel het niet mooi op mijn lijf. Na wat advies inwinnen bij een vriendin heb ik ervoor gekozen om een beleg te maken wat omgeslagen kan worden zodat de stof die eigenlijk tussen de borsten te veel zat kon worden weggewerkt. In een later stadium kon dit toch met knoopjes worden opgelost wat veel lijkt op het oorspronkelijke plan. 

                             


Ik was erg blij met het puntje op de rug en hoe het patroon met de geometrische lijnen uitkwam, maar had geen rekening gehouden met de riem die dat leuke puntje op de rug weer ging bedekken. 
          

Toch staat de voorkant mooier met riem, en hoort dat er in de jaren '30 toch ook wel echt bij, dus de keuze was snel gemaakt. Dit is nog met het halsje omgevouwen. Later heb ik dit toch aangepast met knopen. 

      

Zie hier het resultaat:

                 

En dan het volgende vintage item: de jaren '20 négligée. Aangezien het een feest in Parijs betrof waarbij we eerst uit eten zouden gaan in La Coupole wilde ik een type négligée wat ook 'en public' gedragen kan worden. Ik kwam patronen tegen met hetzelfde model als négligée en als zomerjurk. Women's wear of the 1920s heeft ditzelfde model als zomerjurk staan: '1923, white cotten voile summer afternoon dress', ook, 'kimono-style' genoemd. Hieronder het patroon wat ik op internet vond. Erg leuk hieraan vond ik de opmerking dat als je het als cadeau wil geven je moet nadenken over de kleuren van de slaapkamer van degene aan wie je het geeft. Ik ben met m'n zijden stoffen m'n eigen slaapkamer ingegaan en vond een aubergine-kleur het beste erbij passen. Uiteindelijk heb ik de négligée alleen tijdens het feest gedragen en heb ik toch een andere jurk in het restaurant aangedaan. 

                

Het patroon is super simpel. Het enige lastige voor mij was dat ik eerst de jurk uit zijde had gemaakt en omdat hij toch wel erg doorscheen, er uiteindelijk een hele dunne katoenen voering in heb gemaakt die onzichtbaar is, dus kleiner en met een ander zelf getekend patroon. Je kunt dit niet op alle punten vastzetten, dus ik moest goed kijken dat het de natuurlijke mooie val van de zijde niet in de weg zou gaan zitten. Uiteindelijk is dat best aardig gelukt. 

                 

Het bleek ook een heerlijke outfit voor de vroege ochtend van nieuwjaarsdag / late oudejaarsavond. Het is echt een jurk die je huid streelt en heerlijk zit. 

 
                                                     

Hoewel de 17e eeuwse huik nog niet af is, heb ik wel een hoedje gevilt en heb ik een uitprobeersel met een Franse wollen beret gemaakt. Ik vind zelf het model 'kattenoortjes' het leukste, dus die versie ga ik binnenkort maken. Dan kan de beret weer gewoon normaal worden gedragen. Ik mis hem wel en bovendien geeft het niet het gewenste effect. Het bovenste stuk moet een echt hoedje zijn, verstevigd met beenderlijm. 


De vergelijking met een burka is niet te missen. Ik heb echter nog geen reacties van publiek gehad die die vergelijking openlijk hebben gemaakt. 

 

 


 

   
   
 

Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
Martine@beleefhetverleden.nl 

unsubscribe from this list    update subscription preferences