Copy

Netwerk Begrijpelijke Communicatie 

In deze nieuwsbrief:
  • Pictogrammen begrijpelijker dan tekst?
  • Corona in begrijpelijke taal
  • Inspiratiesessie overheidscommunicatie
  • Nieuw: NOS Nieuws van de Week
  • De dag van de begrijpelijke communicatie
  • Volgende bijeenkomst 24 november: Meld je aan!
  • Word ook lid van onze WhatsAppgroep

Pictogrammen begrijpelijker dan tekst?

Pictogrammen worden vaak ingezet zodat iedereen de informatie kan begrijpen. Ook mensen die een andere taal dan het Nederlands spreken. Maar zijn pictogrammen inderdaad begrijpelijker dan geschreven tekst? Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Taalunie blijkt dit niet altijd zo te zijn. Benieuwd naar hoe dit zit en waar op gelet moet worden? Klik hier voor een samenvatting van het onderzoek en klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Op 9 november 2021 schoven de onderzoekers en pictogramontwerpers aan bij een talkshow om interessante en opvallende resultaten te bespreken. Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Corona in begrijpelijke taal

Zeker in coronatijd is er behoefte aan begrijpelijke informatie. Verschillende organisaties hebben materiaal gemaakt om informatie over corona voor iedereen toegankelijk te maken. Stichting Lezen en Schrijven heeft deze video’s en ander (beeld)materiaal verzameld in een lijst. Klik hier om de lijst te bekijken. Handig om er af en toe eens bij te pakken!

Inspiratiesessie overheidscommunicatie

Stichting ABC en Stichting Lezen en Schrijven organiseren in 2021 voor elke provincie een online inspiratiesessie (bijeenkomst) over toegankelijke en begrijpelijke overheidscommunicatie. Op donderdag 16 december 2021 is de laatste provincie aan de beurt: Zuid-Holland. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Nieuw: NOS Nieuws van de Week

Deze maand is NOS begonnen met iets nieuws: het NOS Nieuws van de Week. Elke week worden drie onderwerpen uit het nieuws besproken in video’s van maximaal 10 minuten. De video’s zijn bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven (in het Nederlands). Het nieuws wordt dus in begrijpelijke taal verteld, zodat iedereen het nieuws kan volgen. Het gaat nog om een test, dus de afleveringen worden niet uitgezonden op televisie. Wel zijn uitzendingen alvast op het YouTube-kanaal te bekijken. Klik hier voor het Youtube kanaal. Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van dit project en om mee te denken over hoe het verbeterd kan worden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

De dag van de begrijpelijke communicatie

Hij komt er weer aan! De dag van de begrijpelijke communicatie op dinsdag 8 maart 2022. Wat we die dag gaan doen, bepalen we samen. Heb je leuke ideeën, ben je op zoek naar bepaalde kennis over begrijpelijke communicatie of wil je zelf wat vertellen? Mail ons je ideeën op begrijpelijkecommunicatie@gmail.com.

Het is ook mogelijk om je vast in te schrijven voor deze dag. Dat kan je doen via de knop hieronder. 


Schrijf je hier in voor 8 maart

Volgende bijeenkomst op 24 november 2021

Ben jij geïnteresseerd in begrijpelijke communicatie? Vind jij het ook belangrijk dat iedereen elkaar beter gaat begrijpen? Schrijf je dan in voor de volgende bijeenkomst van het Netwerk Begrijpelijke Communicatie op woensdag 24 november.

Met het netwerk komen we één keer in de zes weken online bij elkaar.

Elke keer als we samenkomen, doen we drie dingen:
1. We delen kennis met elkaar: wat is er nieuw?
2. We signaleren nieuwe onderwerpen: waar is begrijpelijke communicatie nodig?
3. We komen in actie: samen werken we aan nieuwe onderwerpen.

Meedoen kan door je hier in te schrijven. Zien we jou op 24 november?

Word ook lid van onze WhatsAppgroep
Email
Website
Copyright © 2021 Begrijpelijke Communicatie, All rights reserved.

Het netwerk wordt aangestuurd door Sanne van der Hagen. Deze nieuwsbrief verschijnt elke zes weken.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Begrijpelijke Communicatie · Kinksstraat 34 · Lent, Ge 6663 HG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp