Copy

20 februari 2016: Het weekbericht van weblog iBerthy'Living in Thailand' heeft ook nieuwe artikelen op de startpagina.

benz-oldSomdet Phra Maha Ratchamangalacharn de hoogste monnik in Thailand wordt verdacht van, ondermeer, belasting fraude. Hij bezit bovenstaande peperdure oldtimer Benz en deze auto is in onderdelen naar Thailand ingevoerd om zo een hoge import belasting te ontlopen. Steeds meer monniken komen in Thailand onder vuur.

De smog in de provincies Chiang Mai, Lampang, Lamphun en Prae is nogal schadelijk voor de gezondheid, zegt het Disaster Prevention and Mitigation Department (DPMD).  De concentratie fijn stof is er gestegen boven het veiligheidsniveau van 120 microgram per kubieke meter (ug/cu m)

Tientallen monniken zijn in Bangkok de straat opgegaan om te protesteren tegen wat zij noemen de inmenging van de staat in religieuze kwesties. De Thaise junta probeert sinds 2014 een eind te maken aan een decennium van politiek geweld waarbij ook monniken zijn betrokken. Al jaren zijn Thaise monniken verwikkeld in schandalen met seks, drugs, macht en geld. Op dit moment is een strijd gaande tussen voor-en tegenstanders van een negentigjarige abt die kandidaat staat voor de hoogste post in het Thais boeddhisme. De man wordt verdacht van belasting-zwendel met betrekking tot dure auto’s. Critici zeggen dat het gevecht om de macht een uiting is van de diep gewortelde crisis binnen het Thais buddhisme, met schandalen over weelderige levensstijl, seksuele uitspattingen, drugs en oneerbaar gedrag die de reputatie van het boeddhisme in Thailand hebben aangetast.

Leicester
De Engelse voetbalclub Leicester City ontsnapte vorig seizoen maar net aan degradatie, thans zijn zij koploper en kampioenskandidaat.  Dit wordt voor een deel toegeschreven aan de invloed van Thaise buddhistische monniken.  Hierdoor is er een eind gekomen is aan een lange periode van degradatie en een neerwaartse spiraal. De Thaise monniken hebben met hun rituelen voor een nieuw karmisch evenwicht in het team gezorgd. De club is eigendom van een steenrijke Thaise zakenman.

 Strawberry Fields Forever van the Beatles, Strawberry Fields verwijst naar de tuin in Liverpool waarin John Lennon als kind speelde. Aardbeien, niet direct een produkt dat je in tropisch Thailand zult verwachten. Ze worden dan ook pas sinds de jaren 70 in Thailand geteeld en kunnen slechts verbouwd worden in de koele bergen van het noorden, doorgaans door bergvolkeren zoals de Hmong. Voor dit doosje met een halve kilo betaalden we 55 baht. En zijn ze dan ook lekker? Ja deze smaken zeer goed, al haalt het toch niet de Nederlandse kwaliteit. Ze zijn wat stugger en wat minder zoet.

Watermeloen (in het Thai Taeng Mo), rood en geel. In februari is het fruit van het seizoen en overal langs de weg te koop voor 10 baht per kilo. Veel watermeloenen komen uit Sukhothai, dat zijn de lekkerste en daar kost de meloen 5 baht per kilo. Meloen is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Watermeloenen zijn niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond.  Lees verder onderaan de ‘Fruit pagina’.  

goodmorning-chiangmaiGood Morning Thailand.
De rijst is van de velden, maar geen nieuwe aanplant op deze plantage, wellicht omdat er watertekort dreigt en een nieuwe oogst zal mislukken.

Toegevoegd een pagina over Vietnam. 

Er is een nieuwe pagina over koninklijke familie toegevoegd met het laatste nieuws over de gezondheid van de koning.

Makha Bucha Day op 22 februari, is een belangrijke Buddhistische dag. Op de Buddhistische feestdagen mag geen alcohol verkocht worden. De meeste bars blijven dicht. Zelf alcohol meenemen naar een restaurant, dat kan wel, maar de Thai zelf zullen het niet zo snel doen. 

Op de nieuwspagina  staan 10-tallen nieuws-feiten met links naar de originele berichten. Deze nieuwspagina wordt dagelijks meerdere malen bijgewerkt. Bij ‘breaking news‘ verschijnt er per direct een extra bericht.

Op Flickr staat de grote Thailand foto-serie.
iBerthy op Instagram.
Facebook pagina iBerthy.
Het weerbericht.
De prijs van het Thaise goud.
De wisselkoers van de Thaise Baht en valuta calculator.

Copyright © 2015  iBerthy.nl, All rights reserved.
Our mailing address is:
Berthy@outlook.com