Copy
Nieuwsbrief De Luthiers - December 2016

De Stapel

december 2016

Voorstraat 13, Dordrecht
T 078-6313390
www.deluthiers.nl

 

Stapel, soundpost, l’anima,  âme...
de ziel van een strijkinstrument

 

▶ Atelier nieuws

30 jaar > 1500 instrumenten > 2 generaties huurders

In de afgelopen 30 jaar hebben we meer dan 1500 instrumenten verhuurd. Violen, cello’s, altviolen en contrabassen; bij De Luthiers hebben we ze dan ook in alle maten, óók voor de allerkleinsten. Het is leuk te zien dat veel huurders van toen, nu met hun eigen kinderen langskomen voor een instrument.
 
Een van de huurders is Sam van der Hum. In 1990 kwam hij als 7-jarige jongen bij Lucienne voor een ¼ viool. Inmiddels is hij vader van drie dochters en frontman-met-viool van de band Scotch. Op Koningsdag 2015 speelde hij met Scotch voor het koninklijk paar op de door Lucienne gemaakte Amalia-viool – een geschenk voor koningin Máxima. Sams oudste dochter, Louise (8), treedt nu in haar vaders muzikale voetsporen en huurt haar viool ook bij de Luthiers. En de lessen, die krijgt Louise van haar vader.

Twee nieuwe gitaren naar eigen ontwerp

In 2007 tekende en bouwde Wout een nieuw gitaarmodel: een eigen ontwerp ‘asymmetrische archtop’, een jazzgitaar, afgeleid van de vroege door Lloyd Loar ontworpen Gibson L5-jazzgitaren uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De eenvoud, het formaat en daarmee de volmaaktheid van die gitaren waren een inspiratiebron bij de ontwikkeling van het eigen model. De outline van de klankkast is asymmetrisch om ergonomische redenen. Het draagt bij aan een comfortabele bespeelbaarheid van de gitaar. De ontwerptekening liet hij vastleggen bij de notaris. Eenmaal klaar werd het instrument meteen verkocht.
 
Door de vele opdrachten en restauratiewerkzaamheden kwam Wout er daarna niet aan toe om weer zo’n model te maken. Tot afgelopen jaar. Tussen de bedrijven door maakte hij twee nieuwe gitaren. ‘Vrij werk’, zoals hij het noemt. De ene gitaar is gemaakt van mahonie en kunstschildpad, de andere van esdoorn en mirte. Beide instrumenten zijn begin 2017 klaar voor de verkoop. Daarna staan er alweer twee nieuwe gitaren gepland: ‘redesigned cutaway-versies, uitgevoerd in santos palissander en in quilted maple.

Atelierbezoek Amerikaanse Internationale School

Onlangs klonken er weer dansende kindervoetjes en Engelse liedjes in ons atelier. Het was tijdens het jaarlijkse bezoek van groep 4 van The American National School of Rotterdam (AISR) in het kader van hun muziekproject. Ze kregen uitleg over viool- en gitaarbouw, waarna de ochtend traditiegetrouw werd afgesloten met muziek – Wout op gitaar en zoon Gosse op de contrabas -  en dansende kinderen. Zoals ieder jaar kreeg de school twee maanden lang tien violen te leen.

Het is mooi om te zien hoe de kinderen geraakt worden als zij de vioolklanken zo dichtbij horen en voelen. Het aantal leerlingen dat zich inschrijft voor naschoolse vioollessen groeit elk jaar.” - Charlotte Dupuis, muziekdocent AISR.
 
In ons atelier hebben we ongeveer 15 violen (kindermaten) beschikbaar voor dit soort schoolprojecten. Deze stellen we gratis ter beschikking, zodat kinderen kennis kunnen maken met het instrument - iets dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
 
Op dit moment zijn wij samen met Stichting Leerorkest bezig met een Dordtse basisschool die begin 2017 een eigen leerorkest gaat starten. We willen zoveel mogelijk basisscholen proberen te interesseren voor een leerorkest, zodat alle kinderen kennis kunnen maken met het bespelen van een instrument. Het streven is om in het voorjaar van 2017 in Dordrecht een Leerorkestdag te organiseren met workshops voor het onderwijs en informatie over het starten van een leerorkest op school. Meer daarover leest u in de volgende nieuwsbrief.
 

Vioolbouwwebsite in nieuw jasje

Sinds kort is de nieuwe website van Lucienne’s vioolbouwatelier in de lucht. Frisser, overzichtelijker en helemaal up-to-date, met alle informatie over nieuwbouw, reparatie, onderhoud, verkoop en verhuur van (alt)violen, cello’s en strijkstokken. Neem gerust een kijkje op lucienne-vioolbouw.nl. We zijn benieuwd wat u ervan vindt!
 

▶ B&B nieuws

Vincent van Gogh-arrangement

In 2017 is het precies 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh neerstreek in Dordrecht. Hij woonde er vier maanden en werkte in die periode als kantoorbediende in een boekhandel aan het Scheffersplein. Met het project Vincent van Gogh in Dordrecht worden er komend voorjaar in de stad allerlei activiteiten rondom dit jubileum georganiseerd.

B&B De Luthiers sluit bij deze viering aan met een speciaal 3-daags Vincent van Gogh-arrangement. Duik in de Dordtse wereld van Van Gogh en aansluitend bij ons onder de wol. Meer informatie over het arrangement vindt u binnenkort op onze website.
 

▶ Kerstgroet

Tot slot willen wij – Lucienne, Wout, Sjef, Agnieszka, Bart, en onze stagiaires Casper en Rosa  -  u alvast fijne feestdagen wensen en een gezond, gelukkig en natuurlijk muzikaal 2017.
Graag tot ziens in ons atelier of onze B&B! 
 
 
Met hartelijke groet, 
 
Lucienne van der Lans & Wout Bosma

▶ Agenda

Kerstconcert in Trinitatiskapel

Op vrij 16 & za 17 december geeft violiste Alisa van Dijk tijdens de Dordtse kerstmarkt een gratis kerstconcert in de Trinitatiskapel. Samen met Pieter Dijksman speelt zij bekende (en minder bekende) christmas carols en andere advent muziek. Meer informatie vindt u hier.

Leerlingconcert bij de Luthiers

Zaterdag 17 december is er een leerlingconcert van violiste Laura ten Voorde in het atelier van De Luthiers.
Aanvang: 16.00 uur. Entree: gratis.

Kerstsluiting

Van 24 t/m 31 december is ons atelier in verband met de feestdagen gesloten.

Kick-off Van Gogh in Dordrecht

Op 16 januari 2017 vindt in De Blauwe Kamer van de Bibliotheek AanZet in Dordrecht de kick-off plaats van het project Vincent van Gogh in Dordrecht. Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.

 

Van Gogh in Dordrecht

16 jan t/m april: festiviteiten rondom het project Vincent van Gogh in Dordrecht, waaronder een speciaal 3-daags Van Gogh-arrangement bij B&B De Luthiers.

Volgende nieuwbrief

De volgende nieuwsbrief staat op stapel voor januari 2017
Copyright © 2016 De Luthiers, All rights reserved.


Ontvangt u onze nieuwsbrief liever op een andere manier?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of uitschrijven uit de maillijst

Email Marketing Powered by Mailchimp